Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJESNI SPOMENICI

Trumpa razbjesnili prosvjednici, pa im zaprijetio silom: 'Neće rušiti naše spomenike'

Protestors try to pull down statue of U.S. President Andrew Jackson in front of the White House in Washington
Foto: Joshua Roberts/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
23.06.2020.
u 18:06

Mete prosvjednika najčešće su spomenici generalima Konfederacije, ali su rušeni i kipovi Kristofora Kolumba, dok su u San Franciscu prosvjednici u subotu srušili spomenik posvećen generalu Unije Ulyssesu Grantu te svecu zaštitniku San Francisca svetom Juniperu.

Predsjednik Donald Trump rekao je da će izdati izvršnu naredbu po pitanju američkih povijesnih spomenika, dok pokret uklanjanja spomenika koje aktivisti smatraju rasističkima dobiva zamah, što je samo dio širih nacionalnih prosvjeda zbog rasne nepravde.

"Neće rušiti naše spomenike", Trump je rekao novinarima u Bijeloj kući. "Izdat ću izvršnu naredbu vrlo brzo i to će učvrstiti ono što već imamo, uravnotežiti."

Trump je također u utorak najavio odobrenje "koje stupa na snagu odmah" da se uhiti svatko tko oskvrne sjećanje na pripadnike oružanih snaga na saveznoj zemlji te je zaprijetio da će upotrijebiti silu protiv prosvjednika u Washingtonu.

Savezne vlasti imale su i proteklih 17 godina pravo zatvoriti ili kazniti svakoga tko uništava spomenike prema Zakonu o očuvanju veteranskih spomenika.

Prosvjednici su u ponedjeljak pokušali srušiti spomenik Andrewa Jacksona, sedmog američkog predsjednika, u parku blizu Bijele kuće, ali ih je policija rastjerala prije no što su konopcima uspjeli srušiti kip.

Jackson, vlasnik plantaže s crnim robovima, bio je predsjednik u dva mandata od 1829. do 1837. s populističkim karakteristikama, zbog čega ga se ponekad uspoređuje s Trumpom.

Prije predsjedničkog mandata demokrat Jackson potpisao je 1830. Zakon o preseljenju Indijanaca kojim je prisilno iseljeno domorodačko stanovništvo s juga SAD-a u prostore zapadno od rijeke Mississippi, pri čemu su tijekom dugog puta, koje je prozvano Stazom suza, umrle tisuće Indijanaca.

Mete prosvjednika najčešće su spomenici generalima Konfederacije, ali su rušeni i kipovi Kristofora Kolumba, dok su u San Franciscu prosvjednici u subotu srušili spomenik posvećen generalu Unije Ulyssesu Grantu te svecu zaštitniku San Francisca svetom Juniperu.

Komentara 9

DU
Deleted user
19:06 23.06.2020.

Da su to mirni prosvjedi onda ne bi rušili i razbijali kulturne spomenike.

DU
Deleted user
19:23 23.06.2020.

Podrška predsjedniku Trumpu i narodu SAD u borbi protiv ISILa i svih drugih rušitelja povijesnih spomenika ...

SO
Sotona
02:55 24.06.2020.

Trumpa razbjesnili "propovjednici", ne provokatori i nasilnici koji eto rasturju ale pa im zaprijetio silom: 'Neće rušiti naše spomenike'. Kada bi kod nas neki " prosvjednici" srušili recimo malo tek 5 ili 10 spomenike "domovinskog rata" Narvno da im niko niko u RH nebi mater spominjao niti bi im se iz prijetio silom nego silom zakona . Koja smo kultura i daleko ispred amričkog predsjenika kako se smo usudi uopće reći istinu što misli u momentu pa on nije normalan kao da živi u nekoj demokraciji i slobodi govora si zamišlja - ali smo na moment .. Jer zna da ne mije ni d pisne .. Kako negdje i pored milijardi zavidi Putinu .na njegovoj demokraciji .,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije