Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trumpov mini Dayton

Sudbonosan sastanak: Trump, Thaci i Vučić u Bijeloj kući 27. lipnja

U.S. President Trump participates in roundtable discussion at the White House in Washington
Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
15.06.2020.
u 23:02

Vijest je večeras objavio Richard Grenell, Trumpov posebni izaslanik za mirovne pregovore Srbije i Kosova, donedavni veleposlanik u Njemačkoj i kratkotrajni vršitelj dužnosti ravnatelja američke obavještajne zajednice

Američki predsjednik Donald Trump ugostit će 27. lipnja u Bijeloj kući predsjednike Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hashima Thacija, na pregovorima na najvišoj razini na kojima se očekuje da bi mogao biti sklopljen neki novi sporazum o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Vijest je večeras objavio Richard Grenell, Trumpov posebni izaslanik za mirovne pregovore Srbije i Kosova, donedavni veleposlanik u Njemačkoj i kratkotrajni vršitelj dužnosti ravnatelja američke obavještajne zajednice.

- Ako bilo koja od strana ostane nezadovoljna raspravama 27. lipnja, onda će se vratiti na status quo nakon što napuste Washington. Kao što smo konzistentno govorili, najprije moramo postići napredak u rastu ekonomija. Na tome je fokus. Veselim se tim razgovorima - napisao je Grenell na Twitteru.

Već dugo se u euroatlanskim diplomatskim krugovima govori kako predsjednik Trump želi na pitanju normalizacije odnosa Srbije i Kosova postići nešto što će moći, uoči američkih predsjedničkih izbora u studenom, koristiti kao svoj vanjskopolitički uspjeh u turbulentnom mandatu. Prije Trumpova angažiranja Grenella na posvećivanju ovoj temi, dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije vodio se pod okriljem EU, odnosno visokih predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU Catherine Ashton i Federice Mogherini.

Ali taj je dijalog u Bruxellesu zamro jer se nije postizao napredak u implementaciji potpisanog sporazuma, a u jednom trenutku umjesto o tehničkim pitanjima normalizacije na stolu se našla i ideja o korekciji granica, odnosno zamjeni teritorija na način da sjever Kosova pripadne Srbije, a Preševska dolina u Srbiji da pripadne Kosovu. Ideja je naišla na otpor mnogih u Europi. Prema onome kako je večeras prezentiran sastanak kod Trumpa 27. lipnja, ideja o razmjeni teritorija više nije aktualna jer Trump želi da se napredak postigne oko gospodarskih, a ne političkih pitanja. EU je nedavno imenovala slovačkog diplomata Miroslava Lajčaka kao posebnog izaslanika za dijalog Srbije i Kosova, ali njegova se uloga sada čini potpuno sporednom.

Ključne riječi

Komentara 13

DU
Deleted user
06:00 16.06.2020.

Sad će reći i srbi da su oni i amerikanci braća oduvijek hahaha

Avatar manjejeviše
manjejeviše
07:19 16.06.2020.

Uvijek sve počinje i završava u SAD-u koliko god se drugi upinjali i pravili važni i bitni.

Avatar ПредседникЧетничкеОмладине
ПредседникЧетничкеОмладине
23:52 15.06.2020.

Cikaski vojvoda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije