Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koronavirus u hrvatskoj

Stožer: U Hrvatskoj četiri nova slučaja, jedna osoba preminula

Nastavni zavod za javno zdravstvo "dr. Andija Štampar" uveo "drive in" dijagnostiku koronavirusa
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/5
19.05.2020.
u 14:29

Mi smo popustili mjere, no moramo paziti na razmak, ne dirati, dezinficirati i prati ruke, ustvrdio je Trut

 U Hrvatskoj su dosad potvrđene ukupno 2232 oboljele osobe, a 1967 osoba se oporavilo. Dosad je preminulo 96 osoba.

Lista se strelicama na dnu

14:29 – Tri su osobe ozdravile, ni jedna nije oboljela od koronavirusa u posljednja 24 sata na području Krapinsko-zagorske županije u kojoj je još samo devet aktivnih slučajeva zaraze. Ta je županija imala najveći broj oboljelih u odnosu na broj stanovnika.

14:09 – Danas su potvrđene četiri novooboljele osobe. U Hrvatskoj su dosad potvrđene ukupno 2232 oboljele osobe, a 1967 osoba se oporavilo. Dosad je preminulo 96 osoba. Novooboljeli su iz Brodsko-posavske županije.

Do sada je testirano 55800 osoba, od toga 980 u posljednja 24 sata. Hospitaliziranih je dva manje, što znači da je 120 osoba na bolničkom liječenju. Od toga je na respiratoru 10 pacijenata, priopćili su iz Stožera.

13:40 – Varaždinska županija posljednjih 14 dana ne bilježi ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a posljednjih dana ozdravile su još tri osobe koje su otpuštene kući iz Opće bolnice Varaždin. Dosad je oboljelo 47 osoba, a ozdravile su 44. Aktivno bolesnih još je troje, od kojih se jedna osoba nalazi u OB Varaždin, a dvoje se liječi u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" u Zagrebu. Preventivna testiranja kontinuirano se provode i dalje, pa je tako u posljednja 24 sata testirano 95 osoba, a ukupno dosad 2432 osobe. Više nema nikog u samoizolaciji. – S obzirom na sve navedeno, slobodno možemo zaključiti kako je epidemiološka situacija u našoj županiji zadovoljavajuća i da dosadašnje mjere popuštanja u kombinaciji s epidemiološkim mjerama i preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo nisu rezultirale novim slučajevima zaraze – rekao je načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije Robert Vugrin

13:37 – U Brodsko-posavskoj županiji četiri novooboljela, troje su kontakti već prethodno oboljele osobe, dok je četvrta osoba radnik iz strane zemlje. Više pročitajte OVDJE.

13:02 – U Međimurskoj županiji nema zabilježenih novih slučajeva osoba oboljelih od koronavirusa, pa je ta županija punih 35 dana bez novooboljelih. Od ožujka je zabilježeno samo osam slučajeva.

12:55 – Na današnji dan nema novooboljelih pacijenata od zarazne bolesti COVID-19 na području Sisačko-moslavačke županije, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Na županijskom području ostala su još četiri pacijenta oboljela od ove bolesti. Oni su klinički dobrog stanja, stoji u priopćenju Stožera. 

12:32 – Primorsko-goranska županija nema novozaraženih. Ozdravio je još jedan pacijent. Trenutačni ukupni broj pozitivnih osoba je 11, dok ih je dosad ozdravilo 60. Novozaraženih slučajeva nema već 27 dana uzastopno.

12:25 – Ni u Gradu Zagrebu nema novooboljelih od COVID-19.

12:21 – Prema izvješću NZJZ-a SDŽ, od ukupno 214 obrađenih testova s područja Splitsko-dalmatinske županije danas nema novooboljelih osoba. Ukupno do sada na području Splitsko-dalmatinske županije izliječeno  je 426 osoba. Hospitalizirano je 29 osoba, 27 zdravstvenih djelatnika nalazi se u samoizolaciji, šest osoba je na respiratoru i to četiri iz Splitsko-dalmatinske županije i dvije iz Šibensko-kninske županije. Jedna osoba nalazi se u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 558 slučajeva zaraze koronavirusom.

12:10 – U Ličko-senjskoj županiji 31. dan zaredom nema novooboljelih osoba. Od jučer ih je testirano još 25, 17 je negativno, a čeka se još osam rezultata.

11:47 – Na području Zagrebačke županije do utorka do 11:00 sati evidentirano je 129 osoba kojima je potvrđena bolest prouzročena novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer, radi se o istom broju, što znači da na području Zagrebačke županije tri tjedna nema novooboljelih, a jedna je osoba više izliječena. Do sada je ukupno izliječeno 116 osoba, a četiri su preminule.

10:37 – Prema informacijama iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije ni danas nema novooboljelih osoba od koronavirusa, a broj ozdravljenih na današnji dan na području Zadarske županije je 85. Tijekom jučerašnjeg dana testiran je 31 uzorak, a od početka epidemije 2452 uzorka. U samoizolaciji je 16 stanovnika , a nadzor je istekao za 3853 osobe. U protekla 24 sata nije bilo kršenja mjera samoizolacije.

10:31 – Danas nema novooboljelih osoba od COVID-19, tako da je broj oboljelih u Šibensko-kninskoj županiji i dalje 91, a oporavilo se 79 pacijenata. Od ukupnog broja oboljelih još se devet osoba oporavlja i to tri s područja Općine Biskupija i po dvije osobe s područja Grada Drniša, Grada Šibenika i Općine Murter-Kornati.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitaliziran je jedan pacijent pozitivan na koronavirus i nije na respiratoru. Tri pacijenta s ovog područja i dalje se liječe u KBC-u Split. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 71 osoba i svi su kontakt s COVID-19 pozitivnim osobama. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 2238 uzoraka.

10:15 – U Karlovačkoj županiji jučer je testirano 66 osoba. Do sada je pristiglo 65 nalaza koji su negativni, jedan nalaz još čekamo i čim ga dobijemo, objavit ćemo rezultat – kažu u Stožeru civilne zaštite Karkovačke županije.
Kroz DRIVE IN bit će testirano 44 osoba. Ukupno su testirane 2322 osobe.
Pod mjerama samoizolacije  i dalje se nalaze tri osobe. Djelatnici PU Karlovačke do sada su izvršili 4909 provjera mjera samoizolacije.
U OB Karlovac hospitalizirane su 194 osobe, 120 ih je pregledano kroz hitni ambulantni pregled, a kroz polikliniku 1600 osoba. U bolnici Duga Resa hospitalizirano je 107 pacijenata, u OB Ogulin hospitalizirano je 47 pacijenata, a pregledano je 140 osoba.
Stožer CZ KŽ danas će dijeliti opremu za obiteljske domove na području Karlovačke županije.

Video: Ivan Đikić o najnovijim saznanjima o koronavirusu i razvoju cjepiva

10:04 – Ni jedan od 180 uzoraka koji su u zadnja 24 sata testirani na COVID-19 nije bio pozitivan, pa je već jedanaesti dan Osječko-baranjska županija bez pozitivnih nalaza.

9:15 – U Požeško-slavonskoj županiji trenutačno je aktivno pet slučajeva zaraze koronavirusom (COVID-19). Te se osobe nalaze u kućnoj izolaciji. U samoizolaciji se trenutačno nalazi 5 osoba, 42 uzorka su poslana na analizu, te je ukupno testirano 998 osoba.

9:11 – U posljednja 24 sata, s područja Virovitičko-podravske županije testirana ja 31 osoba na koronavirus. Svi uzorci bili su negativni. Tako Virovitičko-podravska županija sedamnaesti dan zaredom nema novozaraženih.

9:05 – Bjelovarsko-bilogorska županija i dalje je „korona-free“ što znači da nema zaraženih osoba koronavirusom. Jučer je testirano 26 osoba i svi su negativni.

9:00 – U zadnja 24 sata u Istarskoj županiji ispitano je 104 uzoraka briseva i svi su negativni na koronavirus.

07:40 – Pomoćnik ministra unutarnjih poslova dr. sc. Damir Trut gostovao je u jutros u emisiji HRT-a ''Dobro jutro, Hrvatska'' i osvrnuo se na epidemiološko stanje i popuštanje mjera. 

"Stožer prati situaciju, u funkciji je 576 stožera i svi prate i analiziraju situaciju u svojim općinama i gradovima", kazao je Trut.

Komentirao je i situaciju na otoku Braču, gdje je testirano više od 400 osoba, a 40 ih je zaraženo. 

"Očekujemo još rezultata. Nadam se da neće više biti zaraženih", rekao je. 

Putovanje

"Gdje je velik broj ljudi, u vozilima, tramvajima, vlakovima, autobusima, treba se držati mjera. Mi smo popustili mjere, no moramo paziti na razmak, ne dirati, dezinficirati i prati ruke", ustvrdio je Trut. 

Veća okupljanja

"Ne može se okupljati više od 40 ljudi na jednom prostoru. Ako je otvoren, onda je lakše, ali ako je zatvoren, treba držati distancu", rekao je Trut i nadovezao se kako je dopušten čin vjenčanja, no proslave još uvijek nisu. 

7:25 – Vezano za nove preporuke u domovima za starije i koliko bi one eventualno mogle pogoršati stanje s obzirom na to da su domovi bili žarišta, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak na jučerašnjoj je konferenciji za medije Stožera civilne zaštite rekao da su ocijenili da mjere mogu popustiti s obzirom na dobru epidemiološku situaciju. 

"Ocijenili smo da možemo malo popustiti mjere u smislu da se mogu donositi stvari štićenicima i da se mogu kratko posjetiti pod epidemiološkim okvirom. Imamo povoljnu situaciju i možemo si priuštiti da te mjere malo popustimo, za sada nema nikakvih negativnih informacija s terena po tom pitanju", odgovorio je, dodavši da je situacija u domovima stabilna. 

Što se tiče popuštanja mjera u školama kako bi se učenici u većem obimu vratili u škole, rekao je da razgovaraju s Ministarstvom znanosti i obrazovanja oko toga da bi modificirali određene elemente u preporukama koje su dali, a o detaljima će obavijestiti javnost. 

Također, vezano za održavanje nastavnih vježbi na fakultetima u većim grupama, Capak je rekao da su spremni na razgovor oko toga da se promijene preporuke te je pozvao sveučilišta da se obrate Stožeru.

Na komentar da se putnici u javnom prijevozu ne pridržavaju mjera fizičke udaljenosti, ustvrdio je da su donijeli niz preporuka za sve vrste prijevoza te da epidemiolozi nisu odgovorni za nadzor. 

"Po našem mišljenju, odgovornost treba prelaziti na vlasnike i građane. Mi računamo na svijest naših građana i onih koji od toga žive da će to organizirati tako da se koronavirusna infekcija ne može prenijeti", poručio je Capak.  

07:20 – Uza sve mjere epidemiološke zaštite, na velikoj sceni splitskog HNK u ponedjeljak je izvedena komična drama "Laponija" Cristine Clemente i Marca Angeleta u režiji Nenni Delmestre, a riječ je o prvoj predstavi u nekoj hrvatskoj kazališnoj kući nakon izbijanja pandemije koronavirusa.

"Splitski HNK može primiti 660 gledatelja, a ovu je  predstavu gledalo 154 gledatelja. Oni su nosili zaštitne maske i bili raspoređeni na propisanoj udaljenosti zbog izbjegavanja socijalnog kontakata. Bili su raspoređeni u svaki drugi red", pojasnio je glasnogovornik toga kazališta Davor Vuković.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije