Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog napada u Kabulu

Trump prekinuo tajne pregovore s talibanima

Foto: OMAR SOBHANI/REUTERS/PIXSELL
1/4
08.09.2019.
u 16:21

Povod za prekid razgovora bio je samoubilački napad na sjedište NATO-ovih snaga u 
Kabulu u kojemu je poginulo 12 osoba, a među njima i jedan američki te rumunjski vojnik

Iako se nedavno pohvalio da je postigao dogovor s talibanima o okončanju krvavog 18-godišnjeg sukoba u Afganistanu, najdugovječnijeg prekomorskog rata SAD-a, koji je Washington koštao desetke milijarde dolara, a u njemu su poginuli deseci tisuća ljudi, američki predsjednik Donald Trump kazao je kako su tajni, odvojeni sastanci s talibanskim čelnicima i afganistanskim predsjednikom Ashrafom Ghanijem koji su trebali biti održani u nedjelju u Camp Davidu otkazani.

Borbe i dalje traju

Kao razlog Trump je naveo to što su talibani priznali da stoje iza napada u Kabulu u kojem je ubijen jedan američki vojnik uz 11 drugih ljudi. Naime, u četvrtak su u Kabulu u napadu automobilom bombom u blizini NATO-ova sjedišta ubijena dva vojnika tog saveza, Amerikanac i Rumunj. Sveukupno je ubijeno 12 ljudi.

“Odmah sam otkazao susret i mirovne pregovore”, napisao je na svom Twitteru Trump.

“Kakvi su to ljudi koji bi toliko ubijali da bi naizgled ojačali svoju pregovaračku poziciju?”, upitao je Trump čudeći se kao da živi u paralelnom svijetu. Naime, talibani su, i za vrijeme trajanja pregovora, ubijali afganistanske vojnike i nedužne civile. Unatoč upozorenjima afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija Trumpu da bude oprezan i da ne pregovara s talibanima jer će im time samo dati legitimitet, američki predsjednik Donald Trump, iz samo njemu poznatih razloga, bio je ustrajan u postizanju sporazuma s terorističkom skupinom, talibanima. I dok se na sjeveru Afganistana vode teške borbe između talibana i lokalnih vladinih snaga, kojima u obrani grada Kunduza pomažu snage NATO-ove koalicije u sastavu misije ISAF, a talibani su zauzeli distrikt Khan Abad južno od Kunduza, SAD i talibani vodili su mirovne pregovore u Dohi, za koje je Donald Trump tvrdio da su uspješni te da je postignut povijesni sporazum.

Glavni američki pregovarač Zalmay Khalilzad kazao je da će tisuće američkih vojnika biti povučene tijekom nekoliko sljedećih mjeseci u zamjenu za garanciju da Afganistan neće biti korišten kao baza za napade na SAD i saveznike kao i jamstvo talibana da će spriječiti da se u zemlji skrivaju ekstremističke skupine poput Al-Qa’ide i terorističke organizacije Islamske države.

Pojačani napadi

Isto tako, prema sporazumu, potpuni mirovni sporazum kojim će se okončati rat ovisit će o kasnijim razgovorima o pitanjima koja se tiču isključivo Afganistana. Međutim, umjesto primirja, talibani su pojačali terorističke napade i vojne operacije širom zemlje. Afganistanska vlada izrazila je zabrinutost zbog plana sporazuma između SAD-a i talibanskog pokreta i tražila je objašnjenja o opasnostima koje on donosi.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije