Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
I BAHREIN PRIZNAO IZRAEL

Trumpa nominiraju za Nobela, a Palestinci mu spaljuju slike

Palestinians protest against Bahrain’s move to normalise ties with Israel
Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/5
13.09.2020.
u 14:45

Palestinci poteze Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina smatraju izdajom, no za Trumpa se radi o važnim diplomatskim pobjedama pred nove izbore

U petak je Bahrain objavio kako je potpisao sporazum o normalizaciji odnosa s Izraelom čime je nakon Ujedinjenih Arapskih Emirata postao druga arapska zemlja koja je to učinila. Time su izazvali bijes Palestinaca koji to smatraju izdajom. Riječ je o dogovoru između bahreinskog kralja Hamada bin Ise Al Kalife i izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, vijest o kojem je američki predsjednik Donald Trump objavio, a gdje će drugdje, na Twitteru.

Ponovo je takav potez nazvan povijesnim događajem kojim se promiče mir na Bliskom istoku. Ima neke simbolike i u datumu na koji je Trump objavio ovu vijest koja Izrael još za korak izvlači iz izolacije arapskog svijeta. Učinio je to na 19. obljetnicu napada 11. rujna. Također, za manje od tjedan dana u Bijeloj kući trebala bi se dogoditi i službena ceremonija označavanja uspostave punih diplomatskih odnosa između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata što su Trump i njegovi diplomati dogovorili u kolovozu.

Palestinians protest against Bahrain’s move to normalise ties with Israel Palestinians burn pictures depicting Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, Abu Dhabi Crown Prince Mohammed bin Zayed al-Nahyan, Ruler of Dubai Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, Bahrain?s King Hamad bin Isa Al Khalifa and U.S. President Donald Trump during a protest against Bahrain's move to normalize relations with Israel, in the central Gaza Strip September 12, 2020. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa IBRAHEEM ABU MUSTAFA
Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Gdje su u svemu Palestinci

 

Tamo će biti i bahreinski ministar vanjskih poslova te će s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom potpisati poseban sporazum.

– Uspostavom direktnog dijaloga i veza između dvaju dinamičnih društava i naprednih gospodarstava nastavit će se pozitivna preobrazba Bliskog istoka i osnažiti stabilnost, sigurnost i blagostanje u toj regiji, navodi se u priopćenju o priznanju Izraela od strane Bahreina.

Iako je odluka izazvala teški bijes Palestinaca koji spaljuju njegove i slike bahreinskog kralja, u govoru u Bijeloj kući pri objavi svojeg novog diplomatskog postignuća Trump je rekao kako bi se vezano za Palestince mogle dogoditi neke dobre stvari, no nije precizirao na što točno misli. Američki mediji među Trumpove diplomatske pobjede ubrajaju i sporazum između Kosova i Srbije, u što spada i međusobno priznanje Kosova i Izraela, ali i preseljenje veleposlanstva Srbije iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Savršeno je jasno da je to izazvalo reakcije Palestinaca koji sada od arapskog svijeta traže da reagira na takve poteze kojih ne bi trebalo biti dok se ne formira nezavisna palestinska država, ističu. No očito je kako se raspada jedinstvena arapska podrška palestinskom pitanju koja je počela od dolaska Donalda Trumpa na vlast, odnosno njegova zauzimanja čvrstog proizraelskog stajališta.

– Ovo je još jedan nož u leđa palestinskom pitanju, palestinskom narodu i njegovim pravima. To je izdaja Jeruzalema i Palestinaca. Ne vidimo nikakvog opravdanja za normalizaciju odnosa s Izraelom – rekao je Wasel Abu Yousef, viši palestinski dužnosnik.

Palestinians protest against Bahrain’s move to normalise ties with Israel Palestinians burn pictures depicting Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu and U.S. President Donald Trump during a protest against Bahrain's move to normalize relations with Israel, in the central Gaza Strip September 12, 2020. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa IBRAHEEM ABU MUSTAFA
Foto: IBRAHEEM ABU MUSTAFA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Nominiraju ga za Nobela

Agencije prenose fotografije s palestinskog prosvjeda protiv bahreinskog priznanja Izraela na kojima se vidi spaljivanje slika Donalda Trumpa te bahreinskog kralja Hamada bin Ise Al Kalife. Motiv Donalda Trumpa ovdje su svakako i izbori koji ga uskoro čekaju pa je svaki potez koji može proglasiti diplomatskom pobjedom dobro došao da se skrene pozornost s trajnih unutarnjih američkih problema. Mora se, svakako, priznati da njegova diplomacija svoj posao radi jako dobro jer se objavljuju vijesti kako je zbog priznanja Izraela od Ujedinjenih Arapskih Emirata te sporazuma Srbije i Kosova zaradio dvije nominacije za Nobelovu nagradu.

U srijedu ga je, naime, zbog uloge u normalizaciji odnosa između UAE-a i Izraela za Nobelovu nagradu za mir nominirao zastupnik desne Napredne stranke u norveškom parlamentu Christian Tybring-Gjedde. Zastupnik Kršćanskih demokrata u švedskom parlamentu Magnus Jacobsson u petak je nominirao vlade Srbije, Kosova i SAD-a za Nobelovu nagradu za mir, nakon što je potpisan sporazum o normalizaciji ekonomskih odnosa između Kosova i Srbije. Jacobsson je kazao da nominira tri vlade “zbog zajedničkog rada na miru i ekonomskom razvoju”.

“Trgovina i komunikacija važan su temelji za mir”, objavio je na Twitteru. Jasno, javna nominacija ne znači da će netko i dobiti vrijednu nagradu, pa čak ni da će je odbor uzeti u obzir, no za Trumpa su ove objave u ovom trenutku izuzetno vrijedni bodovi u novoj utrci za predsjednika Amerike.

Ključne riječi

Komentara 14

EL
EldersWisdom
14:54 13.09.2020.

Obama dobio Nobela za mir a zapoceo 5 ratova. Odavno je Nobel postala sprdnja.

Avatar GeniKameni
GeniKameni
18:07 13.09.2020.

Ako je Obama zasluzio Nobela za mir, onda Trumpu treba dodijeliti barem dva...

ZB
Zoki-Bijela
14:59 13.09.2020.

Sta kaze Penelopea na ovo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije