Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'da ne dolaze'

Trumpova vlada ima model za sprečavanje ilegalnog ulaska u SAD: razmatra razdvajanje žena od djece na meksičkoj granici

Meksiko, imigranti
Foto: Reuters
1/9
04.03.2017.
u 08:45

Prema sadašnjoj praksi obitelji koje osporavaju deportaciju ili podnose zahtjev za azil brzo su puštene iz pritvora i dopušta im se ostanak u SAD-u dok se njihov slučaj rješava, a to može trajati godinama.

 Američke vlasti mogle bi početi odvajati žene i djecu koji ilegalno ulaze u Sjedinjene Države prema prijedlogu koji razmatra ministarstvo domovinske sigurnosti, rekla su tri vladina dužnosnika.

Jedan od motiva za takav prijedlog jest odvratiti majke s djecom od pokušaja useljavanja u SAD, rekli su dužnosnici.

Prema prijedlogu vlada bi roditelje držala u pritvoru dok traje postupak osporavanja deportacije ili razmatranja zahtjeva za azil. Za to vrijeme djeca bi bila pod skrbništvom ministarstva zdravstva u manje strožim uvjetima sve dok skrb za njih ne bi preuzela rodbina u SAD-u ili skrbnik kojeg imenuje država. 

Prema sadašnjoj praksi obitelji koje osporavaju deportaciju ili podnose zahtjev za azil brzo su puštene iz pritvora i dopušta im se ostanak u SAD-u dok se njihov slučaj rješava, a to može trajati godinama. 

Predsjednik Donald Trump poziva na ukidanje prake "privedi i otpusti" prema kojoj migranti ulovljeni u ilegalnom prelasku granice mogu slobodno živjeti u SAD-u dok se vodi pravosudni postupak. 

Oko 54.000 djece i njihovih skrbnika privedeno je između 1. listopada 2016. i 31. siječnja 2017., što je dvostruko veći broj od prošlogodišnjeg u istom razdoblju.

Republikanaca u Kongresu argumentiraju da sadašnju politiku treba mijenjati jer žene kreću na opasno putovanje s djecom znajući da će brzo biti puštene iz pritvora. S druge strane, odvjetnici ilegalnih imigranata uvjeravaju da nasilje i siromaštvo Središnje Amerike prisiljavaju majke na imigraciju i zato tim ljudima treba dati azil.

Odvajanje djece od roditelja moglo bi "stvoriti cjeloživotnu psihološku traumu", napose u djece koja su prešla dug i opasan put od Središnje Amerike do SAD-a, kaže Marielena Hincapie, izvršna direktorica u Nacionalnom pravnom centru za imigracije. Upozorava da bi u tom slučaju američkoj vladi prijetila tužba temeljena na Useljeničkom zakonu te Obiteljskom zakonu.

Protivnici takve politike upozoravaju da bi dugotrajno držanje majki u pritvoru nepotrebno crpilo državne financije.

>>Donald Trump pokazao novo lice, pročitajte njegov prvi govor pred Kongresom

Komentara 5

ST
Startrack
16:04 04.03.2017.

Sto nerade kao i cjela Europa. Doveo si djete u skolu a ilegalno ste ovdje, hajte kuci. U USA ilegalci imaju pravo na socijalu, skolu, da rade. Zamisli tako nesto u Njemackoj.

SD
sdpesticid
20:45 04.03.2017.

ovaj način nije dobar. no, postavlja se pitanje zašto ljudi ne idu na legalni granični prijelaz i traže azil ? ako će granicu prelaziti kako tko hoće i gdje hoće te raditi gdje hoće, vjerojatno na crno, čemu onda granice i zakoni svake pojedine države ? što mora običan čovjek iz hrvatske proći kako bi ušao na područje sad-a ?

DU
Deleted user
09:57 04.03.2017.

Humano nema šta..baš po onoj Biblijskoj..Ljubi bližnjega svoga... ali to je samo početak...sljedeći korak bi mogao biti strijeljanje roditelja na granici ,čime bi se čitav pravosudni postupak znatno pojednostavio.. ili odvođenje u radne logore gdje bi muškarci pomagali izgradnju Trumpovogog zida a žene radile na plantažama pamuka...milijarde bi se tu uštedile a vladao bi Arbeit,Ordnung und Disziplin .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije