Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO JE PROŠLA INAUGURACIJA

Biden: Shvatili smo da je demokracija krhka. Zaustavimo rat između plavih i crvenih

Foto: REUTERS
1/42
20.01.2021.
u 22:11

Joe Biden je prisegnuo za 46. predsjednika SAD-a, Kamala Harris je prva potpredsjednica

Danas malo prije 18 sati  hrvatskom vremenu u Washingtonu se održavao glavni dio inauguracije 46. američkog predsjednika Joea Bidena. 

Riječ je o inauguraciji bez presedana obilježenoj pandemijom koronavirusa, ali i nezapamćenim mjerama osiguranja budući da je prije desetak dana nekolicina Trumpovih pristaša nasilno ušla u Capitol, pri čemu su neredi odnijeli pet života. 

VIDEO: Prijenos inauguracije

VIDEO: Emisija Večernjeg lista

 

Tijek događaja: 

22.15 - Svjetski čelnici u srijedu su nakon prisege čestitali novom američkom predsjedniku Joeu Bidenu i potpredsjednici Kamali Harris, izražavajući oprezni optimizam oko budućih odnosa. 

22.10 - Demokrati od srijede službeno imaju većinu u američkom Senatu, nakon prisege dvojice novih senatora iz savezne države Georgije, Jona Ossoffa i Raphaela Warnocka.  Ossoff i Warnock su malom razlikom pobijedili svoje republikanske suparnike na izborima 5. siječnja u saveznoj državi Georgiji, inače sklonoj republikancima. 

U srijedu će prisegnuti i Alex Padilla, bivši državni tajnik Kalifornije, koji će postati prvi latinoamerički senator te savezne države. Izabrao ga je kalifornijski guverner Gavin Newson kako bi popunio mjesto Kamale Harris, sada potpredsjednice. 

Demokrati će tako preuzeti kontrolu nad Senatom po prvi put od 2014. a imaju većinu i u donjem, Zastupničkom domu američkog Kongresa. 

21.50 - Nakon odrađenih svih protokola i parade kroz ulice Washingtona Joe i Jill Biden ušli su u Bijelu kuću. Prije samog ulaska još su jednom maknuli malom broju uzvanika koji ih je ispratio na novu dužnost

21.00 - Američki predsjednik Joe Biden se uz trojicu svojih prethodnika poklonio u srijedu na grobu neznanom junaku na nacionalnom groblju Arlington. Demokrati Bill Clinton i Barack Obama, kao i republikanac George W. Bush, koji su nazočili polaganju prisege, pratili su ga u posljednjoj etapi prije ulaska u Bijelu kuću.

U kratkom odavanju počasti vojnicima palim za Sjedinjene Države, Joe Biden je pozdravio vojničkim pozdravom dok je Kamala Harris držala ruku na srcu dok je vojni orkestar izvodio nacionalnu himnu. Zatim su sa supružnicima, bivšim predsjednicima i bivšim prvim damama Hillary Clinton, Laurom Bush i Michelle Obama ušli u spomenički kompleks.

Na tom groblju su pokopani američki junaci i dvojica predsjednika, među kojima John F. Kennedy.

20.35 - Službeni Twitter računi američkog predsjednika Joea Bidena, potpredsjednice Kamale Harris i njihovih supružnika aktivirani su u srijedu, nakon četiri godine obilježene svakodnevnim tvitovima Donalda Trumpa, koji više ne može objavljivati na toj mreži. "Račun @PresElectBiden je postao  @POTUS (akronim za predsjednika Sjedinjenih Država ) i račun @SenKamalaHarris je postao @VP", rekao je glasnogovornik platforme.

"Spremna za dužnost", tvitala je prva američka potpredsjednica, Kamala Harris, nekoliko minuta nakon polaganja prisege u Washingtonu. Jill Biden, supruga novog predsjednika, dobila @FLOTUS (prva dama Sjedinjenih Država) a otvoren je račun i za Douglasa Emhoffa, supruga Kamale Harris: @SecondGentleman.

"Nema vremena za gubljenje u rješavanju kriza s kojima smo suočeni", napisao Joe Biden i svom prvom predsjedničkom tvitu. 

Račun Joea Bidena @POTUS sada prati 2,4 milijuna korisnika, i taj broj brzo raste, ali daleko je manji od 88 milijuna pratitelja osobnog računa Donalda Trumpa prije nego je ukinut, nakon čega ga je Twitter trajno udaljio.

20.25 - Jedan od urednika na Fox News televiziji Chris Wallace nahvalio je Bidenov govor: "Mislim da je ovo najbolji inauguracijski govor koji sam ikad čuo. Kao da je održao propovijed"

20.08  - Predsjednik Joe Biden i prva dama Jill Biden na putu su za groblje Arlington gdje će polegnuti vijenac na grobnicu neznanog junaka. Bidenovima će se pridružiti i bivši predsjednici Bush, Obama i Clinton. 

19.43 - Čelnici Senata i Zastupničkog doma Kongresa uručuju darove predsjedniku Bidenu

19.23 - Biden potpisuje prve dokumente kao američki predsjednik. Ali još nije potpisao prve predsjedničke izvršne uredbe

18.54 - Ispred Capitola spremno čekaju vozila koja će u paradi provesti nove čelnike, kao i bivše američke predsjednike do groblja Arlington

18.50 - Kolona predsjednika Bidena i potpredsjednice Harris nalazi se u Capitolu koji je prije dva tjedna morao biti evakuiran zbog upada Trumpovih pristaša. Među uzvanicima su i bivši američki predsjednici George W. Bush, Barack Obama i Bill Clinton. Hillary Clinton je iskoristila trenutak i fotografirala se s potpredsjednicom Kamalom Harris. 

 

18.30 - Predsjednik Joe Biden i njegova svita napuštaju pozornicu uz fanfare i pritom primaju čestitke. 

18.25 - Sada govor drži svećenik Silvester Beaman: "Dijelimo naše obilje s onim koji su glasni. Tražit ćemo oprost..."

18.19 - Nakon Bidenovog govora u kojem je opet pozivao na jedinstvo na pozornici je pjesnikinja Amanda Gorman. Ona recitira svoju pjesmu 'The Hill We Climb'

18.15 - Country zvijeda Garth Brooks otjevao je nacionalni hit "Amazing Grace" nakon Bidenovog govora. 

17:57 -  Danas slavimo trijumf ne kandidata, već politike. Shvatili smo da je demokracija krhka. I danas je  demokracija pobijedila. Prije nekoliko dana bili smo svjedoci napada na Capitol tijekom mirnog prijenosa moći - naveo je. 

 -Zahvaljujem svim svojim prethodnicima koji su tu. Razgovarao sam jučer s predsjednikom Carterom koji tu neće moći biti. Zahvaljujem mu na onome što je učinio za ovu zemlju - kazao je i dodao: - Malo ljudi u povijesti ove zemlje morali su se suočiti s izazovima s kojima se mi suočavamo. Virus koji je odnio više života nego Drugi svjetski rat, izgubljeno puno poslova, zahtjevi za rasnu jednakost. Poziv za spas dolazi i od same planete.

- Možemo pobijediti virus. Možemo imati bolje škole. Stvariti bolje poslove. Možemo konačno vratiti Ameriku na put da bude snaga dobra. Znam da je teško govoriti o jedinstvu - kazao je i dodao:  - Naši bolji anđeli tijekom naše povijesti često su prevladali. 

Istaknuo je da se građani moraju gledati kao susjedi, a ne neprijatelji. 

- Ovo je naš povijesni trenutak. Jedinstvo je naš korak naprijed. Ako to napravimo, uspjet ćemo. Danas počnimo iz početka. Počni slušati jedne druge. Počnimo vidjeti jedne druge - poručio je. 

- Ja ću biti predsjednik svih Amerikanaca. Borit ću se jednako jako i za one koji su glasovali za mene, kao i za one koji nisu. Znam da mnogi moji Amerikanci gledaju prema budućnosti sa strahom, ali obećajem vam da shvaćam. Ali rješenje nije nepovjerenje prema onima koji ne izgledaju kao vi ili koji vjeruju u druge. Moramo prestati ovaj rat između plavih i crvenih, između urbanog i ruralnog, između liberala i konzervativaca. Tako to mora biti. Naša zemlja će biti uspješnija. Naši Amerikanci u onom što nas čeka moramo biti ujedinjeni. Borimo se protiv smrtonosnog virusa. Mi moramo se prestati svađati i suočiti se time kao jedna zemlja, jedna nacija. Obećajem vam da ćemo pobijediti. 

- Moj prvi čin kao predsjednik molim vas za trenutak molitve za one koje smo izgubili u ovoj pandemiji - kazao je i dodao: - Ovo je trenutak kad smo svjedočili napadu na demokraciju, rasnim nejednakostima, globalnom zatopljenju. 

17:47 - Joe Biden prisegnuo je zakletvu pred sucem Vrhovnog suda Johnom Robertsom i postao 46. predsjednik SAD-a. 

17:42 - Kamala Harris prisegnula je za prvu potpredsjednicu SAD-a. 

Foto: REUTERS/Ann Wang

17:40 - Nacionalnu himnu pjevala je Lady Gaga.

17:34 - Pogledajte fotografije s inauguracije

1/18

17.29 - Očekuje se kako će Kamala Harris položiti zakletvu koristeći dvije Biblije. Prva je pripadala njezinoj bivšoj susjedi i obiteljskoj prijateljici Regini Shelton, a druga je pripadala Thurgoodu Marshallu, prvom Afroamerikancu na Vrhovnom sudu. 

17.22 - Osoba koja je bila na letu američkog predsjednika Donalda Trumpu ispričala je američkim medijima da je Trump gledao inauguraciju tijekom leta. 

17.20 - Joe Biden i njegova supruga stigli su na platformu na kojoj će se održati inauguracija. 

Foto: REUTERS/Ann Wang

17.16 - Uskoro će Kamala Harris položiti zakletvu kao prva potpredsjednica SAD-a. Ona će položiti zakletvu pred sutkinjom Vrhovnog suda Sonia Sotomayor. Ovo je povijesni trenutak. 

17.09 - Mike Pence je uputio pismo novoj potpredsjednici Kamali Harris. Inače je običaj da predsjednici na odlasku upute pismo svojem nasljedniku, no ovaj potez američki mediji ocjenjuju kao način na koji Pence daje podršku Harris. 

17.03 - Eugene Goodman, policajac koji je uspio usmjeriti prosvjednike tijekom proboja na Capitol dalje od prostorije u kojoj se tad nalazio potpredsjednik Mike Pence, će biti dio pratnje Kamale Harris.

16.59 - Predsjednik Trump i prva dama Melania Trump sletjeli su na Floridu. 

16.56 - Nekoliko trenutaka nakon dolaska na Capitol, Joe Biden poslao je svojoj supruzi poruku preko Twittera. 

- Volim te, Jilly. Ne bih mogao biti više ti zahvalan na tome što imam tebe na putu koji je pred nama - stoji u tvitu. 

 

16.54 - Službenik Vrhovnog suda rekao je CNN - u da je bila dojava o bombi. Zgrada nije bila evakuirana i utvrdilo se se da je riječ o lažnoj dojavi. Inače, zgrada Vrhovnog suda nalazi se nasuprot Capitola gdje je Joe Biden dati zakletvu. 

16.33 - Na Capitol su stigli potpredsjednik Mike Pence i jedan od republikanskih vođa Mitch McConnell. 

16.31 - Nakon što položi zakletvu očekuje se kako će Joe Biden donijeti 15 izvršnih odluka, naveli su njegovi pomoćnici. Cilj je poništiti odluke koje je ranije donio predsjednik Donald Trump. 

Jedna od tih odluka uključivat će obvezno nošenje maski državnim službenicima, kao i u zgradama federalne vlasti. Očekuje se uspostavljanje koordinacije za borbu protiv koronavirusa te zaustavljanje procesa odlaska iz Svjetske zdravstvene organizacije. 

Osim navedenih odluka, SAD-e će se ponovno priključiti Pariškom sporazumu, te će povući dozvolu za kontroverzni cjevovod Keystone, navodi Reuters

16.28 - Budući predsjednik Joe Biden i njegova supruga dr. Jill Biden stigli su na Capitol, zajedno u pratnji Kamale Harris i njezina supruga. 

Foto: REUTERS/Ann Wang

16.05 - Na Capitolu su stigli bivši predsjednik Barack Obama i bivša prva dama Michelle Obama, bivši predsjednik Bill Clinton te bivša državna tajnica Hillary Clinton. Počeli su se okupljati i drugi visoki uzvanici. 

16.02 - Gotovo 100 ljudi sudjeluje u procesu pripreme Bijele kuće za novog predsjednika i za njegovu obitelj. Naime, oni moraju spremiti i poslati stvari obitelji Trump te pripremiti stvari obitelji Biden. 

Riječ je o postupku koji radi osoblje Bijele kuće i to u razdoblju od pet sati, navodi New York Times. 

15.43 - Joe Biden oglasio na Twitteru i to nekoliko trenutaka nakon što je Donald Trump napustio DC. 

- Danas je novi dan u Americi - naveo je. 

 

Na Twitteru se oglasio i bivši predsjednik Barack Obama koji je čestitao svojem nekadašnjem potpredsjedniku te mu poručio da je ovo njegovo vrijeme. 

 

15.38 Joe Biden i njegova supruga prisustvovali su misi u katedrali sv. Mateja u Washingtonu. Na misi su i senator Mitch McConnell te Nancy Pelosi.

Biden je tek drugi rimokatolički predsjednik u povijesti SAD-a. Prvi je bio John F. Kennedy za kojeg je bila održana i misa nakon atentata u studenom 1963. godine, javlja BBC.

15.26 - Predsjednik Donald Trump ostavio je pismo za novog predsjednika Joea Bidena, piše CNN. U ovom trenutku nije poznat sadržaj.

Podsjećamo, ostavljanje pisma svojem nasljedniku uoči napuštanja Bijele kuće je tradicija i nije se znalo hoće li to napraviti i Trump. 

14:34 - Donald Trump stigao je u vojnu bazu Andrews gdje se obratio okupljenima te rekao: "Ovo su bile nevjerojatne četiri godine". Riječ je potom prepustio supruzi Melaniji.

"Bila mi je čast biti prva dama. Bog vas blagoslovio, Bog blagoslovio vaše obitelji, Bog blagoslovio ovaj prelijepi narod", rekla je.

Trump se zahvalio svojoj obitelji te poručio kako ljudi ne znaju koliko je njegova obitelj mukotrpno radila. 

"Ono što smo učinili bilo je nevjerojatno po svim standardima", rekao je te nabrojao svoja najveća postignuća.

"Nadam se da vam neće povisiti porez, ali ako povećaju - rekao sam vam!", naglasio je. 

Osvrnuo se i na pandemiju koronavirusa koja je dominirala posljednjih devet mjeseci njegova mandata. "Napravili smo medicinsko čudo, cjepivo", rekao je te virusom ponovno nazvao "kineskim virusom". 

Završavajući svoj govor, rekao je kako mu je bila najveća čast biti predsjednik. Svojim je pristašama poručio da će se za njih uvijek boriti te obećao kako će se vratiti. Joeu Bidenu i Kamali Harris poželio je "veliki uspjeh", no nije spominjao njihova imena. 
"Vratit ćemo se u nekom obliku", zaključio je 

1/21

14.28 - Američki predsjednik Donald Trump nekoliko sati prije isteka predsjedničkog mandata napustio je u srijedu ujutro po lokalnom vremenu Bijelu kuću i uputio se prema vojnoj bazi Andrews odakle će ga predsjednički zrakoplov prevesti na Floridu koju je odabrao kao novo prebivalište.

Trump se u pratnji supruge Melanije na južnom travnjaku Bijele kuće ukrcao u vojni helikopter Marine One kojem treba oko 15 minuta leta do zrakoplovne baze.

Kršeći tradiciju staru 150 godina Donald Trump i njegova supruga Melania neće biti na inauguraciji novog američkog predsjednika Joea Bidena u podne po mjesnom vremenu.

Također, odlučili su i da neće ugostiti budućeg predsjednika i njegovu suprugu Jill Biden u Bijeloj kući uoči inauguracije. 

Trump do danas nije nazvao Bidena, a po CNN-u ne namjerava mu niti ostaviti tradicionalnu poruku na radnom stolu u Ovalnom uredu. 

1/42

13:40 - Izbačen s Twittera nakon krvavog napada njegovih pristaša na Kapitol 6. siječnja, Trump je u utorak starom metodom, priopćenjem za novinare putem e-maila, distribuirao oproštajni video u kojem se suzdržao od svoje uobičajene agresivne retorike i uputio pozitivnu poruku. Bidena nije spominjao.

Trumpa čeka težak zadatak obnove imidža teško narušenog njegovim burnim predsjedništvom, posebice u zadnjim mjesecima. Ima jedinstveno mjesto u povijesti kao jedini predsjednik koji je dva puta opozvan u donjem domu parlamenta.

The New York Times pisao je da mnoga njegova odmarališta gube milijune dolara, te da u roku od nekoliko godina mora otplatiti stotine milijuna dolara dugova. Trump mora odlučiti i na koji će način ostati u politici što je najavio. Spomenuo je da bi putem političkog odbora koji prikuplja političke donacije mogao podržati kandidate koji će pokušati srušiti republikance koji su ga politički iznevjerili. Više o budućim poslovnim i političkim planovima Donalda Trumpa čitajte ovdje

VIDEO: Umjesto ljudi, na Bidenovoj inauguraciji će biti zastavice, a grad ostaje pust

11:30 - Donald Trump napušta u srijedu Bijelu kuću, a velik dio ostavštine svog prethodnika nije uspio demontirati jer više od 25 milijuna Amerikanaca i dalje ima zdravstveno osiguranje preko Obamacarea, 650.000 useljenika zaštićeno je od deportiranja, a broj radnika u rudarskoj industriji opada.

Četiri Trumpove godine ostavile su dubok trag na živote Amerikanaca: nepovjerenje u nacionalne demokratske institucije snažno se produbilo, a radikalne bjelačke nacionalističke skupine koje je podržavao ojačale su. Trumpova administracija reaktivirala je rudarsku industriju u dijelovima Sjedinjenih Država i spuštala ljestvicu propisa o zaštiti okoliša, sigurnosti i zdravlja, no to nije povećalo zaposlenost u tom sektoru. Rezanjem poreznih stopa Trump je u velikoj mjeri pogodovao Amerikancima koji dobro zarađuju i dodatno je produbio jaz u plaćama. Imenovao je 226 saveznih sudaca, od kojih 54 u prizivne sudove na saveznoj razini te tri suca u Vrhovni sud čime će godinama američko pravosuđe gurati u konzervativnom smjeru. Više pročitajte ovdje

9:20 – Događaje u Washingtonu budno će pratiti i ekipa Večernjeg lista u posebnoj emisiji od 17.30 sati.

U tri sata specijalnog programa u našem studiju ugostit ćemo niz stručnjaka i političkih komentatora: profesoricu Marijanu Grbešu, profesora Božu Skoku, stručnjaka za sigurnost Alenka Ribića, Matu Granića, dugogodišnjeg šefa hrvatske diplomacije u vrijeme predsjednika Tuđmana i posebnog savjetnika premijera Andreja Plenkovića. Nadalje, događaje će komentirati i naši ugledni novinari i kolumnisti Robert Bubalo, Hassan Haidar Diab, Denis Romac, Borislav Ristić te Tomislav Krasnec.

9:00 – Tko je novi američki predsjednik Joe Biden? Život su mu obilježile strašne tragedije, odustajao je od studija, imao je govornu manu i zarađivao od čišćenja. Danas je najmoćniji čovjek na svijetu. Više o njegovu životu pročitajte ovdje

8:00 – U Washingtonu je izvanredno stanje. U gradu je 25.000 vojnika i policajaca. Više pročitajte ovdje

7:00 – Američki predsjednik Donald Trump pomilovao je bivšeg savjetnika Bijele kuće Stevea Bannona u sklopu vala pomilovanja posljednjeg dana na dužnosti, rekao je visoki dužnosnik. Očekuje se da Trump neće pomilovati sebe, članove obitelji ni svog privatnog odvjetnika Rudyja Giulianija koji je bio glasan zagovornik predsjednikovih tvrdnji o izbornoj prijevari na predsjedničkim izborima 3. studenoga, tvrde izvori.

Bannon je bio važan savjetnik Trumpove predsjedničke kampanje 2016., a prošle godine optužen je da je prevario donatore online kampanje "Gradimo zid" koja je skupila 25 milijuna dolara. Trump je suprotno savjetima dužnosnika Bijele kuće pomilovao Bannona s kojim je obnovio odnos dok ga je tražio podršku za svoje nedokazane tvrdnje o izbornoj prevari.

Bannon tvrdi da nije kriv, a prema riječima bivšeg tužitelja Daniela Alonsa još uvijek može biti optužen pred sudom u New Yorku.

Američki predsjednik Donald Trump naredio je nekoliko sati prije odlaska s dužnosti skidanje oznake tajnosti s dokumenata koji se odnose na FBI-evu istragu njegovih kontakata s Rusijom tijekom predsjedničke kampanje 2016.

VIDEO: Na inauguraciji Joea Bidena točit će se vino iz Hrvatske

 

Komentara 220

DU
Deleted user
13:12 20.01.2021.

Hoće li na tribine prilikom inauguracije postaviti makete pučanstva, kao na nogometnim utakmicama. Lažnu publiku za lažnu pobjedu i lažnu demokraciju.

NC
NC
15:18 20.01.2021.

Što je više ljevičarskih kleveta i laži, to nam je Donald Trump miliji i draži!

DU
Deleted user
10:37 20.01.2021.

Jedini američki predsjednik u zadnjih 50-ak godina koji nije započeo niti jedan novi rat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije