Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarska invazija

Turci žele kupiti ACI marine i Croatiju Airlines

erdogan i kolinda
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
28.04.2016.
u 13:30

Turski predsjednik u Hrvatsku je donio 200 milijuna eura za investicije i savjet političarima: Uklonite birokratske oligarhe iz sustava

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan u Hrvatsku je donio 200 milijuna eura za investicije, a kako se moglo saznati na hrvatsko-turskom forumu održanom u Zagrebu, Turci su spremni u Hrvatsku donijeti i puno više novca ako ih se pripusti u državne tvrtke tijekom procesa privatizacije. Poznato je da jedna od najvećih turskih grupacija Doğuş grupa želi kupiti državni lanac nautičkih marina ACI, ali Turci su, uvjeravaju nas izvori, raspoloženi za privatizaciju još nekoliko kompanija iz turističkog sektora, a nagađa se i da još uvijek postoji interes za Croatia Airlines, kao i za ulazak u prehrambenu industriju i infrastrukturu.

Plan milijarda eura trgovine

Erdoğan je, osim političke potpore za ulazak u EU, u Zagreb došao i dogovoriti jaču suradnju u gospodarskom smislu, a u delegaciji je doveo čak šest ministara i 150 gospodarstvenika. Poslao je četiri jake gospodarske poruke: da je spreman na velika ulaganja u Hrvatskoj, da treba utrostručiti robnu razmjenu u idućih pet godina, da Turci žele jače sudjelovati u privatizaciji te je političarima savjetovao da birokraciju moraju sasjeći ili zaobići ako žele ostati zapamćeni kao uspješni.

– U idućih pet godina povećat ćemo robnu razmjenu tri puta, na milijardu eura vrijednosti, pri čemu treba zadržati balans između dvije ekonomije, a uskoro će turske tvrtke u Hrvatsku investirati 200 milijuna eura – poručio je turski predsjednik ističući da je to tek kap u moru turskih ulaganja s obzirom na to da su u 2015. kroz izravna strana ulaganja plasirali 16 milijardi eura diljem svijeta. Erdoğan je pohvalio hrvatski turistički sektor te istaknuo da možemo biti partneri, a ne konkurenti u njegovu daljnjem razvoju, a kao posebno prosperitetan sektor naglasio je potencijal ekološke poljoprivrede. U svom je govoru pozvao Hrvatsku gospodarsku komoru da otvori ured u Istanbulu, a hrvatsku informatičku industriju da više radi na području Turske. 

– Turski uspjeh zasniva se na privatnom sektoru. Kada sam ja stupio na dužnost, imali smo pretežno državnu ekonomiju, ali smo 2003. počeli smanjivati upletanje države u privatni sektor. Država se povukla iz privrede i tako smo pokrenuli razvoj – privatizacijama koje Turska nije vidjela u svojoj povijesti – poručio je Erdoğan naglašavajući da su 500 milijuna eura vrijedne privatizacije najavljene u Hrvatskoj fokus turskih interesa. Ako žele biti uspješni, političari moraju ukloniti “birokratsku oligarhiju”, zaključio je prvi čovjek Turske pa pohvalio hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića, za kojeg je rekao da vjeruje da će biti ustrajan u pozicioniranju Hrvatske kao najvažnijeg centra u regiji. Erdoğan je pružio ruku prema produbljenju odnosa, a zauzvrat je dobio političku potporu u pokušaju integracije u Europsku uniju.

Turska je dio Europe

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović poručila je da Turska pripada Europi.

– Cijenimo tursko značenje, ulogu Turske u raznim regionalnim inicijativama i pozdravljamo predanost Turske europskim integracijama. Turska pripada Europi – zaključila je naglašavajući da treba pojačati suradnju u gospodarstvu. 

– Na nama političarima je da vam pružamo potporu, a na vama je da kročite kroz ta vrata. Koristim ovu prigodu da izrazim punu potporu turskim ulaganjima u hrvatsko gospodarstvo. Bit će veliko zadovoljstvo pratiti razvoj naše suradnje koja ima svijetlu budućnost – rekla je Grabar-Kitarović. Kao prednosti hrvatskog gospodarstva istaknula je kvalitetu radne snage, stabilan razvoj i sigurnost te izvrsnu infrastrukturu koja spaja europski zapad i istok, sjever i jug. Kao područja moguće suradnje navela je turizam, poljoprivredu, energetiku, bankarstvo, moderne tehnologije. Hrvatsko-turski gospodarski forum u Zagrebu je okupio 600 poduzetnika, a iz Turske je pristiglo čak 150 predstavnika tvrtki. U ovom trenutku samo 60 turskih tvrtki radi u Hrvatskoj, a samo 26 tvrtki iz Hrvatske radi u Turskoj, a trgovinska razmjena svodi se na samo 350 milijuna eura.

– U Tursku izvezemo oko 100 milijuna eura robe i usluga što znači da svaki Turčin potroši samo 1,2 dolara godišnje na hrvatski proizvod dok Turci u Hrvatsku plasiraju robu vrijednu oko 250 milijuna eura što znači da svaki Hrvat godišnje potroši više od 60 eura na tursku robu – upozorio je predsjednik HGK Luka Burilović nastojeći time prikazati nerazmjer u prisutnosti domaćih tvrtki na tržištu Turske, u koju najviše izvozimo energente. Iz krugova bliskih ulagačima moglo se čuti da će jedna turska tvrtka uskoro plasirati više od 110 milijuna eura u elektranu u Hrvatskoj, a Doğuş grupa je još jednom ponovila da se žele uključiti u privatizaciju ACI-a, u kojem već drže 11 posto.

– Ako Vlada ponudi kontrolni paket dionica ACI-a na tržište, bit ćemo zainteresirani za preuzimanje, ali smo također otvoreni za svaki oblik suradnje u toj tvrtki – istaknuo je regionalni direktor Doğus grupe Burak Baykan naglašavajući da njihova kompanija ima jedanaest marina u četiri zemlje te puno iskustva u njihovu vođenju i razvoju. Gospodarski forum demonstrirao je želju za suradnjom, politika je poslala poruku da neće stopirati razvoj investicija, a sada je na tvrtkama da ugovore konkretna ulaganja i potpišu ugovore kojima bi ostvarili izgovorena obećanja. •

>> Erdogan: Hrvatska je primjer vjerskog suživota

Komentara 46

Avatar Idler 3
Idler 3
13:40 28.04.2016.

Prehrambena industrija il bolje reć stočarstvo za izvoz u arapske zemlje neubrana je grana za našu Slavoniju !!! Sva junetina (il piletina) kaj ju proizvedemo more se ne odmah neg "jučer" prodat u bilo koju arapsku zemlju....ali ah. Probajte gospodo novinari saznat zakaj od tog do sad ni bilo ništ. Tko štopa i zakaj ?!

KO
Korisniche
13:50 28.04.2016.

Nadam se da će kupiti ACI i tako potjerati onog snoba hoštaplera Barbierija šta se naslikava sa Halilovičkom po Parizu i troši naše pare mamutiupećini

Avatar ivo587
ivo587
13:47 28.04.2016.

Mi nismo ni samostalna, ni demokratska ni republika Hrvatska. Mi smo sprdačina pod čizmom Amera koji šalju turke po ostatke mrvica koje su beskičmenjaci političari predali strancima, a zemlja je obećana još prije 25 godina. U ovoj prčiji sudstvo nene funkcionira za ljude nego za korporacije, kad treba naplatiti se običan čovjek ne može ni preko Fine, ni preko Suda, sudovi za obične ljude traju desetljećima, za korporacije te odmah ovrše strane banke, telekomi..jer pred njima ne smiješ pr. nuti jer bi odmah se potužile vani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije