Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Idealna destinacija za aktivan odmor

Tu je Omanovac - omiljeno letjelište paraglajdera

paraglajder
Foto: Damir Spehar/PIXSELL/Ilustracija
1/5
24.08.2018.
u 12:00

Gušt je voziti se makadamskom cestom kroz vinogorje Pleternica, kaže Maja Jakobović Vukušić, direktorica TZ županije

Brojni turistički inovativni proizvodi pronalaze svoje mjesto na karti Požeško–slavonske županije, a jedan od njih su i specijalizirani biciklistički programi. Požeško-slavonska županija, nizinsko područje obrubljeno planinama, savršena je podloga za razvoj cikloturizma.

Hladovina uz slapove Papuka

A odnedavno možete sami birati svoje iskustvo Zlatne doline kroz odabir posebnih cikloprograma, izvrsnih za sve ljubitelje prirode, dobrih vina i aktivnog odmora.

Želite li jednodnevni aranžman, vikend-iskustvo, vožnju požeškom dolinom uz kušanje vina, kombiniranje cikloiskustva s tradicijskom gastronomijom, izlet na Papuk? Možda uživati u jesenskoj berbi grožđa ili voziti se povijesnom jezgrom Požege?

Sve što trebate jest raspitati se u županijskoj Turističkoj zajednici za savjet i prepustiti se biciklističkim stazama kojima je županija premrežena.

Ako krenete biciklom od Pleternice prema brdu Klikun i Starac, vozeći po mješovitoj asfaltirano-makadamskoj cesti, imate priliku u početku vožnje silaskom na makadam po usponu vidjeti u daljini zadivljujuće prizore Požeške gore, dok su vinogradi diskretno premreženi stazama za bicikliranje.

Nepregledne šume i vinogradi koji se prostiru pred očima dostojna su nagrada za trud, a dolaskom na vrh kod mjesta Ćosine laze i skrećući prema Pleternici, kreće vaša avantura vožnje vrhom brda.

– Bicikliranje makadamskim putem šest kilometara bit će poseban doživljaj zbog prolaska kroz staru slavonsku hrastovu šumu. Vožnjom po makadamskoj cesti, kroz vinograde vinogorja Pleternica, laganim spustom doći ćete do crkve. Nakon toga slijedi povratak na asfaltirani put kojim se vraćate u Požegu – objašnjava Maja Jakobović Vukušić, direktorica županijske Turističke zajednice.

Foto: Davor Javorovic, Petar Glebov, Dusko Jaramaz/PIXSELL

Bicikliranje predlažemo i u ljetnim mjesecima, kada se možete osvježiti hladovinom i svježinom koju darežljivo pružaju slapovi obližnjeg Papuka.

Požeško-slavonska županija prostrt će pred vama svu raskoš brda i dolina, osvojit će vas atraktivnim biciklističkim turama koje nježno izviru iz prirodnog krajolika i pružiti vam odlično iskustvo pravog aktivnog odmora.

Zaboravite stoga uobičajenu percepciju “ravne” Slavonije jer ovdje se uz ravnice s plodnim oranicama nalaze planine i gore, šumoviti viši dijelovi te vinogradi i zelene oaze u njihovu podnožju. Idealno za vožnju na dva kotača. Istražite požešku dolinu na dva kotača!

S više od trideset vinarija na tri vinske ceste – vinogorje Požega–Pleternica, vinogorje Pakrac i najpoznatije hrvatsko vinogorje Kutjevo, ovaj kraj privlači istinske ljubitelje vina, a s čak 111 planinarskih i biciklističkih staza omiljena je destinacija rekreativaca i sportaša.

Prvo registrirano letjelište

– Uz ravničarske terene tu su šumoviti predjeli i brdski usponi idealni za održavanje utrka u brdskom biciklizmu. Našom županijom prolaze tri državne i 43 županijske ciklorute, a najtraženiji biciklistički programi su oni koji spajaju hedonizam i rekreaciju – kaže Igor Marač, vlasnik turističke agencije Luks Bike Adventure iz Požege.

Da ćete u Slavoniji odlično jesti i piti, to već znate, ali izvrsna gastronomija, vrhunska vina i neodoljivi pejzaži nisu jedini razlog zbog kojeg ćete ljeto poželjeti provesti upravo tu. Ovaj dio Hrvatske idealan je za aktivan ljetni odmor, pa stoga ne čudi što ga vole sportaši i rekreativci, osobito biciklisti, planinari i paraglajderi. Najmanje je pet razloga zbog kojih će zaljubljenici u ovakav oblik turizma posjetiti Požeško-slavonsku županiju. Osim već spomenutog biciklizma, to su paraglajding, planinarenje, jahanje te lov i ribolov.

Odavno su paraglajderi u ovom dijelu Hrvatske otkrili svoja omiljena letjelišta, među kojima je Omanovac, prekrasno izletište na Psunju iznad Pakraca. Livada ispred planinarskog doma idealna je polazišna točka za njihovo uzlijetanje pa je u toplije doba godine nebo iznad Omanovca prepuno letača.

U Parku prirode Papuk u blizini općine Velika prvo je registrirano letjelište u Slavoniji za parajedrilice i ovjesne jedrilice, a pogled iz zraka na guste šume poseban je doživljaj.

Šetnja poučnim stazama, edukativni posjeti arheološkim nalazištima, prirodnim fenomenima i ostacima utvrda u Parku prirode Papuk pogodni su i za one slabije kondicije. Park-šuma i izletište Jankovac jedno je od najljepših mjesta na Papuku, a planinari neće propustiti dulje i zahtjevnije staze među kojima je i atraktivna kružna tura – Velički visovi.

Da je u Slavoniji duga tradicija uzgoja konja, svjedoči i Državna ergela lipicanaca u Lipiku, koju je osnovao grof Izidor pl. Janković još 1843. Lipicanci su danas jedan od simbola ovog grada, a osim obilaska ergele, posjetiteljima je na raspolaganju vožnja fijakerom i škola jahanja.

Ribolov je ovdje tradicionalno jedan od najomiljenijih oblika rekreacije. Pruža neograničene mogućnosti odmora u prirodi – od individualnih boravaka pored potoka i rijeka do zabave za čitavu obitelj na izletištima s ribnjacima, a nije ni tajna da lovci jednostavno vole ovaj kraj. Tu priroda jednostavno poziva na odmor i opuštanje.

– Kod nas je sve u znaku broja pet. Jedna smo od pet slavonskih županija, imamo pet gradova i pet općina, a okruženi smo s pet planina – ističe Maja Jakobović Vukušić.

Jeste li znali?

Stazama lipicanaca i kune do Lipika     

Krenete li Požeško-slavonskom županijom od zapada prema istoku “Stazama lipicanaca i kune”, doći ćete u Lipik, grad poznat po konjima i izvorima termalne vode, potom u Pakrac poznat po srednjovjekovnoj kovnici novca i očuvanom kompleksu vlastelinstva Janković iz 18. stoljeća.

Općina Velika

Pitoreskna općina Velika smještena je na ulazu u papučki park prirode. Prostrla se podno prekrasnog brda Lapjak na Papuku. Velika je bogato kulturno središte koje njeguje folklornu baštinu i slavonske običaje, a u svibnju se ovdje održava Najduži stol, sigurno najukusnija manifestacija u Hrvatskoj.     

Vino i bačve za Madame Clicquot     

Osim atraktivne vinske ceste čijim se vinima i hrastovim bačvama prema legendi oduševila i vlasnica šampanjske kuće Madame Clicquot, po kojoj se zove brežuljak Klikun, Pleternica je poznata i po svome marijanskom svetištu Gospe od suza. U ovom će gradu uskoro biti otvoren i u svijetu jedinstveni Muzej bećarca.         

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije