Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Black lives matter'

Trump prozvao vođu pokreta: 'To je veleizdaja i poticanje na pobunu'

President Trump Departs White House For Arizona
Foto: Stefani Reynolds/DPA/PIXSELL
1/3
25.06.2020.
u 23:04

Ako nam ova zemlja ne daje ono što želimo, tada ćemo srušiti ovaj sustav i zamijeniti ga, kazao je vođa pokreta, zbog čega se predsjednik oglasio na Twitteru

Američki predsjednik Donald Trump optužio je vođu pokreta Crni životi vrijede (Black Lives Matter) za izdaju i poticanje pobune, što je najnoviji znak da američki predsjednik ostaje pri svom tvrdom stajalištu u nacionalnoj raspravi o policijskoj brutalnosti i rasizmu.

Trumpovi komentari uslijedili su nakon što je čelnik pokreta Crni životi vrijede, Hawk Newsome, u intervjuu za Fox News bio upitan o nasilnom aspektu prosvjeda.

Newsome je odgovorio da su prosvjedi pokrenuli ozbiljnu političku raspravu o reformi policije te da su uhićeni policajci koji su prekomjeAko nam ova zemlja ne daje ono što želimo, tada ćemo srušiti ovaj sustav i zamijeniti garno koristili silu.

Međutim, on je odbio osuditi nerede. "Rekao sam... ", kazao je.

"Možda govorim figurativno, a možda doslovno. Stvar je interpretacije", dodao je.

Trump je na Twitteru oštro odgovorio na Newsomeovu izjavu.

"To je veleizdaja, poticanje na pobunu, pobuna!", napisao je Trump. Potom je napisao "zakon i red", što je fraza koju Trump često koristi.

Zaštita slobode govora po američkom ustavu i zakonima široka je i generalno crta se podvlači samo na izravno pozivanje na nasilje.

Uz oštro suprotstavljene strane po pitanju policijske brutalnosti i rasizma malo je vjerojatno da će Kongres usvojiti reformu policije u situaciji kada se najesen održavaju i predsjednički izbori.

 

Komentara 10

DU
Deleted user
23:46 25.06.2020.

Slažem se, to je čisti poziv na rušenje legitimnog, legalnog i demokratskog poretka SAD-a, FBI i CIA trebaju pojačano nadzirati taj "pokret" te uhapsiti sve koji sudjeluju u nezakonitim radnjama.

KI
kit1772
01:28 26.06.2020.

BLM da se stvarno brine o zitovima crnaca bi se fokusirao na probleme crnaca koji ubijaju crnce, veiliki broj kriminilaca u njihovim redovima, djece bez oceva i problem neskolovanosti.. sve su to problemi koji nemaju veze sa bijelcima. citao sam studije koje govore da je od 1976-2005 gotovo 95% ubijenih crncaca ubijeno od drugih crnaca. te iste studije kazu da na 100,000 ljudi dolazi oko 20.9 ubojica crnaca, 2,6, bijelaca i oko 5.6 latino. znaci 9 puta je veca vjerovatnoca da ce crnac da te ubije nego bijelac. pa ako njima crnci ztvarno znace nesto i njihovi zivoti onda je cudno sto se ovi problemi i ne spominju. najveci broj ubojstava svake godine ucine crnci. prema svim podacima broj crnaca ubijenih od strane bijelaca i policije prema ukupnom broju ubijenih je gotovo zanemariv. pa zasto se on BLM samo fokusira na navodnu rasnu mrznju bijelaca. kada uzmemo da sve ovo gore i onda npr ubistvo Floyda je bez ikakvih dokaza okarakterisano kao rasno ubistvo i onda imamo masovne nasilne prosvjede diljem usa postavlja se pitanje sta je cilj BLM, ocito zivoti crnaca nisu jer glavni uzroci njihove smrti se totalno ignoriraju. BLM je ocito ideoloski pokret mrznje prema bijelcima, ovim ne kazem da su svi koji ga podrzavaju takvi ali po svime to je jedino logicno objasnjenje za ono sto rade. Ako je policijska brutalnost problem onda zasto se ne spominje brutalnost crnih policajaca prema bijelcima pa cak i prema crncima? postoje mnoge snimke ubojstava bijelaca od strane crnih policajaca

TU
tunapašteta
23:13 25.06.2020.

Kada se namjerava objavit vijest da je organizacija BLM global network foundation potrošila 700 mlijuna dolara od donacija za kampanje političara Demokratske stranke?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije