Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Traži bolji nadzor

Trump: Sjeverna Koreja bi mogla doživjeti sudbinu Libije ako neće pregovarati

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
21.05.2018.
u 15:47

Libijski čelnik Muamer Gadafi odrekao se svojeg nuklearnog programa, no naposljetku je ubijen u pobuni uz potporu NATO-a

Američki predsjednik Donald Trump zatražio je u ponedjeljak u tweetu od Kine da bolje kontrolira svoju granicu sa Sjevernom Korejom, neizravno joj predbacivši potkopavanje sankcija protiv Sjeverne Koreje pred summit sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong Unom.

- Kina mora i dalje biti čvrsta i nepropusna na granici sa Sjevernom Korejom dok se ne sklopi sporazum', poručio je, aludirajući na sporazum o denuklearizaciji koji želi sklopiti s Kim Jong Unom, tijekom povijesnog summita koji bi se trebao održati 12. lipnja u Singapuru.

- Želim reći da je granica odnedavno postala bitno propusnija i da sve više toga filtrira unutra. Želim da se to dogodi i želim da Sjeverna Koreja bude JAKO uspješna, ali samo nakon što potpiše!', dodao je, ocijenivši da su njegova odlučna politika i gospodarske sankcije prisilili Kim Jong Una da predloži da se s njime sastane i izravno pregovara.

Kina je glavni saveznik Sjeverne Koreje i bez njezine suradnje gospodarske sankcije protiv Sjeverne Koreje ne mogu biti učinkovite.

Sjevernokorejski režim prošli je tjedan, nakon mjeseci pozitivnih signala, promijenio ton i vratio se ratobornijoj retorici, zaprijetivši otkazivanjem summita s američkim predsjednikom.

Donald Trump
1/15

Pjongjang je zabrinut zbog vojnih vježbi američkih i južnokorejskih snaga te izjava savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika, Johna Boltona, koji je sugerirao denuklearizaciju Sjeverne Koreje po libijskom modelu. Pjongjang strahuje da SAD želi srušiti režim.

Libijski čelnik Muamer Gadafi odrekao se svojeg nuklearnog programa, no naposljetku je ubijen u pobuni uz potporu NATO-a.

Trump je poručio da SAD nema libijski model u vidu za Sjevernu Koreju, ali i istodobno upozorio da bi, ne bude li pregovarala, mogla doživjeti takvu sudbinu.

Komentara 14

PR
prokurator
16:55 21.05.2018.

aj više ovaj trumplo, nek se odluči dal bi pišio ili kakio, jučer je htio s njim ić na cugu, danas bi ga bombardirao... valjda neka staračka demencija.

TN
tamo.netko
16:53 21.05.2018.

Kakva je ovo politicka nakaza!

AA
aabbcc
16:56 21.05.2018.

Koga trum glumi u Aziji ? Kim ce pregovarati sa Trumpom kao i Assad .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije