Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
koronavirus u svijetu

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio 900 tisuća, Srbija centralizira informacije o koronavirusu

Koronavirus u Indiji
Foto: DANISH SIDDIQUI/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
01.04.2020.
u 22:12

Pandemija Covida-19 najteža je svjetska kriza nakon Drugog svjetskog rata, izjavio je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu raste iz minute u minutu i dosegao je 911.308, dok je broj umrlih skočio na 45.497, prema podacima američkog sveučilišta Johns Hopkins u srijedu navečer. Zaraza koronavirusom diljem svijeta ne jenjava, s time da se epicentar zaraze iz istočne Azije proteklih tjedana preselio u Europu i Sjevernu Ameriku. Sveučilište Johns Hopkins također je na svojim stranicama objavilo da je broj službeno potvrđenih oporavljenih osoba od Covida-19 dosegnuo brojku od 191.673. Tijek borbe s pandemijom pratite na našem portalu.

Tijek događanja:

22:10 Meksiko je proglasio izvanredno zdravstveno stanje čime je do 30. travnja ograničio velika okupljanja ljudi a također i gospodarske aktivnosti. Jedina područja koja nastavljaju s radom su bolnice, policija i pravosuđe. U privatnom sektoru su, među ostalim, otvorene tržnice, poljoprivreda, proizvodnja hrane, telekomunikacije, mediji, vrtići i posmrtne službe.

U Meksiku je ukupno zaraženo 1.215 osoba, a preminulo ih je 29.

21:18 - Vlada Srbije donijela je odluku prema kojoj je Krizni stožer jedino tijelo ovlašteno za službene informacije o epidemiološkoj situaciji u zemlji, što je potaknulo snažna protivljenja novinarskih udruga, nevladinog sektora te strukovnih organizacija koje tu odluku uspoređuju s uvođenjem cenzure.

"Sva obavještenja javnosti daje predsjednica Vlade ili osobe koje ovlasti Krizni stožer", navedeno je u zaključku Vlade od 28. ožujka, koji je stupio na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku.

Zaključkom je određeno i da svi gradonačelnici, predsjednici općina i stožeri za izvanredne situacije lokalnih samouprava sve informacije u vezi s koronavirusom na svojim područjima šalju isključivo i samo Kriznom stožeru.
Isto vrijedi i za sve zdravstvene ustanove, zdravstvene djelatnike ili pravne osobe iz sektora zdravstvene djelatnosti.

Takvi Vladini zaključci izazvali su niz kritika novinarskih i strukovnih udruga, nevladinih organizacija i pravnih stručnjaka, a zajednički nazivnik većine tih osuda je da zaključci izvršne vlasti nisu sukladni s Ustavom Srbije, te da zbog svojih nejasnoća mogu skliznuti u cenzuru.

"Nije u skladu s Ustavom, nije u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija od javnog značaja, nije ni u skladu sa Zakonom o javnom informiranju", poručuje Tamara Filipović iz Neovisne udruge novinara Srbije (NUNS). 
"Ovo zaista može prerasti u cenzuru", kaže ona, uz ocjenu da "tako što ne treba postojati čak i u vrijeme izvanrednog stanja".

18:33 - Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte u srijedu je upozorio da će narediti policiji i vojsci da ubiju svakoga "tko stvara nevolje" uslijed jednomjesečne karantene kojom se u zemlji pokušava zaustaviti koronavirus.

"Neka ovo svima bude upozorenje - slušajte vladu u ovo vrijeme jer je ključno da imamo red", rekao je u kasnom sinošnjem obraćanju naciji. "I nemojte nauditi zdravstvenim radnicima, liječnicima... jer je to ozbiljan zločin."

"Moje naredbe policiji i vojsci, ako itko bude stvarao nevolje, a vaši životi su ugroženi: ustrijelite ih", dodao je. 

18:31 - U posljednja 24 sata u Italiji umrlo je 727 osoba, odnosno umrlih ima 13.155. Ozdravilo je ukupno 16.847 osoba, a novooboljelih ima 2.937, odsnosno ukupno oboljelih ima 80.572 osoba. Više pročitajte ovdje

18:01 - Novi kreditni aranžman vrijedan 165 milijuna dolara dogovorila je u srijedu BiH s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a Federacija BiH najavila je potporu posrnulom gospodarstvu od pola milijarde eura zbog posljedica nastalih koronavirusom.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić rekao je nakon sastanka održanog s predstavnicima poduzetnika i političkih stranaka kako se radio o vrlo značajnim stabilizacijskim mjerama za gospodarstvo.

"Glavni prioritet Vlade FBiH je subvencioniranje poreza i doprinosa za sve zaposlene u realnom sektoru na cijeloj teritoriji Federacije BiH. Pravo na subvencije će imati poslodavci koji nisu otpustili radnike", rekao je Novalić novinarima.

17:59 - Nakon što je Indija prije osam dana proglasila karantenu za cijelu zemlju, indijski su policajci u provođenju mjera izolacije istovremeno pokazali da mogu biti vrlo duhoviti i smiješni, ali isto tako i vrlo strogi prema prekršiteljima. Više pročitajte ovdje

17:50 - Talijanska vlada planira izdvojiti dodatnih 10 milijardi eura za kreditna jamstva i likvidnost poduzetnika i kompanija pogođenih koronakrizom, izjavio je u srijedu za Reuters izvor iz vlade.

Već u ožujku je usvojila paket hitnih mjera u vrijednosti 25 milijardi eura s ciljem ublažavanja negativnih posljedica epidemije koronavirusa.

17:15Kina, iz koje je krenula epidemija, u srijedu je objavila da se smanjuje broj novozaraženih te je prvi puta objavila broj asimptomatskih slučajeva, što bi moglo baciti novo svijetlo na tumačenje trendova širenja epidemije.

Gotovo svi novozaraženi u utorak, njih 36, što je smanjenje u odnosu na 48 dan ranije, vratili su se u Kinu iz drugih zemalja, objavilo je ministarstvo zdravstva.

Prema službenim podacima, u zemlji je potvrđeno ukupno 81.554 slučaja zaraze koronavirusom.

Ta brojka isključuje potvrđenih 130 asimptomatskih osoba s koronavirusom i vlasti su objavile da nadziru ukupno 1541 takvih ljudi.

17:11 - Prema vladinim podacima u Velikoj Britaniji je ukupno potvrđeno 29.474 slučaja zaraze koronavirusom, što je značajan porast u odnosu na 25.150 prethodnog dana.

U posljednja 24 sata umrle su 563 osobe te su ukupno, do srijede u 15 sati, u toj zemlji umrle 2352 osobe

16:52 - U Austriji broj zaraženih koronavirusom porastao je na 10.482 osobe, a u nastojanju da se zaustavi daljnje širenje zaraze Austrijanci od srijede moraju nositi zaštitne maske prigodom odlaska u trgovine.

Vlada planira dnevno testirati 15.000 osoba i pojačati praćenje socijalnih kontakata kako bi se poboljšale mjere opreza i kontrole.

Nošenje zaštitnih maski, koje se od danas dobivaju besplatno pri ulasku u trgovine, jedna je važnih mjera za zaustavljanje zaraze koronavirusom, rekao je na konferenciji za novinare vicekancelar Werner Kogler.

16:49Njemačka do kraja uskrsnih praznika, odnosno do 19. travnja, produljuje mjere ograničenog kretanja u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa, priopćeno je u srijedu nakon video konferencije kancelarke Angele Merkel s premijerima saveznih pokrajina.

Napuštanje vlastitog doma je u načelu i dalje zabranjeno, ali postoje mnoge iznimke, poput odlaska u nabavku, liječniku ili u ljekarnu. Napuštanje doma je dopušteno i za odlazak na posao ili važan poslovni termin.

Iznimke se također odnose i na izlazak iz kuće u svrhu rekreacije. Kontakt na otvorenom je dopušten samo s jednom osobom odjednom. Prema ostalim osobama je potrebno držati razmak od najmanje 1,5 metara.

VIDEO Snimka pluća osobe zaražene koronavirusom

15:08 U Srbiji je od jučer zabilježeno novih 160 zaraženih korona virusom, ukupan broj potvrđenih slučajeva tako sada iznosi 1.060. Od jučer je zabilježeno i pet novih smrtnih slučajeva, ukupno 28, javlja Kurir.

Državni tajnik u ministarstvu zaštite okoliša srbijanske vlade, koji je bio pozitivan na koronavirus, preminuo je tijekom dana, objavili su u srijedu beogradski mediji pozivajući se na izvore u tom ministarstvu. 

15:05  Još pet časnih sestara iz samostana kod Međugorja zaraženo je koronavirusom, a situacija je alarmantna u ovoj općini zbog velikog broja kontakata, objavljeno je u srijedu u Mostaru. Vlasti u ovoj županiji još jučer stavile su u karantenu samostan časnih sestara u mjestu Miletini, kao i 'Majčino selo', dom za nezbrinutu djecu, u kojem se nalazi 50-tak štićenika.  Tamo su upućene i medicinske ekipe te ekipe za dezinfekciju cijeloga centra za djecu. Zajedno s njima u izolaciji su i svećenici iz Župnog ureda u Međugorju.

14:55 Italija produljuje karantenu do poslije Uskrsa, odnosno do 13. travnja, kazao je danas u Senatu ministar zdravstva Roberto Speranza. Više pročitajte ovdje.

14:30 U Srbiji je uhićen Beograđanin kojeg sumnjiče da je Twitteru širio lažne informacije o uvođenju 24-satne karantene. Pisao je da "ima informaciju da će ministarstvo od sutra u 18 sati objaviti zabranu izlaska od 24 sata" te da će zabrana izlazaka za građane trajati do 15. travnja", prenosi RTS.

14:14 Turkmenistanske vlasti još nisu priznale da u zemlji ima koronavirusa. A kako bi u to bile sigurne, zabranile su da se o njemu piše i govori. 

Radio Slobodna Europa javlja da ljudima koji na ulici razgovaraju o koronavirusu brzo prilaze policajci u civilu i ušutkavaju ih.  Riječ "koronavirus" nestala je iz državnih brošura u kojima se donedavno upozoravalo stanovnike kako da se od njega zaštite i spriječe širenje. Sada se ondje spominju "oboljenje" i "akutna respiratorna bolest".

13:20 Ruski predsjednik Vladimir Putin zalaže se za rad putem videokonferencija zbog širenja novog koronavirusa, rekao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Ta izjava stiže nakon informacije u utorak da je zaražen glavni liječnik koji je prošlog tjedna primio Putina tijekom posjeta najvećoj bolnici koja prima oboljele od Covida-19.

"Predsjednik se ovih dana zalaže za rad putem videokonferencija", rekao je Peskov, nekoliko minuta nakon sastanka Putina i vlade.

12:54 U posljednjih 24 sata u Iranu je preminulo 138 osoba zbog koronavirusa, a ukupni broj preminulih prešao je brojku od 3036. 

Glasnogovornik ministarstva zdravlja Kianush Jahanpoor kazao je na državnoj televiziji da je ukupan broj zabilježenih slučaja 47 593. Oporavilo se, za sada, 15 473 pacijenta, dok je 3871 osoba u kritičnom stanju, javlja CNN. 

12:46 Srbijanske vlasti razmatraju uvođenje cjelodnevnog policijskog sata kao mjeru u borbi s koronavirusom, dok neovisna novinarska udruga prosvjeduje protiv centraliziranog izvještavanja i upozorava protiv cenzure, prenose u srijedu vojvođanski mediji. 

U Vojvodini je oko 150 osoba zaraženo koronavirusom, na liječenju u Kliničkom centru Vojvodine ih je 54, a četvoro ih je do sada umrlo, prenose u srijedu posljednje raspoložive podatke vojvođanski mediji.

„Najviše oboljelih imamo u Novom Sadu, ukupno 47. U Pančevu je zaraženo 16 osoba, na teritoriju grada Kikinde 15, u Subotici 10, a u Bačkoj Palanci devet osoba“, izjavio je u svojemu posljednjem istupu predsjednik vojvođanske vlade Igor Mirović.

Zbog povećanja broja zaraženih Novosadski sajam ovih se dana preuređuje u kolektivnu karantenu u kojoj će biti mjesta za 1.000 osoba. Tamo će biti smješteni oni s lakšim simptomima, a osigurani su im kreveti, medicinska skrb, televizori, wi-fi mreža, tuš kabine, stolnoteniski stolovi, prenosi Radio televizija Vojvodine

12:40 Turska je u srijedu poslala medicinsku opremu u Španjolsku i Italiju, dvije europske zemlje teško pogođene pandemijom koronavirusa. Turski vojni teretni zrakoplov s kombinezonima, zaštitnim  maskama i alkoholom za dezinfekciju poletio je iz Ankare prema Španjolskoj od kuda će zatim otići u Italiju, navelo je ministarstvo obrane u priopćenju.

Ovu gestu solidarnosti Turska je pokazala u trenutku kada i sama trpi posljedice pandemije Covida-19.  Turska je službeno zabilježila oko 13.500 slučajeva zaraze, od kojih 2700 u utorak. Ukupno je umrlo 214 ljudi, od kojih 46 u utorak, prema podacima ministarstva zdravstva.

12:25 Mjere suzbijanja širenja koronavirusa u Nizozemskoj prepolovile su stopu zaraze, no moraju se nastaviti da budu stvarno djelotvorne, rekao je nizozemski vodeći dužnosnik za zarazne bolesti u srijedu. Stopa prijavljenih zaraženih slučajeva u Nizozemskoj, u kojoj je umrlo više od 1000 ljudi, znatno je pala otkad su nizozemske vlasti zatvorile sve škole, restorane i barove prošli mjesec, rekao je ravnatelj nizozemskoga instituta za javno zdravstvo Jaap van Dissel pred parlamentom.

VIDEO: Đikić: Hrvatska ulazi u kritičnu fazu borbe protiv koronavirusa

12:18 Postoji rizik od „nestašice hrane“ u svijetu zbog utjecaja koronavirusa na svjetsku trgovinu i opskrbne lance, upozorili su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), Ujedinjeni narodi i Svjetska trgovinska organizacija (WTO). 

„Nesigurnost oko dostupnosti hrane može potaknuti val ograničenja izvoza“, što može stvoriti „nestašice na svjetskom tržištu“, objavili su u rijetkom zajedničkom priopćenju Kinez Qu Dongyu, čelnik Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO), Etiopljanin Tedros Adhanom Ghebreyesus, glavni tajnik WHO-a, te Brazilac Roberto Azevedo, direktor WTO-a.

12:12 Moskovske vlasti predstavile su u srijedu aplikaciju za pametne telefone koja prati kretanje osoba kojima je nametnuta izolacija zbog koronavirusa. Prema službenim podacima koronavirusom je zaraženo 2777 Rusa, a u posljednja 24 sata koronavirus potvrđen je kod 440 građana. Do sada su umrle 24 osobe.

11:52  U posljednjih 15 dana otkako traje karantena u Francuskoj napravljeno je čak 5,8 milijuna provjera kršenja samoizolacije od strane policije, izjavio je francuski ministar  unutarnjih poslova Christophe Castaner, javlja Le Monde. 

11:51 Među 120 zaraženih koronavirusom u Crnoj Gori njih 14 su djeca mlađa od 18 godina, priopćio je u srijedu crnogorski Institut za javno zdravlje navodeći da su djeca dobrog zdravstvenog stanja. Među zaraženim maloljetnicima su i dvije bebe mlađe od dvije godine, te djeca koja imaju između 12 i 18 godina. 

Crnogorski Institut za javno zdravlje u posljednja 24 sata potvrdio je 15 novih slučajeva infekcije, a većina je novoinficiranih iz Podgorice, dok je prvi slučaj zabilježen u Nikšiću, drugoj općini po brojnosti u Crnoj Gori.  To je dokaz, kako su priopćili da se virus širi lokalno.

“Sada imamo 120 osoba koje su pozitive na koronavirus. Većina novih slučajeva je povezana. Ova situacija govori da će doći do lokalne transmisije", kazao je direktor Instituta Boban Mugiša upozorivši na potrebu poštivanja mjera socijalne distance i zabrane okupljanja i pozvavši građane da ih se pridržavaju.

11:33 Španjolska ima više od 100 tisuća zaraženih koronavirusom, a u posljednjih 24 sata umrlo je 864 ljudi. Ovo je peti dan za redom da je broj umrlih prešao brojku od 800, javlja El Pais. 

Ukupan broj slučajeva je 102 136, uzevši da je u posljednjih 24 sata novih slučajeva 7719. Do sada je preminulo više od 9000 ljudi, a ozdravilo od COVID-19 oko 22 600 ljudi. U jedinicama intenzivne njege je 5872. 

Koronavirus u Indiji
1/11

11:19 U Republici Srpskoj zaražene su 243 osobe, javlja Avaz, 

- U Republici Srpskoj je tijekom protekla 24 sata testirano 157 uzoraka, a na koronavirus je pozitivno još 17 osoba, kazao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić

11:16 - U Austriji se je broj oboljelih od koronavirusa popeo iznad 10.000 i u srijedu ujutro, prema podacima austrijskog Ministarstva socijalne skrbi, zdravlja i njege iznosi 10.192 osobe. U bolnicama je trenutno više od 1.100 zaraženih, a njih preko 200 na intenzivnoj njezi. Pročitajte više OVDJE

11:15 - Kalifornijske javne škole vjerojatno se neće otvoriti do kraja školske godine zbog pandemije koronavirusa, poručio je u utorak Tony Thurmond, dužnosnik zadužen za javni obrazovni sustav Kalifornije. 

"Zbog trenutačnih sigurnosnih rizika i potrebe za neprekinutom socijalnom distancom, trenutno se čini da se naši učenici neće moći vratiti u školske kampuse prije kraja školske godine", napisao je Thurmond u pismu kalifornijskim školskim okruzima.

"Ne želimo, ni na koji način, sugerirati da je školska godina gotova, već trebamo koncentrirati sav naš trud u jačanje edukacije putem učenja na daljinu", kazao je. 

11:13 - Italija će produžiti karantenu do 13. travnja, kazao je u talijanskom senatu ministar zdravstva Roberto Speranza i upozorio da ovo nije trenutak da se ljudi opuste. 

11:03 - Slovenija je objavila nove brojke oboljelih od COVID-19. Kako navode u posljednjih 24 sata, testirali su 1288 uzoraka od čega je 39 osoba zaraženo koronavirusom. Ukupna brojka oboljelih od COVID-19 je 841. 

 

 

10:30 Ruski vojni transporter poletio je iz zračne luke pored Moskve u srijedu ujutro i leti prema SAD s medicinskom opremom i maskama da pomogne Washingtonu u borbi protiv koronavirusa, objavila je ruska državna televizija. 

Predsjednik Vladimir Putin ponudio je rusku pomoć u telefonskom razgovoru s predsjednikom Donaldom Trumpom, u kojemu su dvojica predsjednika razgovarali o tome što je najbolje poduzeti protiv širenja virusa.

Pomoć u organizaciji ruskog ministarstva obrane vjerojatno će biti nepopularna među nekim Trumpovim kritičarima. Pozvali su ga da se distancira od Putina i tvrde da Moskva koristi pomoć kao  geopolitičko i propagandno sredstvo kako bi ojačala svoj utjecaj, što Kremlj opovrgava.

"Trump je zahvalno prihvatio humanitarnu pomoć", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov a prenosi ga novinska agencija Interfax u utorak navečer.

VIDEO: Koronavirus mijenja navike 

10:08  Iranski predsjednik u srijedu je rekao kako su Sjedinjene Države propustile povijesnu priliku da ukinu sankcije nad njegovom državom tijekom pandemije koronavirusa. 

"To je bila odlična prilika Amerikancima da se ispričaju i da ukinu nepravedne sankcije nametnute Iranu“, poručio je Hasan Rohani tijekom televizijskog prijenosa sjednice vlade. 

"Sankcije nisu sputale našu borbu protiv širenja koronavirusa“, istaknuo je.

9:42 Velika Britanija do sredine travnja planira povećati broj dnevnih testiranja na koronavirus na 25 tisuća dnevno, sa sadašnjih 12.750, objavio je u srijedu ministar stanovanja Robert Jenrick.

Britanci su već krenuli s testiranjem medicinskog osoblja, uz pacijente, no kritičari tvrde kako to nije dovoljno i kako se testiranje mora brže proširiti. Jenrick je rekao kako je u ponedjeljak testirano 8240 pojedinaca i više od 900 zdravstvenih radnika tijekom vikenda. 

„Sada možemo svakodnevno testirati 12.750 ljudi i bili smo usredotočeni na one u kritičnom stanju, što je bio savjet medicine“, rekao je ministar. 

9:25 Kuba je zaustavila komercijalne letove i otkazala svibanjsku paradu kako bi zaustavili širenje koronavirusa. Oni su do sada zabilježili 186 slučaja COVID-19, te šest smrtnih slučaja, piše CNN. 

9:15 Odlukom srpske Vlade ograničena je cijena rukavica i zaštitnih maski. Građani najviše mogu kupiti 10 maski i 20 komada rukavica.

9:10 Kapetan američkoga nosača zrakoplova Theodore Roosevelt, koji se nalazi u luci Guam, bori se protiv koronavirusa među posadom i rekao je da će se, ne poduzme li mornarica odmah akciju da izolira posadu, Covid-19 i dalje širiti i "bit će gubitaka".

Roosevelt je povučen u Guam potkraj prošlog tjedna nakon što je nekoliko mornara pozitivno testirano na Covid-19. Bilo je to dva tjedna nakon što je brod posjetio Da Nang u Vijetnamu, zemlju u kojoj ima slučajeva koronavirusa.

U pismu u nedjelju poslanome zapovjednicima Pacifičke flote, objavljenome u San Francisco Chronicle, kapetan Brett Crozier rekao je da su dva moguća ishoda za brod i njegovu posadu - maknite posadu s broda i dezinficirajte ga, ili "maksimalizirajte borbenu spremnost" i napravite preraspodjelu što je prije moguće.

8:54 - Trinaestogodišnji učenik iz Londona Ismail Mohamed Abdulwahab najmlađa je žrtva COVID-19 u Velikoj Britaniji, javlja The Guardian. 

8:44 - Slovenska vlada u utorak kasno navečer donijela je prijedlog odluke po kojoj bi se vojsci dale posebne ovlasti u 5-kilometarskom pojasu od granice s Hrvatskom, te ga uputila u parlament koji će o tome glasovati u četvrtak.

"Sigurnosna situacija koja je posljedica zaoštrenih sanitarnih prilika uslijed epidemije Covida-19 zahtijeva da pripadnici vojske surađuju s policijom u široj zaštiti i učinkovitoj  kontroli vanjske granice Schengena", navela je slovenska vlada u priopćenju za javnost.

Kako se tumači u izjavi, tako će se aktivirati članak 37a zakona o obrani, rješenje prihvaćeno u vrijeme velike migracijske krize 2015. za slučaj da se migracijska kriza ponovi, te ako aktivaciju vojske podrži dvije trećine zastupnika u parlamentu.

Predloženo djelovanje pripadnika vojske na granici trajalo bi tri mjeseca, a o tome bi se svaka dva tjedna izvješćivao parlament.

Koronavirus u Indiji
1/12

8:39 Tajvan je objavio svoj ekonomski plan koji bi se trebao nositi s posljedicama epidemije koronavirusa. Predsjednik Tsai Ing-wen naveo je kako bi iznos pomoći gospodarstvu mogao doseći 35 milijardi dolara. 

Na konferenciji za medije objavljeno je kako će Tajvan donirati 10 milijuna zaštitnih maski zemljama koje ih trebaju najviše. 

8:30 - Samoizoliranje i socijalno distanciranje usporili su širenje koronavirusa u posljednja tri tjedna na području Seattlea, pokazala je statistička studija.  Institut za modeliranje bolesti (IDM) analizirao je podatke iz američke savezne države Washington, ishodišta zaraze u SAD-u, kako bi izračunao učinak mjera ograničavanja kretanja. 

Washington je početkom ožujka zabranio veća okupljanja i zatvorio škole.  Podaci o javnome zdravlju, uključujući pozitivne i negativne rezultate testova i smrtnost, upućuju na to da je "epidemija usporila", pokazuje studija. 

Reprodukcijski broj (RO) bolesti, odnosno broj ljudi koje zarazi jedna zaražena osoba, pao je s 2,7 s kraja veljače na 1,4 do 18. ožujka.  

"Napredak je vidljiv, ali je nedovoljan", kazao je jedan od autora studije Daniel Klein. RO mora biti ispod jedan da bi broj zaraženih počeo padati. 

Naredba da ljudi ostanu u svojim domovima stoga i dalje mora ostati na snazi, navodi se u studiji. 

VIDEO: Kako pravilno oprati ruke i zaštititi se od virusne i bakterijske infekcije?

8:25 - Kineski dužnosnici zabilježili su 1367 asimptomatiskih slučajeva COVID-19, javlja CNN. 

8:19 - Francuska je zabilježila najsmrtonosniji dan od početka pandemije, objavio je u utorak navečer direktor njezinih zdravstvenih službi Jerome Salomon, objavljujući da je u 24 sata prije toga umrlo 499 ljudi, te je sada u Francuskoj ukupan broj smrtnih slučajeva 3523.

Broj pacijenata koji trebaju intenzivno liječenje također je narastao za više od 450 ljudi, a ukupno je u bolnicama gotovo 23.000 ljudi od kojih se neki bore za život, rekao je Salomon. Preko trećine pacijenata u intenzivnoj skrbi mlađe je od 60 godina.

Njemački institut Robert Koch objavio je u srijedu ujutro da ima ukupno 5453 novih slučajeva zaraze, i 149 novih smrti.Po njemu je u Njemačkoj trenutno zaraženih 67366 i 732 umrlih.

8:09 - Zabilježena su četiri nova slučaja u BiH, piše Avaz. U BiH su 428 osoba s COVID-19, 18 osoba koje su se oporavile te 13 umrlih. 

8:07 - Burundi i Sierra Leone prijavile su prve slučajeve koronavirusa. 

6:45 - Predsjednik SAD-a Donald Trump i njegovi vodeći zdravstveni savjetnici pozvali su Amerikance da slijede stroge mjere socijalnog distanciranja uoči „dva teška tjedna“ u kojima bi u SAD-u od koronavirusa moglo umrijeti više od 100.000 ljudi.

 "Apsolutno je ključno za američki narod da slijedi smjernice idućih 30 dana. To je pitanje života i smrti", kazao je Trump na konferencije za novinare u Bijeloj kući.  Istaknuo je da će iduća dva tjedna biti "vrlo, vrlo bolna".

 "Želimo da se Amerikanci pripreme za teške dane koji nam predstoje", rekao je Trump, predviđajući nakon toga „svjetlost na kraju tunela“.

Video - Vodeći hrvatski znanstvenici predviđaju kad bi mogla završiti pandemija

 

Deborah Birx, koordinatorica za koronavirus Bijele kuće, prikazala je grafikone s podacima i modelima, koji pokazuju da bi u iduća dva tjedna broj umrlih od virusa mogao skočiti na 100.000 do 240.000. Trump je kazao da je, prema modelu, moglo umrijeti i 2,2 milijuna ljudi da nisu uloženi napori za suzbijanje virusa. Te je projekcije naveo i u nedjelju kada je najavio da planira produljiti stroge mjere protiv širenja virusa, a ne inzistirati na prvotnim planovima o ponovnom pokretanju gospodarstva do Uskrsa 12. travnja

 "Ne postoji čarobni štapić. Ne postoji čarobno cjepivo ili terapija. Samo ponašanje: svako se naše ponašanje pretvara u nešto što mijenja tijek ove virusne pandemije u idućih 30 dana", kazala je Birx, procjenjujući da će vrhunac po broju umrlih od virusa uslijediti u iduća dva tjedna.

 Anthony Fauci, direktor Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, koji je ranije kazao da bi od pandemije virusa moglo u SAD-u umrijeti između 100.000 i 200.000 ljudi, kazao je da se ulažu svi napori kako bi se te brojke smanjile. „Činimo sve što možemo“, poručio je.

 U SAD-u je dosad zaraženo oko 184.000 ljudi, od kojih je više od 3.700 umrlo. Više od 30 država naredilo je građanima da ostanu kod kuće kako bi se suzbilo širenje virusa, što je paraliziralo mnoge dijelove gospodarsva i ostavilo milijune ljudi bez posla i plaća.  

6:43 - Nakon što je u ponedjeljak dodatno pritegnula paralizirano gospodarstvo, zabranivši sve poslove u zemlji osim onih nužnih, španjolska lijeva vlada je u utorak usvojila paket mjera za pomoć najugroženijim radnicima. Stotine kompanija su zbog obustave proizvodnje i zatvorenih lokala najavile masovna privremena otpuštanja, što je brojne stanovnike dovelo u situaciju da ne mogu plaćati najamninu stana te račune za struju i vodu.

 Vlada je priopćila kako idućih šest mjeseci oni koji su zbog izvanrednog stanja u zemlji ostali bez posla neće smjeti biti izbačeni iz stana, a ugovori o najmu, koji su pred istjecanjem, bit će produženi za dodatnih šest mjeseci. Ugroženim najmoprimcima će vlada ponuditi namjenske mikro-kredite s nula posto kamate i bez provizije kako bi mogli otplaćivati najam. Taj kredit će morati vratiti u idućih šest godina, a moguća je odgoda i na deset godina.

Vlada je prije dva tjedna već najavila 200 milijardi eura vrijedan financijski paket pomoći posrnulim kompanijama i radnicima. U njemu se nalaze državna jamstva, krediti i subvencije.

Španjolska je s 8.189 preminulih od koronavirusa druga zemlja u svijetu nakon Italije po broju žrtava, dok je s 94.417 zaraženih osoba treća po broju oboljelih nakon SAD-a i Italije.

6:40 - Pandemija Covida-19 najteža je svjetska kriza nakon Drugog svjetskog rata, izjavio je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres i dodao da strahuje od još više sukoba u svijetu. Na pitanje zašto misli da se radi o najgoroj svjetskoj krizi od osnivanja UN-a prije 75 godina, odgovorio je da se radi o kombinaciji bolesti koja prijeti svima i njezina učinka na gospodarstvo.

Ključne riječi

Komentara 34

DI
Diosiario
13:04 01.04.2020.

Radi li taj WHO išta osim sijanja panike i depresije?

BO
bolnaistina
16:07 01.04.2020.

Pa Vučič se zaprijetio, ako korona virus ubije i jednog srbina, on će ubiti 100 korona virusa. Očito nema pravu municiju.

Avatar mikioni
mikioni
13:38 01.04.2020.

WHO banditi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije