Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NAJRATOBORNIJI BRK'

Trump otjerao svog savjetnika, zagovornika promjene granica na Balkanu

Američki predsjednik Trump smijenio savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona
Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL
1/3
10.09.2019.
u 20:21

Trump i Bolton imali su nesuglasice oko praktički svih ključnih vanjskopolitičkih pitanja

Predsjednik SAD-a Donald Trump otjerao je savjetnika za nacionalnu sigurnost i svog jastreba Johna Boltona.

"Obavijestio sam Johna Boltona da nam njegove usluge nisu više potrebne u Bijeloj kući", rekao je Trump napominjući kako se snažno protivio gotovo svim njegovim savjetima. Zanimljivo je da je ovakva odluka stigla nekoliko dana nakon otkazivanja sastanka s talibanskim vođama u u Camp Davidu.

Naime, otkazivanje pregovora s talibanima bio je savjet Boltona čiji je stav bio da s talibanima nema apsolutno nikakvih pregovora, da tu ideološki ekstremnu terorističku skupinu treba vojno poraziti, ali istodobno i da SAD smanji broj svojih vojnika na 8600, čemu se Donald Trump protivio.

Trump i Bolton imali su nesuglasice oko praktički svih ključnih vanjskopolitičkih pitanja, oko Irana, Sjeverne Koreje i Afganistana, a odluka o smjeni stiže u trenutku kada američki predsjednik nastoji uspostaviti diplomatske kontakte i pokrenuti pregovore s dugogodišnjim američkim neprijateljima - Iranom i Sjevernom Korejom. Takva Trumpova inicijativa naišla je na snažne otpore Johna Boltona.

John Bolton, zvani i "najratoborniji brk" Amerike glavni je “arhitekt” napada na Irak 2003. i čovjek koji je Vijeću sigurnosti podmetnuo lažne satelitske snimke koje su navodno dokazivale da Sadam Husein ima oružje za masovno uništenje. Da se samo Boltona pitalo, Amerika bi sada ratovala i s Iranom i sa Sjevernom Korejom. Bolton je nagovarao Trumpa na bombardiranje nuklearnih postrojenja u Iranu.

Isto tako, Bolton je bio zagovornik razmjene teritorije između Srbije i Kosova, čime je otvoreno zagovarao promjene granica na Balkanu. Analitičari su uvjereni kako će odlazak Boltona imati i posljedice po američku politiku prema Zapadnom Balkanu.

Ključne riječi

Komentara 3

BA
barbaizamerike
20:43 10.09.2019.

Mi neznamo sta ce biti jer u politici se jedno radi ispod stola a drugo iznad stola sjetimo se odcjepljenja HR I Slovenije energicno na pocetku protiv a kasnije druga pisma

BL
blizak
21:46 10.09.2019.

Ok. Zna se da je podmetao lazne snimke. I za nagradu je do sada bio u Bijeloj kuci kao savjetnik?!??!!?? Sramota! Trebao bi biti u zatvoru!

LA
Laufer
21:59 10.09.2019.

Trump ipak nije toliko blesav koliko se čini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije