Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nove napetosti

Turska kreće u osvetu nakon što su Kurdi ubili 26 turskih vojnika

'Turkey\'s President Abdullah Gul (3rd R) listens to an army officer at a military post during his visit to troops in the Hakkari province in southeastern Turkey on the Turkish-Iraqi border, October 1
'HO'
19.10.2011.
u 15:50

U prvom napadu turski komandosi ušli su na teritoriji Iraka i ubili oko 15 pobunjenika, no čini se da se na tome neće zaustaviti.

Na jugoistoku Turske, u provinciji Hakkari, u napadu kurdskih pobunjenika na turske snage sigurnosti poginulo je 26 vojnika i policajaca, a ranjeno ih je šesnaest, što je najveći turski gubitak u sukobima s Kurdima od 1993. godine. Riječ je o dvama istodobnim napadima iz zasjede u noći s utorka na srijedu. Predsjednik Abdullah Gul i premijer Recep Tayyip Erdogan otkazali su putovanja i najavili da će odgovor turskih snaga biti žestok i odlučan.

Brza odmazda

Tako su već u srijedu turski vojnici prešli preko tursko-iračke granice u Kurdistan, gdje se pobunjenici skrivaju, a tursko ratno zrakoplovstvo od jutra tuče njihove položaje u nepristupačnim predjelima na sjeveru iračkog Kurdistana. Uz to, turska je policija pročešljala okolna sela i uhitila simpatizere i sve one koji su pobunjenicima, uglavnom pripadnicima Kurdske radničke stranke, pružali pomoć i utočište.

– Nitko ne smije zaboraviti da će oni koji su nama prouzročili ovoliku patnju i bol patiti još gore. Oni će vidjeti da će osveta za ove napade biti žestoka – kazao je turski predsjednik Abdullah Gul. Sredinom kolovoza, kada su kurdski pobunjenici na istom području napali i ubili devet turskih vojnika, turska vojska tako je žestoko bombardirala pobunjeničke položaje da je u tim napadima ubijeno čak 160 pobunjenika.

U prvom napadu turski komandosi ušli su na teritoriji Iraka i ubili oko 15 pobunjenika, no čini se da se na tome neće zaustaviti. Prema prvim procjenama, riječ je o najvećoj turskoj invaziji na sjeverni Kurdistan od 2008.

Od početka srpnja napadi kurdskih pobunjenika na jugoistoku Turske postaju sve češći i smrtonosniji, a glavni su im cilj upravo turski vojnici.

Napadi sve učestaliji

Početkom srpnja ubijena su dva časnika turske vojske, a desetak dana poslije iz zasjede je ubijeno 13 vojnika. Sredinom kolovoza u provinciji Hakkari ubijeno je devet turskih vojnika, a prije dva dana u eksploziji bombe postavljene uz cestu poginulo je pet vojnika i troje civila.

Turski je parlament nedavno prihvatio zakon prema kojem oružane snage mogu bez konzultacija i posebnih dopuštenja, u slučaju kada se procijeni da je ugrožena nacionalna sigurnost, prijeći preko granice u Irak i napasti pobunjeničke baze iz kojih kreću napadi na turski teritorij. No ova najnovija ofenziva mogla bi donijeti i prve veće probleme jer u kolovozu u sličnoj ofenzivi poginulo mnogo civila.

Komentara 104

PH
Prometej.hr
21:22 19.10.2011.

Jesi li ti to Apotekar?

PH
Prometej.hr
21:00 19.10.2011.

Nitko se ne pita odakle Kurdima oruzje. Oruzhje i podrska dolazu od Izraela a da Kurdi i ne znaju. Svrha je omeksati Turke.

OB
-obrisani-
18:32 19.10.2011.

19.10.2011. u 17:20h Tehran je napisao/la: ---------------------- a da zarate Turska i susjedni im Iran?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije