Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Haški sud

Tuđman, Šušak i Bobetko bez prava na presumpciju nevinosti

franjo tuđman, gojko šušak
Foto: Siniša Hančić/Pixsell
02.04.2016.
u 17:55

Na suđenju za Herceg-Bosnu tužiteljstvo je zaključilo da trojica lidera RH nemaju pravo na pošteno suđenje jer nisu bili formalno optuženi

Franjo Tuđman, Gojko Šušak i Janko Bobetko, trojica pokojnih političkih i vojnih lidera Hrvatske koji se spominju u nepravomoćnoj presudi Jadranku Prliću i drugima kao osobe koje su radile na ispunjenju “zajedničkog zločinačkog cilja” stvaranja Herceg-Bosne protjerivanjem muslimana, prema mišljenju haaškog tužiteljstva, “nemaju pravo na presumpciju nevinosti i druga prava na pošteno suđenje”. To je tvrdnja kojom haaško tužiteljstvo u prekjučer objavljenom dokumentu traži od Žalbenog vijeća da odbaci zahtjev Republike Hrvatske koja želi da u žalbenom postupku dobije status “prijatelja suda” kako bi pružila sudu činjenice i pravna tumačenja uime trojice pokojnika koji su u vrijeme opisano u optužnici postupali službeno kao dužnosnici RH.

Računamo na Žalbeno vijeće

Žalbeno vijeće tek treba odlučiti o tom zahtjevu Hrvatske, no Tužiteljstvo, koje je imalo pravo da se očituje o hrvatskom zahtjevu, smatra da zahtjevu ne treba udovoljiti jer “Hrvatska ne ispunjava standarde” potrebne za dodjeljivanje statusa “prijatelja suda”, a Tuđman, Šušak i Bobetko nemaju prava na pošteno suđenje jer nikad nisu bili formalno optuženi, pa se na njih ne primjenjuju prava optuženika.

– To je stav Tužiteljstva, a mi računamo na stav Žalbenog vijeća, koje će prihvatiti da mi budemo prijatelji suda i tako dokažemo da nikada nije bilo udruženog zločinačkog pothvata – komentirao je ministar vanjskih poslova Miro Kovač negativan odgovor tužiteljstva.

Odbijeni u slučaju Gotovina

Tužiteljstvo obrazlaže svoj stav da Hrvatska ne ispunjava standarde za prijatelje suda tvrdnjom da RH želi intervenirati u vezi s činjenicama, dok je status “amicus curiae” uglavnom “ograničen na pitanja zakona”. Što se tiče prava da netko iznese argumente u obranu Tuđmana, Šuška i Bobetka, Tužiteljstvo navodi ovakvo obrazloženje: “Sama činjenica da, u postupku u kojem se sudi drugom optuženiku, biva utvrđeno da je neka osoba uključena u inkriminiranu aktivnost ne daje toj osobi bilo kakvo pravo da intervenira u predmetu.” Druga raspravna i žalbena vijeća Haaškog suda “konzistentno su uskraćivala ranije zahtjeve Hrvatske da koristi status prijatelja suda kako bi obranila državu ili državne dužnosnike”, navodi tužiteljstvo. Hrvatska je, podsjetimo, osim u slučaju Prlić i ostali, u prošlosti tražila da bude prijatelj suda i u slučaju Gotovina i ostali, ali je to odbijeno. 

>>Miljenić: Haag ne dira čuvare Jugoslavije, a nas je kao razbijače proganjao

>> Tužiteljstvo ICTY-ja protiv uključivanja Hrvatske u predmet "Prlić i drugi"

Komentara 162

Avatar Glupača
Glupača
18:02 02.04.2016.

Sve mi liči na komunistički sud. Kriva je samostalna Hrvatska.. Jer je zaustavila balvan revoluciju podpomognutu uvoznim četnicima gdje god ih je bilo. Kad su izgubili rat otišli su jer nisu mogli podnijeti hrvatsku zastavu.

Avatar Idler 3
Idler 3
18:19 02.04.2016.

Ma koje presumcije, presumpcije i bilo kaj sličnog....njih dvojica su hrvatski velikani, a kog smeta....neka pati !!!

ZA
za87nik
18:49 02.04.2016.

Zar doista nitko nije shvatio o cemu se radi, ali ova zadnja (casna) presuda Haga je dokaz gdije bi mi Hrvati bili da se pitalo Europe i da su nas vodili ovi bravarovi naslijednici, a o ratu da i nei ne govorim zato Tudman je otac Hrvatske!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije