Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
napetost raste

Turska najavila osvetu SAD-u: Samo nam probajte nametnuti sankcije!

Mevlut Cavusoglu
Foto: TURKISH FOREIGN MINISTRY/REUTERS/PIXSELL
11.12.2019.
u 12:05

Odnosi SAD-a i Turske posljednjih godina su narušeni zbog više pitanja. Tursku ljuti američka podrška sirijskoj kurdskoj miliciji (YPG) što je Cavusoglu u srijedu nazvao "financiranjem terorizma".

Turska je objavila u srijedu da će se osvetiti u slučaju američkih sankcija zbog nabave ruskog proturaketnog sustava S-400 i dodala da je Velika Britanija pristala ubrzati zajednički program borbenih zrakoplova TF-X za potrebe turske obrane. 

Američki zastupnici glasat će kasnije u srijedu i vjerojatno izglasati zakon o obrani kojim se poziva na sankcije Turskoj zbog nabave ruskog proturaketnog sustava S-400. 

Washington kaže da je S-400 prijetnja borbenim zrakoplovima F-35 i smatra da nije kompatibilan s obranom NATO-a. SAD je uzvratio Turskoj suspendiranjem iz programa borbenih zrakoplova F-35 i zaprijetio joj sankcijama. 

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je u intervjuu za turski A Haber da će bilo kakve američke sankcije naštetiti odnosima SAD-a i Turske i ponovno je zaprijetio odmazdom. 

"Američki zastupnici moraju shvatiti da neće nigdje stići nametanjem sankcija. Ako nam SAD pristupi pozitivno i mi ćemo reagirati pozitivno. No, ako krenu negativnim koracima prema nama, mi ćemo uzvratiti", rekao je Cavusoglu. 

Odnosi SAD-a i Turske posljednjih godina su narušeni zbog više pitanja. Tursku ljuti američka podrška sirijskoj kurdskoj miliciji (YPG) što je Cavusoglu u srijedu nazvao "financiranjem terorizma". 

Cavusoglu je dodao da su turski predsjednik Tayyip Erdogan i britanski premijer Boris Johnson dogovorili ubrzanje rada na zajedničkom programu borbenih zrakoplova TF-X za potrebe turske obrane. 

Komentara 7

GE
genex
13:48 11.12.2019.

kaže turčin da se oslanja na engleze, hahahaha

Avatar Foton
Foton
20:09 11.12.2019.

Turska se vraca gdje je uvijek bila, glavni neprijatelj Zapada i krscanstva. Ne zagovaram rat, ali ekonomski bi ih se moglo unistiti. Sankcije su gadna stvar, polako ali sigurno propadas.

VH
volim.hrvatsku
12:27 11.12.2019.

Boje ih se ameri kao pic... kiše ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije