Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STEROIDI, ANTITIJELA, REMDESIVIR...

Trumpov koronakoktel sa steroidima dokaz je najozbiljnije bolesti

Doctors hold news conference about U.S. President Trump's health outside Walter Reed National Military Medical Center in Bethesda, Maryland
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
07.10.2020.
u 15:38

Radi li se doista o turbooporavku i koja je tajna mješavine eksperimentalnih lijekova koje je dobio američki predsjednik

Američki predsjednik Donald Trump dobio je koktel medikamenata od steroida, antitijela i lijeka remdesivir, čime je javnost dodatno zaintrigirana za njegov slučaj, odnosno zarazu novim koronavirusom SARS-CoV-2. Sada se postavljaju pitanja o njegovu brzom oporavku ili se barem čini da se doista radi o oporavku. Jer, iako se u početku tvrdilo kako ima samo slabije simptome, poslije je ipak utvrđeno da je imao visoku temperaturu te vrlo kratak dah. Tako primanje u Walter Reed ipak nije bilo samo iz opreza.

Dionice odletjele u nebo

Teško je bilo povjerovati da je dobio takav koktel ako je riječ samo o mjerama opreza. Pri tome je Trump imao koristi i od nekih vlastitih odluka. Primjerice, dobio je remdesivir koji je bio prvi lijek za koji je ovog ljeta potvrđeno da je učinkovit protiv COVID-19, a nakon čega je Trump naložio da Sjedinjene Države otkupe praktično sve dostupne rezerve od američke farmaceutske tvrtke Gilead Sciences koja ga proizvodi. Inicijalno je razvijan za liječenje hepatitisa C, a za brži oporavak od bolesti COVID-19 koristi se u nekoliko zemalja.

>> VIDEO Trump napustio bolnicu

Tako, da Trump nije imao težu bolest, teško da bi dobio taj lijek, on ne bi imao smisla ni da je riječ bila o lakšim simptomima. Da se radilo o priličnom pritisku, svjedoči i činjenica da remdesivir još nije do kraja klinički testiran, odnosno odobrava se samo za pacijente s teškim simptomima. A tu je i koktel antitijela, nazvan REGN-COV2, proizvod tvrtke Regeneron, koja tvrdi da ta mješavina dvaju posebno razvijenih antitijela znatno mogu smanjiti titar virusa, što dovodi do smanjenja i ozbiljnosti i trajanja bolesti. Riječ je o eksperimentalnom preparatu za koji je podnesen zahtjev za brzo odobravanje, no koji još nije odobren u Sjedinjenim Državama. No, CNN je objavio zanimljivu informaciju, a to je da Donald Trump ima dionice u Regeneronu, a one su nakon objave o tome da je on dobio koktel antitijela iz te tvrtke – naglo skočile.

Do najviših vrijednosti dionice Regenerona stigle su kada je Trump tvitao kako izlazi iz bolnice u ponedjeljak navečer.

Jedini tretman za Ebolu

Profesor Luka Čičin-Šain s Helmholtz centra za infektivna istraživanja u Braunschweigu objasnio nam je o kakvom je koktelu riječ.

– U osnovi, on je prvo dobio jedan koktel protutijela, koja neutraliziraju virus tako da se vežu za njega, slično strategiji koju razvijaju moji kolege sa Sveučilišta u Braunschweigu i ja. Ono što je posebno u njihovu pristupu jest da su u tvrtki Regeneron, koja proizvodi ta protutijela, proizveli nekoliko različitih protutijela, koja daju pacijentima u kombinaciji, koktelu. Na taj način pojačavaju učinak protutijela i sprečavaju da dođe do mutacija virusa jer bi virus morao mutirati na više mjesta istovremeno da bi izbjegao da ga sva protutijela u koktelu prepoznaju. Stoga je ovaj pristup sličan prirodnoj imunosti na virus, gdje također imuni odgovor ne ovisi o jednoj vrsti protutijela, već o kombinaciji višestrukih klonova – kazao je hrvatski znanstvenik Luka Čičin-Šain.

– Trump je dobio dobar koktel, kombinaciju dva antitijela, jedno sintetičko koje je razvijeno u miševima kao pokusnim životinjama i onda podešeno za ljudsku upotrebu, a drugo od osobe koja je razvila posebno uspješno neutralizirajuće antitjelo protiv SARS-CoV-2. Dakle, ta kombinacija trebala bi biti još uspješnija i “čistija” verzija tretmana s plazmom osobe koja je prebolila COVID-19, a već i takav tretman je jako uspješan. Takav tretman je jedna od jedinih opcija kod ljudi koji se zaraze izuzetno opasanim Ebola virusom – kazao je Nenad Ban, profesor molekularne biologije na Švicarskom federalnom tehnološkom institutu (ETH) u Zürichu dodajući kako  Dobio je sve što se može dobiti, a što nitko drugi ne bi dobio: eksperimentalni koktel antitjela, remdesivir, steroid dexamethasone, cink, aspirin, vitamine…

Komentara 4

Avatar Briselska junačina
Briselska junačina
15:45 07.10.2020.

Da skratimo: covjek je dva dana imao temperaturu i tesko je disao. Nevjerojatno grozni simptomi nezabiljezeni jos od kockaste kuge u Timbuktuu 1432.

MX
Mister X
15:51 07.10.2020.

Radi li se doista o turbooporavku i koja je tajna mješavine eksperimentalnih lijekova koje je dobio američki predsjednik , Ako umre zant ćemo da je bolje to ; nego ruski Kaza-novićok ... Kojim jedni Putin nikako da uspije a zapadd je več odvno našao protulijek za baj vojno bojni otraov ...

XA
xaron
19:15 07.10.2020.

Trump je dobio lijek remdesivir koji je razvijen za hepatitis, isproban za diabetis, ebolu... i u svim pokušajima je propao. Razvoj je bio jako skup ( proizvodio se na specijalnoj - staklo čelik - liniji u Edmontonu ) te je firma očajnički pokušavala nači bolest za svoj lijek. U to se pojavila Korona ( ko poručena ), te su pristupili testiranju, koje je bilo dosta amatersko ( bez kontrolne grupe ). Njihovi testovi su pokazali da se oporavak sa ovim lijekom ubrzava za 2-4 dana ? Svi drugi testovi VAN US nisu pokazali NIKAKAV učinak remesdivera na oporavak pacijenata. Teško da je ovaj lijek pomogao Trumpu u oppravku od korone ili od bilo čega drugog .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije