Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPETA SITUACIJA

Prosvjedi u Venezueli: UN poziva na dijalog da se izbjegne katastrofa

Venezuela, Juan Guaido
Foto: REUTERS
1/7
24.01.2019.
u 11:56

Guaido je 35-godišnji inženjer koji je nedavno na jednom skupu rekao da je spreman preuzeti mjesto privremenog predsjednika što je i učinio

Opozicijski se čelnik Venezuele Juan Guaido na velikom prosvjednom skupu protiv vlasti predsjednika Nicolása Madura proglasio privremenim predsjednikom, a to je zatim priznao SAD, Brazil te mnoge druge američke zemlje. Madurov izbor za predsjednika 2018. demokratske su zemlje diljem svijeta, kao i venezuelanska oporba, proglasili nelegitimnim, a oporbeni su čelnici na prosvjedu na koji su došli deseci tisuća ljudi, shvatili da imaju podršku izvana i onog dijela građana, zapravo većine zemlje, koji osjećaju da je došlo vrijeme da promijene vlast. Maduro je nakon odluke SAD-a objavio da Venezuela raskida diplomatske odnose s tom zemljom.

Guaido je odnedavno predsjednik Nacionalne skupštine koju kontrolira opozicija. To tijelo vrlo je žestoka oporba Maduru, a sam Maduro ne priznaje njegove odluke, a nedavno je i Vrhovni sud, alat u rukama Madura, proglasio da su odluke Nacionalne skupštine nelegitimne. Guaido je 35-godišnji inženjer koji je nedavno na jednom skupu rekao da je spreman preuzeti mjesto privremenog predsjednika što je danas i učinio. Dva je dana nakon što je to rekao Guaido nakratko uhićen na autocesti što su svjedoci snimili. Američki potpredsjednik Mike Pence pak je u utorak rekao da Amerikanci stoje uz prosvjednike u Venezueli.

– Danas kao predsjednik Nacionalne skupštine aktiviram članka ustava ispred svemogućeg Boga. Prisežem da formalno preuzimam poziciju predsjednik Venezuele – rekao je Juan Guaido danas na prosvjedu pred tisućama ljudi.

U neredima koji su se dogodili prije prosvjeda u Caracasu četiri osobe su poginule, a policija je prosvjednike tjerala suzavcima. 

– Danas službeno priznajem predsjednika Nacionalne skupštine Venezuele Juana Guaida kao privremenog predsjednika te zemlje... Ljudi Venezuele hrabro su istupili protiv Madura i njegova režima te su zatražili slobodu i vladavinu pravde – napisao je Trump u svojem priznanju vladavine.

Zatim je njegovim primjerom krenuo Brazil i priznao Guaida izvršnim predsjednikom Venezuele. "Brazil će politički i gospodarski podržati proces tranzicije kako bi se demokracija i socijalni mir vratili u Venezuelu", navelo je ministarstvo vanjskih poslova najveće zemlje Latinske Amerike.

Iz Davosa gdje sudjeluje na Svjetskom gospodarskom forumu, brazilski predsjednik Jair Bolsonaro, žestoki Madurov kritičar, prenio je tu izjavu na Twitteru.

Kolumbijski predsjednik Fernando Duque je također iz Davosa rekao da njegova zemlja priznaje Juana Guaida predsjednikom Venezuele i da "prati proces tranzicije prema demokraciji kako bi se narod Venezuele oslobodio diktature".

I kanadska ministrica vanjskih poslova Chrystia Freeland je iz Davosa izjavila da priznaje Guaida.

Putem Twittera je argentinski predsjednik Mauricio Macri istaknuo da se "nada da će odluka Nacionalne skupštine i njezin predsjednik pokrenuti uspostavu demokracije putem slobodnih i transparentnih izbora".

Čile, Paragvaj i Peru su također priznali venezuelskog oporbenog čelnika privremenim predsjednikom kao i Kostarika i Gvatemala.

Režim Madura, kojeg već godinama optužuju za manipuliranje demokracijom i katastrofalno vođenje ekonomije, te je poteze opozicije i SAD-a protumačio kao napad na suverenitet, a Reuters je danas izvještio, citiravši jednog časnika, da su generali još uvijek uz Madura.

– Ne tražimo od vas da izvedete državni udar i pucate. Tražimo da ne pucate u nas – rekao je vojsci prije dva dana Guaidó. Oporbi je, smatra se, potrebna podrška vojska kako bi preuzela vlast od predsjednika kojeg diljem obje Amerike drže diktatorom, a The Economist naziva "najneuspješnijim predsjednikom na svijetu".

Protiv Madura, koji je nastavio i radikalizirao politiku svog prethodnika Huga Cháveza, koji je umro 2013., građani su prosvjedovali više puta, uključujući i 2017. kada je u sukobu sa sigurnosnim snagama stradalo više od sto ljudi. U utorak su u gradu Bolivaru spalili Chavezov kip.

Oko cjelokupne situacije oglasio se i glavni tajnik UN-a Antonio Guterres koji je na dijalog kako bi se izbjegla eskalacija i  spriječila katastrofa u Venezueli gdje se oporbeni čelnik proglasio predsjednikom, a što su priznale Sjedinjene Države, Kanada i većina latinskoameričkih zemalja. 

"Nadamo se da je dijalog moguć kako bi se izbjegla eskalacija koja vodi u sukob koji bi bio katastrofa za stanovništvo zemlje i regije", rekao je Guterres u intervjuu objavljenom na Facebooku, a prenosi agencija AFP. 

Guterresov glasnogovornik Stephane Dujarric pozvao je na provedbu neovisne istrage navodnih žrtava koje su ubijene tijekom nemira, a podijeljenu zemlju pozvao je da počne miran dijalog, piše Reuters. Maduro je prisegnuo na novi mandat 10. siječnja, nakon uvelike bojkotiranih izbora održanih u 2018., koje su mnoge strane vlade proglasile nepoštenima. Od tada pristaše venezuelske oporbe traže od Guaida da preuzme ulogu predsjednika. 

Protivnici i pristaše predsjednika Madura masovno su izašli na ulice u cijeloj zemlji u visoko napetoj situaciji. Na Madurovu su pak stranu stale ljevičarske vlade Kube i Bolivije, osuđujući "imperijalističke" poteze koji smjeraju na njegovo svrgavanje. Meksiko je pak pod novim ljevičarskim predsjednikom Andresom Manuelom Lopezom Obradorom poručio da neće zauzimati stranu u sukobu u Venezueli. Osudili su ujedno vanjsku podršku oporbenom čelniku kao kršenje suvereniteta Venezuele.

>> Policija joj uhitila roditelje, potez djevojčice zaprepastio sve

Komentara 75

AN
angeomihael
00:30 24.01.2019.

Koliko Mengeleovaca podržava tirana na vlasti u Venecueli.Gotov je vaš fašizam.Živio Trump.

JU
juma
01:33 24.01.2019.

Sve cega se dotakne komunisticka kuga i njihova kultura nerada i pljacke, propada i urusava se u bijedi, gladi i kriminalu. Venecuela je nekada bila najrazvijenija zemlja Juzne Amerike, a danas su na razini siromasnih africkih zemalja.

DI
didokvatrič
00:51 24.01.2019.

Trump pomozi i nama da maknemo tirane s vlasti,obadvije glave UDBE.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije