Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVOR NA REZOLUCIJU

Trump prijeti Iraku sankcijama zbog mogućeg izbacivanja američkih snaga

Donald Trump
Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL
1/3
06.01.2020.
u 08:17

Irački parlament u nedjelju je izglasao rezoluciju kojom je pozvao na okončanje boravka u Iraku vojnih snaga povezanih s američkom koalicijom koja se bori protiv Islamske države. U toj zemlji trenutno je razmješteno oko 5000 američkih vojnika

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je Iraku sankcijama u slučaju bilo kakvog "neprijateljstva" vezanog uz irački zahtjev za odlaskom američkih snaga iz te zemlje.

Irački parlament u nedjelju je izglasao rezoluciju kojom je pozvao na okončanje boravka u Iraku vojnih snaga povezanih s američkom koalicijom koja se bori protiv Islamske države. U toj zemlji trenutno je razmješteno oko 5000 američkih vojnika.

"U slučaju bilo kakvog neprijateljstva, ako učine bilo što što mi smatramo neprimjerenim, nametnut ćemo sankcije Iraku, vrlo snažne sankcije Iraku", kazao je Trump novinarima u nedjelju u predsjedničkom zrakoplovu  Air Force One na putu s Floride za Washington. Kazao je da bi prema mogućim sankcijama one nametnute Iranu djelovale "pomalo blago".

Trump je ustvrdio da bi vlada u Bagdadu trebala nadoknaditi troškove dijela infrastrukture koju je SAD izgradio u Iraku uključujući i modernu zrakoplovnu bazu čiju je izgradnju, po njegovim riječima, SAD platio milijarde dolara.

"Ne odlazimo ako nam to ne plate", rekao je.

Irački parlament usvojio je u nedjelju rezoluciju kojom od vlade traži da izbaci strane postrojbe iz Iraka i osigura da one više ne koriste irački teritorij, vode ili zračni prostor, nakon što je SAD u petak likvidirao iranskog vojnog zapovjednika Kasema Sulejmanija

Rezolucije parlamenta, za razliku od zakona, za vladu nisu obvezujuće no irački premijer Adel Abdul Mahdi ranije je pozvao parlament da okonča prisutnost stranih postrojbi. On je rekao da se provode pripreme odlaska stranih snaga iz zemlje, prema iračkoj novinskoj agenciji INA-i.

"Irački dužnosnici u raznim ministarstvima pripremaju memorandum o pravnim i proceduralnim koracima kako bi se provela parlamentarna odluka o odlasku stranih snaga", objavio je  Abdel-Mahdijev ured u priopćenju nakon izglasavanja rezolucije.

Obraćajući se ranije parlamentu Abdel-Mahdi je kazao da se aktivnosti stranih snaga u Iraku trebaju ograničiti na obuku i ne uključivati vojne misije. Dodao je da postoje samo dvije opcije a to su trenutno okončati stranu vojnu prisutnost ili dogovoriti raspored povlačenja.

Glasnogovornica State Departmenta kazala je kako je SAD "razočaran" potezom iračkog parlamenta.

"Dok čekamo dodatno pojašnjenje pravne prirode i učinka današnje rezolucije snažno pozivamo iračko vodstvo da ponovno razmisli o važnosti gospodarskih i sigurnosnih veza dvije zemlje i nastavka prisutnosti globalne koalicije za poraz IS-a", navela je u priopćenju Morgan Ortagus.

Iračko ministarstvo vanjskih poslova ranije je glavnom tajniku Ujedinjenih naroda i Vijeću sigurnosti poslalo službenu žalbu na napad SAD-a u kojem su u petak u zračnoj luci u Bagdadu ubijeni Sulejmani i nekoliko vođa iračkih milicija.

Žalba se odnosi na "na američke napade i agresiju na iračke vojne položaje i ubojstvo iračkih i savezničkih visokih zapovjednika na iračkom tlu", piše u izjavi ministarstva. Ono je napade ocijenilo kao "opasno kršenje iračkog suvereniteta i uvjeta nazočnosti SAD-a u Iraku" te pozvalo Vijeće sigurnosti da osudi napade.

Ključne riječi

Komentara 4

ST
stomugromova
08:50 06.01.2020.

Jel to duboka država progovara iz njega.Tko će platiti za genocid,urbocid ,ekocid i pljačku u Iraku,na kojeg je još 2003 izvršenja agresija pod izmišljenim razlozima.Ukupno je preko milijun ljudi pobijeno,što direktno,a što indirektno.I on se usudi tražiti odštetu za tajj najveći zločin u ovom stoljeću.Irak treba podnijeti optužnicu na Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu,protiv G.Busha i ostalih tadašnjih visokih američkih dužnosnika zbog genocida.

Avatar partner
partner
16:06 06.01.2020.

Zračna baza o kojoj govori je al-Asad Airbase. Izgradio je Irak 1975. SAD su napravile izvjesnu nadogradnju nakon okupacije 2003. godine, ali Iračani nisu o tome glasali niti ih je ko ista pitao. Baza je napuštena 2011. bez ikakve naknadee i ponovno otvoren 2014. trumpovi zahtjevi nemaju smisla.

DU
Deleted user
09:01 06.01.2020.

To su potezi bolesne osobe , gosp. Trump i njegovi savjetnici spadaju u kategoriju opasnih osoba za opstanak ove civilizacije , stari prdeži prije nego dojde njihova zadnja ura povućice cijeli svijet u kataklizmu . Očito da je i cijelo američko društvo oboljelo od shizofrenije

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije