Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
političari i bolest

Tuđman tajio bolest 3 godine, Račan otkrio dijagnozu

12.12.2018.
u 17:20

Neki političari su javno iznosili svoje zdravstveno stanje, dok su ga drugi držali u tajnosti

Reakcije hrvatskih političara na situacije u kojima se zbog bolesti postavljalo pitanje mogu li kvalitetno obnašati svoju funkciju bile su vrlo raznolike. Franjo Tuđman se, primjerice, pune tri godine borio s opakom bolešću, no to je tajio od javnosti, što je donekle moguće i razumjeti s obzirom na funkciju predsjednika države u polupredsjedničkom sustavu.

Nakon Tuđmanove smrti više nijedna funkcija nije imala toliku težinu pa je i odnos prema političarima suočenim s bolešću postao nešto relaksiraniji. Svoju dijagnozu tako je 2006. godine javnosti objavila Đurđa Adlešič, predsjednica HSLS-a, a isto je godinu poslije učinio i prvi SDP-ovac, bivši premijer Ivica Račan, kada mu je dijagnosticiran tumor od kojega je i preminuo.

1/9

Na iznenađenje poslovnog svijeta, vlasnik tadašnje Magme Goranko Fižulić s javnošću je podijelio da boluje od raka prostate. Objasnio je tada kako smatra da njegovi poslovni partneri i ulagači imaju pravo na tu informaciju pa makar ona u konačnici i koštala njegovu tvrtku.

Objava dijagnoze nije nepoznata u poslovnom svijetu. Primjerice, legendarni Steve Jobs 2009. godine objavio je da mora na transplantaciju jetre i da ga neće biti najmanje šest mjeseci. Takva otvorenost prema javnosti nije padala na pamet bivšem ministru zdravstva Andriji Hebrangu, koji je kao ministar na liječenje raka prostate otišao u Innsbruck. Kada se saznalo da je na zahvat koji mu je mogao biti obavljen na zagrebačkom Rebru otišao u Austriju, reakcija javnosti bila je vrlo negativna, a Andrija Hebrang je na kraju bio prisiljen podnijeti ostavku.

Najotvoreniji prema javnosti kad se suočio s bolesti bio je splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara koji je izvještavao o svim fazama liječenja unatoč teškoj dijagnozi.

VIDEO: Kolinda Grabar Kitarović položila vijenac na grobu dr. Franje Tuđmana

Ključne riječi

Komentara 38

DU
Deleted user
17:44 12.12.2018.

Tuđman je tako tajio bolest da su svi znali da je bolestan! Samo nije dao priliku medijima da se naslađuju.

Avatar PLEN_KI_MOON
PLEN_KI_MOON
17:49 12.12.2018.

Tuđmana su malo po malo-sustavno trovali u to sam milijun posto siguran!

Avatar Apsalar
Apsalar
17:29 12.12.2018.

Javnost vas uopće ništa nije pitala. Vi ste obavijestili javnost. I ok, za neke, kao Hebrang, koji su se našli "u sukobu s funkcijom" je razumljivo.. kao i za neke koji obnašaju važne dužnosti... pa ako treba i za sve, ukoliko je obavijest kratka... Ali "Bilten zdravstvenog stanja" npr. Bandića nismo tražili. Obavještavate nas o tome iz dana u dan, kao da "iz Ljubljane" izvještavate?! Hoće li i "plavi vlak" u Poganu Vlaku?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije