Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UMIVENA VLAST

Tsipras pada zbog Sjeverne Makedonije, novi premijer bankar?

Alexis Tsipras
Foto: COSTAS BALTAS/REUTERS/PIXSELL
1/2
15.06.2019.
u 11:12

Prijevremene izbore u Grčkoj, koji će biti održani za tri tjedna, vrlo će vjerojatno sada vladajuću Syrizu prevesti u oporbu

U trenutku kada je 2015. izlazio na političku scenu Grčke, Alexis Tsipras bio je buntovnik, nada Grka koji su stenjali pod mjerama štednje, čovjek s vizijom. Imao je imidž lidera koji će spasiti zemlju i vratiti joj narušeni nacionalni ponos otporom prema Trojki – Europskoj komisiji, Europskoj središnjoj banci i MMF-u. Danas, četiri godine poslije, Tspirasov imidž potpuno je drugačiji. Miljenik je Zapada, posebno njemačke kancelarke Merkel, rado viđen gost u Bruxellesu, no kod kuće Tspiras nema više ni sjenu karizme s kojom je zasjeo na čelo vlade. I prema svemu sudeći, sve će ga to koštati položaja na sljedećim prijevremenim parlamentarnim izborima, koji su zakazani za sljedeći mjesec. Posljednje ankete pokazuju da Tspiras i njegova Syriza odlaze u oporbu.

Iznevjerene nade birača

U ovome trenutku, tri tjedna prije parlamentarnih izbora, najveću potporu imaju oporbeni konzervativci, stranka Nova demokracija koju vodi Kyriakos Mitsotakis, stranka kojoj će povjerenje pokloniti više od 34 posto birača. Tspirasova Syriza mogla bi sada računati na samo 26 posto birača, a razlika od 8 postotnih poena čini se nedostižnom. Tspirasa je napustio grčki srednji sloj koji mu više ne vjeruje, a nacionalisti su se okupili protiv njega nakon njegova kompromisa sa Skopljem o novom imenu susjedne države Sjeverne Makedonije.

Kada je došao na čelo vlade, Tspiras se pokazao pragmatičnim. U vrlo kratko vrijeme napustio je žestoku ljevičarsku retoriku prema kreditorima, a njegov najveći blef, referendum, na kojem je tražio potporu Grka za oštriji stav prema Europi, neslavno je propao.

Upravo je Tspiras odbio i prijedlog svog prvog ministra financija, kontroverznog Yanisa Varoufakisa da ponovo uvede drahmu, ali je i pristao na nastavak žestokih fiskalnih mjera koje je od Grčke tražila Trojka.

– Tspiras je uspio riješiti problem sa Sjevernom Makedonijom, ali u stvarnom smislu sa Syrizom se nije ništa promijenilo. I dalje je prisutna korupcija, i dalje se teško živi – kaže jedan od Grka koji je sudjelovao u anketi.

Bankar s iskustvom

Nade Grci sada, očito, polažu na sasvim suprotnu stranu političkog spektra. Tspiras je na vlast došao kao radikalni ljevičar, a s mjesta premijera mogao bi otići iz lijevog centra.

Za mjesto novoga grčkog premijera najizgledniji je konzervativac Kyriakos Mitsotakis, vođa Nove demokracije, sin nekadašnjeg premijera Konstantinosa Mitsotakisa koji je Grčku vodio početkom devedesetih godina prošlog stoljeća. Njegov sin i izgledni budući premijer Kyriakos Mitsotakis svakako ima prilično veliko iskustvo s bankama i fondovima. I sam je radio cijeli niz godina u britanskim i grčkim bankama, a političko iskustvo stjecao je kao ministar administrativne reforme u vladi Antonisa Samarasa do 2015. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije