Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Stotine tisuća žrtava”

Trump Putinu: Ne sudjelujte u pokolju u Idlibu

Idlib
Reuters/Pixsell
05.09.2018.
u 07:56

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad obećao je da će vratiti svaki pedalj Sirije uključujući i Idlib, unatoč Trumpovim prijetnjama.

Dok sirijska vojska sa saveznicima, Rusijom i Iranom, priprema veliku ofenzivu na provinciju Idlib, zadnje uporište džihadističkih skupina koje su odbile položiti oružje i mirno reintegrirati tu provinciju, oglasio se američki predsjednik Donald Trump te preko Twittera upozorio sirijskog i ruskog predsjednika Bashara al-Assada i Vladimira Putina da ne idu u napad na Idlib.

“Rusi i Iranci napravili bi veliku humanitarnu grešku budu li dio te potencijalne ljudske tragedije“, poručio je Trump preko Twittera upozorivši da bi u napadima na Idlib bile “ubijene stotine tisuća ljudi”.

Novi izbjeglički val

Trump je uputio apel Rusiji i Iranu: “Ne dopustite da se to dogodi.“ Međutim, Trumpovo upozorenje nije naišlo na razumijevanje od strane Irana i Rusije čiji bombarderi već nekoliko dana žestoko bombardiraju položaje džihadista u provinciji Idlib.

Već prije su njemačka kancelarka Angela Merkel i Jan Egeland, šef UN-ove humanitarne radne skupine za Siriju, upozoravali kako je Idlib sljedeća zona sirijske katastrofe te će postati “jedno ogromno područje raseljavanja” s obzirom na to da u toj provinciji, koja je 2010. imala 180 tisuća stanovnika, danas ima njih više od 3,5 milijuna, od čega je između 80 do 100 tisuća džihadista, a između 10 i 20 tisuća od njih su borci Hajat Tahrir al-Šama, bivše Nusra fronte, ogranka Al-Qa’ide u Siriji. Te terorističke skupine, nakon što su odbile sve turske zahtjeve da polože oružje i Erdoğan je kvalificirao kao teroriste koje treba uništiti. U petak 7. rujna summit je o Siriji na kojem će sudjelovati Rusija i Iran na strani vlade Bashara al-Assada i Turska, kao zaštitnik pobunjenika te Francuska i Njemačka. Tu bi trebali odlučiti o sudbini Idliba.

Posljednje uporište

Provincija Idlib u sjeverozapadnoj Siriji posljednji je veliki teritorij na kojem i dalje vladaju džihadisti. Sirijski predsjednik Bashar al-Assad obećao je da će vratiti svaki okupirani pedalj Sirije, uključujući i Idlib bez obzira na Trumpove prijetnje.

Komentara 22

DU
Deleted user
09:17 05.09.2018.

U ovom trenutku 29 milijuna ljudi gladuje u Jemenu, njihove gradove razaraju sa Američkim bombama. Oko 50 djece je ubijeno iz osvetničkog napada prošli mjesec kada su autobusom krenuli iz grada koji je bombardirala S. A. Trump o tome šuti, nema nikakvih prijetnji, novine šute.

SJ
Stric_Jura
09:01 05.09.2018.

treba prvo pobrojati mrtve u Iraku, AFganistanu i Libiji i primiti koju tisućicu izbjeglica u SAD, a onda docirati drugima... a vi koji ridate nad džihadistima i njihovim pravima, rješavaju ih među ostalim muslimani (Sirija i Iran jesu većinski muslimanske zemlje), tako da, sprem'te rupčiće....

DU
Deleted user
09:35 05.09.2018.

Pitam se dali bi Americki legitimno izabrani predsjednik ,da mu neki pobunjenici okupiraju npr. Floridu pitao Assada ili Putina dali smije krenuti u vojnu akciju oslobadanja svog teritorija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije