Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČELA BERBA

Tuča obrala dio, ali pit će se vrhunska vina

Brodski Stupnik: Održano je  natjecanje novinara iz Slavonije i Zagreba u berbi grožđa
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
17.09.2020.
u 22:48

Grozdovi u ovo vrijeme postižu optimalne razine šećera i kiselina

Sredina rujna tradicionalno je vrijeme kada počinje berba grožđa u nadaleko poznatim stupničkim vinogradima. Kašete se u vinariji Galić u slikovitom Brodskom Stupniku polako pune grožđem. Grozdovi u ovo vrijeme postižu optimalne razine šećera i kiselina, a dugogodišnja tradicija vinogradarstva i podrumarstva na ovom području jamac je i kvalitete vina ovdašnjih vinara. Od sortimenta zastupljene su perjanica vinarije sauvignon blanc te graševina kao najdominantnija slavonska sorta koja uvijek daje odlične rezultate. 

Strah od visokih prinosa

Posla će biti, jer pod vinogradima je čak 26 od ukupno 42 hektara gospodarstva.

- Računalo se da će berba graševine ove godine malo kasniti, no mi smo stalno mjerili parametre i procijenili da je vrijeme za berbu - kaže enolog Alen Zadravec, voditelj proizvodnje u vinariji Galić. Nažalost, elementarne nepogode ni ovog ljeta nisu izostale, štete imaju već drugu godinu zaredom.

- Tuče su u posljednje vrijeme postale neizbježne. Naravno, mi naše vinograde osiguravamo. Sada za to postoje fondovi i mjere, ali isto tako i tehnike pomoću kojih se biljka može tako brzo podići da izgleda kao da nije bilo tuče - ističe Zadravec.

VIDEO: Održano natjecanje u berbi grožđa

Jedna od specifičnosti ovogodišnje berbe je strah vinara od visokih prinosa. Riječ je, naravno, o posljedici zatvaranja zbog koronavirusa, kada je na nekoliko mjeseci prodaja vina u restoranima i hotelima jednostavno stala. S obzirom na nagli završetak turističke sezone, taj se problem upravo ponavlja. 

Najugroženiji su srednji i veliki proizvođači kontinentalne Hrvatske, zato što oni i u normalnim godinama imaju problema s plasmanom graševine, koje na domaćem tržištu ima više nego što je potrošači mogu popiti, dok je izvoz još uvijek neznatan.

- Korona nas je doista sve zatekla, pa i vinare. Jako je puno amplituda, tržište se malo otvori pa se zatvori, ali snalazimo se na sve načine - dodaje Zadravec.

Početak berbe u stupničkim vinogradima u Turističkoj su zajednici Brodsko-posavske županije iskoristili za promociju turističke ponude. 

Sve više turista vinoljubaca

Dugogodišnja tradicija ovoga kraja da se tijekom berbe napravi veliko slavlje u čast lozi i njezinim plodovima ove je godine izostala, no ipak je upriličena mala svečanost.

- Slavonci su poznati po dobroj i zdravoj autohtonoj hrani, a uz hranu ide i piće. Budući da je među turistima sve više vinoljubaca, općina Brodski Stupnik nameće se kao poznato vinorodno područje koje njeguje tradiciju uzgoja vina, od malih OPG-ova do poznatih na nacionalnoj razini - rekla je direktorica TZ-a Ružica Vidaković.

U vinariji Galić svjesni su da će tuča malo poremetiti prinose, ali oni ionako nisu išli prema velikim količinama, jer onda trpi kvaliteta. 

Zahvaljujući odličnoj lokaciji, grožđe stupničkih vinograda oduvijek se odlikuje dobrom kvalitetom. Nadaju se da će vrijeme biti lijepo i da će ovo biti jedna od boljih godina, što znači i odlična vina. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije