Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prava pljuska

Trump uložio veto na tekst Kongresa uperen protiv njegovih vojnih akcija u Iranu

Donald Trump
Foto: REUTERS/Jonathan Ernst
1/3
07.05.2020.
u 06:51

Ovo je bila uvredljiva rezolucija koju su demokrati predložili kao dio strategije kako bi pobijedili na izborima 3. studenog tako što će podijeliti republikansku stranku, istaknuo je Trump.

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je uložio veto na rezoluciju donesenu u Kongresu kojom se želi ograničiti njegovo vojno djelovanje protiv Irana.

"Ovo je bila uvredljiva rezolucija koju su demokrati predložili kao dio strategije kako bi pobijedili na izborima 3. studenog tako što će podijeliti republikansku stranku", istaknuo je Trump u priopćenju.

Tekst, koji je prava pljuska stanaru Bijele kuće, odobrila su oba doma Kongresa zahvaljujući potpori dijela članova republikanske stranke. Po toj rezoluciji predsjednik Sjedinjenih Država ne može slati vojnike radi "neprijateljskog djelovanja protiv Islamske Republike Irana" ili "bilo koji dio svoje vlade i vojske" bez "izričitog odobrenja" Kongresa u obliku proglašenja rata ili posebnog odobrenja. 

Rezolucija je odgovor parlamenta na napetosti između dviju neprijateljskih zemalja koje su dosegnule vrhunac kada je Washington 3. siječnja u napadu koji je naredio Donald Trump, ubio moćnog iranskog generala Kasema Sulejmanija. Po Trumpovim riječima, ova bi rezolucija "nanijela veliku štetu predsjednikovoj sposobnosti  da štiti" SAD i njegove saveznike.

"Živimo u neprijateljski raspoloženom svijetu u kojemu se prijetnje neprestano mijenjaju a ustav priznaje da predsjednik mora moći predusretati postupke naših protivnika te brzo i odlučno djelovati u odgovoru na njih", napisao je.

"To sam i učinio", zaključio je. 

Video - Trump bi koronavirus liječio dezinficijensom

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije