Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ENERGETSKI RAT

‘Trumpu, ne miješajte se u poslove EU’

Sankcije su glavno oružje Donalda Trumpa u vanjskoj politici, a ovaj put na udaru se našla i Njemačka i njezina kancelarka Angela Merkel
Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL
1/3
24.12.2019.
u 10:35

Neviđena eskalacija energetskog rata između Amerika i Europe zbog jeftinog ruskog plina

Sankcije su jedno od oružja kojim se američki predsjednik Donald Trump često i rado koristi. Trump je samo ove godine nametnuo ili produljio sankcije nizu zemalja poput Turske, Irana, Sjeverne Koreje, Venezuele i Sirije, a sada prvi put u poslijeratnoj povijesti američka strana uvodi sankcije protiv europskih kompanija zbog sudjelovanja u nekom investicijskom projektu.

Schröderova uloga

Naravno, riječ je o njemačko-ruskom projektu Sjeverni tok 2, koji je postao trn u oku Washingtonu. Nakon što je Trump potpisao prijedlog zakona kojim se omogućava uvođenje sankcija za kompanije koje sudjeluju u gradnji plinovoda Sjeverni tok 2 i Turski tok, iz Berlina su optužili Washington da američke sankcije predstavljaju “nedopustivo miješanje u unutarnje poslove”, a sankcijama se protivi i Bruxelles.

Riječ je o dosad neviđenoj eskalaciji energetskog rata, u kojem se Rusija i SAD bore za prevlast na europskom energetskom tržištu. Slučaj je još zanimljiviji s obzirom na to da se sankcije neće moći implementirati prije sljedeće godine, a i jedan i drugi projekt su pred dovršetkom. Kada je riječ o Sjevernom toku 2, preostalo je postavljanje manje od 300 od ukupno 2000 kilometara plinovoda, što bi trebalo biti dovršeno vrlo brzo.

Sjevernim tokom 2, čija trasa uglavnom prati postojeći Sjeverni tok, ruski će se plin transportirati u Njemačku preko Baltičkog mora, zaobilazeći Ukrajinu i Poljsku. Sjevernim tokom 2 omogućit će se udvostručavanje isporuka ruskog plina Njemačkoj. I plinovod Turski tok, kojim će ruski plin preko Crnog mora i Turske stizati u istočnu Europu, također je pred dovršetkom i za nekoliko tjedana trebao bi biti pušten u rad.

Njemačka je glavni korisnik Sjevernog toka 2, iza kojeg stoji tvrtka Nord Stream 2, koja je pak u stopostotnom vlasništvu ruskog državnog koncerna Gazprom. Na čelu tvrtke Nord Stream 2 bivši je njemački kancelar Gerhard Schröder, koji je dugogodišnji prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina. U projektu vrijednom 9,5 milijardi eura sudjeluje pet europskih kompanija: Uniper, Wintershall, OMV, Engie i Royal Dutch Shell. Američke sankcije, koje obuhvaćaju zabranu poslovanja i zamrzavanje imovine, posebno ciljaju tvrtke koje su uključene u postavljanje cijevi plinovoda, zbog čega je koncern Allseas, koji je radio na polaganju, ovih dana objavio da se povlači iz projekta.

Schröder je nedavno upozorio kako iza američkog protivljenja projektu stoji “egoizam” s obzirom na to da SAD želi na europsko tržište plasirati svoj ukapljeni zemni plin (LNG) dobiven metodom frackinga. Američka strana želi da Europa kupuje plin od SAD-a, a ne od Rusije, zbog čega je posljednjih godina puno uložila u izgradnju infrastrukture za LNG, a u Sjevernom toku 2 vidi samo još jedno sredstvo kojim Rusija želi proširiti svoj utjecaj i povećati europsku energetsku ovisnost od svojih energenata.

Žrtve Ukrajina i Poljska

Njemačka, međutim, planira zatvoriti sve nuklearne elektrane i termoelektrane na ugljen, pa Sjevernim tokom 2 – premda su u ovom trenutku i kapaciteti postojećeg Sjevernog toka iskorišteni tek polovično – želi osigurati opskrbu plinom dok ne osigura prelazak na energiju iz obnovljivih izvora, za što će vjerojatno trebati desetljeća. Njemačka energetska strategija, međutim, ne sukobljava se samo s američkim interesima nego i s interesima dosadašnjih tranzitnih zemalja, Ukrajine, Poljske i baltičkih zemalja, koje njemačko-ruski plinovod zaobilazi i koje zato ostaju bez golemih prihoda. 

 

VIDEO Iva Puljić-Šego, Božo Skoko i Krešimir Macan: Plenković ima komotnu situaciju. Škoro je ispao, a Grabar-Kitarović je u drugom krugu

Ključne riječi

Komentara 27

OO
oo8787
12:14 24.12.2019.

Trump je odličan, a ova globalistkinja je izgubila svaku vezu sa zdravim razumom.

Avatar Foton
Foton
14:14 24.12.2019.

Ono sto mnogi ovdje ne razumiju je da je Njemacka totalno ovisna o Americi. Prvo, obrana, drugo eksport, koji je dest puta veci u USA nego u Rusiju, i trece, americke financijske institucije koje kontroliraju tokove svjetskih financija. Njemacke firme i banke imaju izbor, odrecite se americkog trzista ili nas slusajte. Nitko, ni Kina Ni Njemacka ne mogu prezivjeti bez pristupa americkom trzistu i financijama. Zapravo mogu, ali samo uz veliki pad standarda i katastrofalni porast nezaposlenosti i propast velikih eksportnih poduzeca.

AA
aabbcc
12:16 24.12.2019.

Bogati su da uvode demokratiju i sankcije a sirotinja da placa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije