Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LIJEK ZA TRETIRANJE COVIDA 19

Trump pokupovao sve zalihe remdesivira, ostatku svijeta ostalo gotovo ništa

FILE PHOTO: U.S. President Trump visits Fincantieri Marinette Marine in Marinette, Wisconsin
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
01.07.2020.
u 11:37

Dogovor predsjednika i tvrtke osvanuo je nakon što je situacija izmakla kontroli u SAD-u, gdje je trenutno više od 2,5 milijuna slučajeva zaraze

Nakon što je američka tvrtka Gilead predstavila jedan od dva potencijalna lijeka remdesivir za tretiranje Covida-19 i nakon što ga je odobrila i Europa, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa kupila gotovo sve zalihe lijeka za gotovo sljedeća tri mjeseca.

Remdesivir je prvi lijek koji je odobren i u SAD-u, a pokazalo se da pomaže zaraženima da se puno brže oporave od zaraze. Nakon što je Gilead izdao 140.000 lijekova diljem svijeta, Trumpova administracija osigurala je za svoju državu čak 500.000 doza, što čini zalihu za cijeli srpanj i 90 posto zaliha za kolovoz i rujan.

- Imaju pristup gotovo svim zalihama lijeka, tako da nije ostalo gotovo ništa za Europu - rekao je za istraživač sa Sveučilišta u Liverpoolu Andrew Hill.

- Zamislite da je ovo cjepivo protiv Covida, ovo bi se pretvorilo u kaos - govori Hill te nadodaje kako je ova situacija možda samo uvod u ono što će se tek dogoditi.

Ovim potezom, SAD je pokazao kako je spreman platiti velike novce kako bi osigurali zalihe remdesivira za svoje građane, ostavljajući ostatku svijeta praktički ništa, piše The Guardian.

- Koliko je to moguće, želimo osigurati da svaki pacijent koji je u potrazi za ovim lijekom ga može i dobiti. Trumpova administracija radi sve kako bi saznala što više o dobrim posljedicama ovog lijeka i pokušava omogućiti što veći broj zaliha za građane - kazao je Alex Azar, američki tajnik za zdravstvo i ljudske usluge.

Dogovor predsjednika i tvrtke osvanuo je nakon što je situacija izmakla kontroli u SAD-u, gdje je trenutno više od 2,5 milijuna slučajeva zaraze te oko 40.000 novih slučajeva svakoga dana.

-Idemo u krivom smjeru, a ne bi me čudilo da dođemo i do brojke od 100.000 slučajeva dnevno ako ovako nastavimo - rekao je Antony Fauci, vodeći stručnjak za javno zdravstvo u SAD-u.

- Situacija će biti vrlo uznemirujuća, to je jedino što ću vam reći - nadodaje na pitanje kolike su procjene umrlih od zaraze.

Kanadski premijer Justin Trudeau upozorio je kako bi moglo doći do negativnih posljedica za SAD ukoliko ovako nastave. Trump je, osim osiguravanja velikih doza za državu, odobrio i zakon koji praktički blokira izvoz nekih medicinskih dobara proizvedenih u SAD-u.

Komentara 6

K0
K0mentar
11:41 01.07.2020.

TRUMP ovo TRUMP ono kme kme kme

BO
Boorej
12:00 01.07.2020.

Pa jel čovjek lijepo rekao "America first."?

Avatar mofo
mofo
12:14 01.07.2020.

Mi bi svoje prepustili valjda srbiji, a nasi nek umiru.. ne razumijem u cemu je problem, tko da pare, taj kupuje, a "on" kupuje za svoju zemlju.. pisete gluposti kao i inace...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije