Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prva godina vladavine

Trump se odao: Naklonom ovoj zemlji jasno je pokazao koga se Amerika jedino boji

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
09.11.2017.
u 08:09

Donald Trump, predsjednik s najnižim postotkom popularnosti, jučer je obilježio obljetnicu svoje izborne pobjede

Na prvu obljetnicu svoje pobjede na predsjedničkim izborima američki predsjednik Donald Trump stigao je u Kinu, čiji ga je predsjednik Xi Jinping dočekao crvenim tepihom i odveo u jednosatni boravak u Zabranjenom gradu, što se smatra velikom i neuobičajenom čašću. No u vezi s crvenim tepihom ima i pomalo zlobnih komentara o tome kako su Kinezi jako dobro shvatili što Trump voli i što laska njegovu egu.

Kineski predsjednik Xi politička je ličnost u usponu tako da ima već komentara kako su se sastali prvi i drugi najmoćniji čovjek na svijetu, no još nije jasno tko je prvi, a tko je na drugom mjestu na top-ljestvici svjetske moći. Trump bi u ovome susretu mogao izaći kao drugorangirani zato što je de facto došao moliti Peking da jače i ozbiljnije pritisne sjevernokorejski režim Kim Jong-una jer je svjestan da je upravo Kina ključ za rješavanje sjevernokorejske nuklearne krize i svih drugih problema veznih za tu zemlju. No malo je vjerojatno da će u ovom pogledu Trump Xija uspjeti nagovoriti na bilo što. Problem Sjeverne Koreje vjerojatno će biti riješen u trenutku kada se oko toga dogovore Peking i Moskva.

Tijekom svoje predizborne kampanje Donald Trump bio je vrlo žestok prema Kini koju je nazvao “velikim manipulatorom valutama” i zemljom koja je pokrala američka radna mjesta. Točno godinu dana nakon pobjeda na izborima, snizio je retoriku, jedino što ga u ovom trenutku zanima trgovinska je razmjena između dviju zemalja koja je debelo u korist Kine, a na štetu Sjedinjenih Država. Od njegovih predizbornih obećanja naciji vezanih za Kinu ostalo je jako malo toga.

Miniranje Obamacarea

Datumi poput jučerašnjeg prigoda su da se napravi inventura prve četvrtine Trumpova predsjedničkog mandata. Jedno od najviše spominjanih obećanja bila je izgradnja velikog i lijepog zida koji bi spriječio dolazak migranata iz Meksika. Iako su u posljednjih desetak mjeseci stvoreni svi preduvjeti za gradnju zida, Trump nije uspio prisiliti Meksiko da plati njegovu gradnju, već će ta građevina ići na teret poreznih obveznika.

>> VIDEO Nuklearne prijetnje Sjeverne Koreje

Predsjednik nije uspio uvesti ni zabranu ulaska u Sjedinjene Države za one koji dolaze iz nekih velikih država s pretežno muslimanskim stanovništvom. Iako je on potpisao izvršnu naredbu kojom se ta zabrana trebala uvesti, brojni sudski procesi do daljnjega su spriječili provedbu. U međuvremenu dogodio se teroristički napad u New Yorku, činjenica da je napadač iz Uzbekistana u Ameriku ušao na temelju zelene karte dobivene na lutriji osobito je razbjesnila, pa je i očekivati da će u vrlo kratkom roku nastojati ukinuti navedenu lutriju, ali i napraviti nešto kako bi zabrana ulaska doista stupila na snagu.

Trump je na početku svog predsjedničkog mandata mislio da će ukidanje Obamacarea biti puno lakši zalogaj. Čak je u dva navrata doživio debakl prijedloga novog zdravstvenog osiguranja u Kongresu, a za to su bili najzaslužniji neki senatori iz njegove Republikanske stranke. I dok su svi mislili da je Obamacare ipak uspio preživjeti, Trump je izvršnom naredbom ukinuo federalno financiranje za zdravstveno osiguranje. Bez toga novca ono ne može funkcionirati, a Trump računa da će se ono zbog toga samo urušiti.

Težak politički udarac

No postoje vrlo veliki pritisci da se Obamacare održi u životu. Savezna država Maine u utorak je glasala za zdravstveno osiguranje vrlo slično Obamacareu na nivou te države, a zabilježeno je da u posljednjih nekoliko mjeseci sve više Amerikanaca traži sklapanje police zdravstvenog osiguranja po odredbama Obamina Zakona o dostupnom zdravstvenom osiguranju.

Porezna reforma koju je već najavio mogla bi biti jedno od obećanja koje bi Trump mogao ispuniti i na njemu zaraditi pokoji politički bod. Iako se hvali da je za gospodarstvo učinio jako puno i da burzovni indeksi idu prema novim rekordima te da svakoga mjeseca SAD dobivaju golem broj novih radnih mjesta, stručnjaci upozoravaju da bi sve to mogao biti odgođeni “odjek” ekonomske politike bivšega predsjednika Baracka Obame. Naglašavaju kako treba pričekati još barem šest mjeseci do godinu dana kako bi se vidjeli učinci gospodarske politike koju vodi sadašnji predsjednik.

No jučer je on dobio jedan vrlo težak politički udarac. Na izborima za guvernere i državne kongrese republikanci su doživjeli dosta težak poraz, osobito u državama, poput Virdžinije, koje su prije godinu dana presudile ishod predsjedničkih izbora. Demokratska stranka i te kako ima razloga za slavlje zato što su se na ovim izborima protiv Trumpa pobunili umjereni birači iz suburbanih područja, što je biračka baza koja bi na izborima iduće godine mogla demokratima podariti većinu u Zastupničkom domu i Senatu.

Donald Trump
1/9

(Ne)ispunjena obećanja

1. Gradnja meksičkog zida i zaustavljanje migranata

2. Ukidanje Obamina zdravstvenog sustava

3. Povlačenje SAD-a iz međunarodnih sporazuma

4. Poboljšanje odnosa i otvaranje prema Rusiji

5. Smanjenje financiranja NATO-a i UN-a

Komentara 24

DU
Deleted user
08:41 09.11.2017.

Glavno je da VL zna da je Trump predsjednik s do sada najniđžom popularnosti. Nevjerojatno je da i nakon njegove pobjede mediji trube istu priču.

PR
prajdali100
08:19 09.11.2017.

Kina je mocan globalni igrač koga svi moraju uvažavati.Naravno i Amerima je to savršeno jasno.

OP
opančar
08:50 09.11.2017.

činjenica je da koju god marku mobitela il tv il laptop kupim, na svakom piše made in china, pametnom je sve jasno, što možes, jeftina radna snaga u kini pa jeftiniji proizvod, nekidan mi rwe nudi led sijalicu na 5 godina da kupim radi uštede energije za 250 kn, a takvu istu platim preko ebya 20 kn, zapad je htio konkurenciju i očito da ju je dobio u kini, sad nek plaču, kaj bi im ja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije