Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURIZAM I NEKRETNINE

Turist više, kvadrat skuplji za lipu

Ilustracija
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/3
01.12.2019.
u 09:30

Gdje se privatni smještaj udvostruči, cijena kvadrata poraste za 1600 kuna, što ugrožava stanovnike turističkih mjesta, a upitna je korist i za državu

Na listi gradova s najskupljim nekretninama prvih 80 pozicija drže mjesta na Jadranu. Zagreb je na toj ljestvici tek 90. Veza iznajmljivanja turistima i rasta cijena stambenih kvadrata više je nego očigledna, a, k tome, čak je deset posto hrvatskog stambenog fonda u turističkoj funkciji.

Dobar, loš, zao?

– Dolazak svakog turiste povećava cijenu kvadrata za lipu, što znači da jedinica lokalne samouprave sa sto tisuća turista u prosjeku ima tisuću kuna skuplji kvadrat stana. U mjestima gdje privatni smještaj u ukupnim kapacitetima poraste 10 posto, cijena stambenog kvadrata raste 168 kuna. Gdje se, pak, privatni smještaj udvostruči, cijena kvadrata poraste za 1600 kuna – predstavila je ravnateljica Ekonomskog instituta, Maruška Vizek, dio istraživanja koje tek treba biti prezentirano u raspravi “Privatni smještaj: Dobar, loš, zao?”.

Kao prve žrtve bujanja “zimmer freia” i takvog razvoja događaja padaju stanovnici mjesta s najskupljim kvadratima, koji se sami ne bave turizmom i uz takve cijene nemaju šanse riješiti stambeno pitanje. Upitna je i korist za državu budući, kako se čulo tijekom jučerašnjih razgovora o turizmu na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, država od paušalnog poreza iznajmljivačima godišnje inkasira 150 milijuna kuna.

Istovremeno se, pak, samo preko dva velika buking portala u obiteljskom smještaju izvrti prihod od dvije milijarde kuna. Pritom, obiteljski je smještaj davno izišao iz obiteljskih okvira i umnogome se, s brojnim vlasnicima apartmana i kuća za odmor koji žive daleko od svojih nekretnina i gosta niti ne vide, pretvorio u rentijerstvo.

Drukčiji režim oporezivanja

– Nužno je definirati što je istinski obiteljski smještaj i sve što ne spada u tu kategoriju oporezivati u drukčijem režimu – ističe Vjekoslav Bratić, ravnatelj Instituta za javne financije.

Prebacivanje odluke o visini paušalnog poreza iznajmljivačima na općine i gradove nije dalo efekta. Rijetki su ga povećali, a čak 90% ih je u 2019. zadržalo iznos od 300 kn po krevetu.

– Upravo jedinice lokalne samouprave moraju reći “dosta” apartmanskoj gradnji, a znam za primjer gdje su to i uspjeli – kaže Sanja Šaban, pomoćnica ministra graditeljstva (neslužbeno doznajemo da je riječ o Bolu, op.a.).

I ravnatelj Instituta za turizam Damir Krešić smatra da se nekontrolirano širenje privatnog smještaja mora zaustaviti, ali i da on u izvornom obliku, sve dok nudi neposredni doživljaj i osobni kontakt s domaćinima, itekako čini prednost domaćeg turizma.

Ključne riječi

Komentara 5

ZG
zgenije
12:44 01.12.2019.

Članak je dokaz da smo samo djelomično izašli iz socijalizma. Kratkoročno iznjamljivanje apartmana nije golo rentanje nego radno intenzivan posao s povratom od 15-25 g koji generira visokodohodovni prateći biznis. Njima dobro, meni dobro iako direktno ne sudjelujem. Nisu konkurencijaja hotelima jer pokrivaju drugi segment tržišta. Nesporno ima urbanističke štete za koju je pretežito kriv korumpiran i neuređeni sustav. Ključno je pitanje kako urediti sustav i omogućiti peterostruki investicijski potencijal od sadašnjeg s time da arhitektura i infrastuktura budu besprjekorni. A onda neka cijene nekretnina idu u nebo.

DU
Deleted user
11:03 01.12.2019.

Lijepa Naša Nekretninska. Jadan li je tko je nema (nekretninu).

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
10:54 01.12.2019.

Zar je problem izgradit neturisticke apartmane par kilometara od mora i zivit u unutrasnjosti ,revitalizirat zagoru ,unutrasnjost Istre ,Ravne kotare ,ne mi bi zivili na Stradunu i Dioklecijanovoj palaci , svagdje u svijetu se industrija seli u unutrasnjost , mi pravimo na obali (Kastela) .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije