Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nediljko Matić

Tuđman je bio sretan što smo organizirali prosvjed

Foto: Igor Soban/PIXSELL
08.04.2019.
u 11:02

Prije 28 godina do suđenja nije došlo jer su građani to spriječili velikim prosvjedom, na inicijativu Matića i Ivančića, na kojem se okupilo se oko 50.000 ljudi

Danas je 28. obljetnica velikog prosvjeda ispred bivšeg Vojnog suda u Zagrebu kada su Nediljko Matić i Jure Ivančić, uime Izvršnog odbora HDZ-a ali bez suglasnosti tadašnjeg vodstva stranke, 8. travnja 1991. godine pozvali građane Zagreba da se okupe ispred ondašnjeg Vojnog suda u Gajevoj ulice gdje se danas nalazi Državno odvjetništvo.

Tog je dana, naime, trebalo biti suđenje Đuri Dečaku, Antunu Fabijancu, pokojnom Vinku Belobrku, Vladi Šabariću i Franji Kovaču pod optužnicom da su krijumčarili oružje te pokušali organizirati oružanu pobunu protiv SFRJ. Do suđenja nije došlo jer su građani to spriječili velikim prosvjedom, na inicijativu Matića i Ivančića, na kojem se okupilo se oko 50.000 ljudi.

- Mi smo samostalno procijenili da se mora nešto organizirati kako bi se spriječilo suđenje. Medijima smo faksom poslali poziv u kojem smo apelirali da želimo izraziti neslaganje s vođenjem boljševičkog, montiranog procesa. Zahtijevali smo da se sa sramotnim, staljinističkim suđenjem prekine, a zatočene Virovitičane pusti na slobodu Nakon što je skup pokazao veliku snagu i jasan stav građana Hrvatske, bili smo jako ponosni na našu akciju. Na Predsjedništvu HDZ bilo je čak prijedloga da nas se iskjuči iz stranke. No, sam predsjednik HDZ-a dr. Franjo Tuđman bio je sretan da se netko sjetio organizirati prosvjed. Poznato je da je u pregovorima sa genaralom Vasiljevičem bilo dogovoreno da se to suđenje održi u centru Zagreba. JNA je htjela na taj način poniziti Hrvatsku i njeno vodstvo – rekao nam je Matić, jedan od osnivača HDZ-a. Vinko Belobrk je u kolovozu 1991. godine ubijen u zapadnoj Slavoniji, ostali bivši osuđenici danas su umirovljeni.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije