Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna turističkih vodiča

Trgovi i parkovi više neće biti zaštićene cjeline

Stradun
Foto: Grgo Jelavić/Pixsell
28.06.2017.
u 23:15

Postojeća pravila su loša, ali ovo je još gore rješenje, poručuju turistički vodiči na prijedlog novog zakona o pružanju usluga u turizmu

Samo dvije riječi – trojanski konj – imaju turistički vodiči za rješenje koje je Ministarstvo turizma osmislilo kako bi izjednačilo njihov i status stranih vodiča. Domaći, naime, već dulje upozoravaju da su u neravnopravnom položaju budući da za vođenje grupa na zaštićenim lokalitetima moraju, uz opći stručni ispit položiti i dodatni, za zaštićene cjeline, dok strancima dodatna edukacija nije uvjet.

Prijedlogom Zakona o pružanju usluga u turizmu, koji je trenutačno u javnoj raspravi, predviđa se, pak, formalno izjednačavanje statusa, ali se s popisa zaštićenih lokaliteta predlaže brisanje svih javnih površine, gradskih trgova, šuma, parkova i slično.

– Pa što bi onda ostalo na popisu zaštićenih lokaliteta? Možda jedino muzeji, ili čak ni to budući da su i to javno dostupne ustanove!?

– Razočarani smo i izigrani. Iz Ministarstva turizma su obećavali da će prihvatiti naše zahtjeve i, u konačnici, zaštiti vodičku struku. Umjesto toga, prema prijedlogu Zakona koji je u javnoj raspravi, strani bi turistički vodiči ubuduće mogli voditi i na svim mjestima za koje je nama, po starom, trebao dodatni ispit. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zaštićeni su lokaliteti, recimo, starogradska jezgra Dubrovnika, otok Lokrum, središte Cavtata i sl. Na sadašnjem popisu zaštićenih lokaliteta možda se uistinu mogu naći mjesta koja ne zaslužuju taj status, ali ima mjesta i koja bi tek trebalo uvrstiti na tu listu. Poput Mljeta, recimo. Postojeća praksa nije dobra, ali ovo što se sad predlaže još je gore rješenje – kaže Marko Sjekavica, predsjednik ponajveće domaće udruge vodiča, Društva vodiča Dubrovnik s četiristotinjak članova.

Nisu nezadovoljni samo dubrovački vodiči. Oštre reakcije, prosvjedna pismam najavljuju i vodiči duž obale smatrajući da je i sam tajming za javnu raspravu nekorektan: “Javna rasprava usred ljeta? U jedino vrijeme u godini kad radimo i imamo priliku zaraditi!” 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije