Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potres u Bijeloj kući

Trump se tvitom riješio svog suparnika Rexa Tillersona

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
13.03.2018.
u 21:54

Na čelo State Departmenta kao novi državni tajnik dolazi Mike Pompeo, bivši direktor CIA-e, u čiju lojalnost Trump ne sumnja

Prilično neočekivano i nenadano, američki predsjednik Donald Trump smijenio je američkog državnog tajnika Rexa Tillersona. Na njegovo mjesto dolazi Mike Pompeo, i to s položaja direktora CIA-e, američke obavještajne agencije. Već po svom običaju, Trump je ovu vijest prvo objavio na Twitteru.

Nastavljaju neovisno pisati

“Mike Pompeo, direktor CIA-e, postaje naš novi državni tajnik. On će učiniti odličan posao. Hvala ti, Rex Tillersone, za sve što si učinio. Gina Haspel postat će nova direktorica CIA-e, prva žena na tom položaju. Čestitam svima”, sadržaj je Trumpova tvita koji je objavljen rano ujutro po američkom vremenu, i koji je nagovijestio znatne promjene na svjetskoj političkoj sceni.

Nije tajna da su se Trump i Tillerson u posljednjih nekoliko mjeseci znatno udaljili jedan od drugog, i da Tillerson nije imao pretjerane sklonosti za pompoznost i eksplozivnost, ponekad i neumjerenost koja odlikuje samog Trumpa. Ono što ih obojicu povezuje jest činjenica da su do dolaska na čelo administracije bili bez političkog iskustva, a svoje su karijere do sada gradili isključivo u velikom biznisu. Tillerson je naime prije preuzimanja dužnosti u administraciji bio direktor ExxonMobila.

Iako su na početku mandata djelovali kao skladan tim, u relativno kratko vrijeme počeli su se razilaziti, pa je Tillerson navodno za Trumpa jednom prilikom izjavio kako je potpuno glup.

Iako sam Trump nema baš pretjerano veliko poznavanje geopolitičkih odnosa, dobar dio najvažnije vanjske politike očito je kreirao sam. Tillerson, gotovo je sigurno, nije bio upućen u sve detalje oko odnosa sa Sjevernom Korejom, kao što nije imao ni prevelikog utjecaja u odnose SAD-a s Rusijom koje je Trump gradio drugim kanalima.

Neupitna odanost

na čelo State Departmenta sada dolazi Mike Pompeo, čovjek koji je u posljednjih 14 mjeseci vodio CIA-u, a za to vrijeme bio je uključen u pregovore s Turskom oko zajedničkog stava prema ISIL-u i Saudijskoj Arabiji.

Inače, ako i nema pretjerano iskustvo u vanjskoj politici, Pompeo ima jednu drugu karakteristiku. Apsolutno je privržen i odan Trumpu, koji ne sumnja u njegove namjere. Naglo smjenjivanje Tillersona možda je povezano i s njegovom vrlo oštrom kritikom Rusije nakon trovanja ruskog dvostrukog špijuna u Londonu. U svakom slučaju, Tillersonovom smjenom Trump dobiva širi manevarski prostor za samostalno kreiranje vanjske politike, i to neposredno pred susret s Kim Jong-unom.

 

Donald Trump
1/6

Komentara 26

NT
Nikola Turajlić-jaružalo
22:33 13.03.2018.

Bože naš dobri Hrvatski, kakve sve gluposti izvale novinari (redakcija) u Večernjaku i ostanu ipak živi. Kakav je to suparnik Tilerson bio Trumpu? Politički kao podredjeni to nije mogao biti, već možda u seksu, golfu, po frizuri ili pitaj Boga u čemu.

DU
Deleted user
14:26 13.03.2018.

Trump bar komanduje i odlucuje a ne kao anemicar za kojega Juncker et Merkelica odlucuju i kojem daju naredenja. Bravo Trump, samo pocisti taj truli "establishment".

DU
Deleted user
15:11 13.03.2018.

da li je ono Tilerson izjavio da je Oluja " velicanstvena operacija"... sasvim dovoljan razlog za smenu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije