Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori

Trump nominirao Malpassa za čelnika Svjetske banke

Donald Trump
Foto: Reuters/PIXSELL
07.02.2019.
u 00:20

O predsjedniku glasanjem odlučuje odbor izvršnih direktora banke. Moguće je da će kandidate istaknuti i neke od ostalih 188 članica

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je za predsjednika Svjetske banke (SB) nominirao Davida Malpassa, dužnosnika američkog ministarstva financija odanog Trumpu i kritičara multilateralnih institucija.

O predsjedniku glasanjem odlučuje odbor izvršnih direktora banke. Moguće je da će kandidate istaknuti i neke od ostalih 188 članica.

Ustanova, čija je zadaća smanjiti siromaštvo u svijetu, u četvrtak treba službeno početi postupak predaje kandidatura. Trajat će do 14. ožujka a izbor će se znati do sredine travnja.

David Malpass (62), podtajnik u američkom ministarstvu financija zadužen za međunarodna pitanja, poznat je po tome što je 2017. u Kongresu kritizirao Svjetsku banku zbog toga što "i dalje posuđuje velike svote novca zemljama" poput Kine, koja je druga svjetska sila po gospodarskoj snazi.

No Malpass je isto tako u travnju 2018. dao svoj pristanak za povećanje kapitala banke vrijednog 13 milijarda dolara za financiranje najsiromašnijih zemalja.

Svjetska banka očekuje od kandidata za nasljednika Jim Yong-kima, Amerikanca južnokorejskog podrijetla koji je podnio ostavku pred kraj mandata, solidno iskustvo u upravljanju velikom međunarodnom ustanovom, osjećaj za diplomaciju i nepristranost.

Predsjednik SB-a ima petogodišnji mandat i njegova dužnost nije toliko utjecajna kao dužnost glavnog ravnatelja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Stručnjaci redovito spominju još dva imena: bivše indonezijske ministrice financija Sri Mulyani Indrawati, glavne ravnateljice SB-a za operacije i bivšeg nigerijskog ministra financija Ngozija Okonjo-Iwealea, koji je bio kandidat i 2012.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
07:28 07.02.2019.

'osjećaj za diplomaciju i nepristranost'.. dalje ne trebaš ni čitati. te vrline nema ni jedan amerikanac. čudo jedno kako europi nije problem tolka ovisnost u svemu o americi... amerika postavlja šefa mmf-a, wb-a, nato-a, ima svoje ljude u vijeću europe, u uniji samoj ima par vodećih ljudi sa američkim državljanstvom... a rusija to sve nema, ima samo oko 40% tržišta plina u europi, i to je velika opasnost za europu, koja bi mogla biti pod pritiskom rusije zbog toga, pa treba energetiku, tj. izvore, diverzificirati... logika za mentalno usporene, retardirane, nema što. ajmo podržati sve što amer kaže i planira! to je svima nama u interesu. američki interes je i naš interes. ovakve stvari na naslovnicu, a vijesti o američkom gmo sjemenu otkrivenom u francuskoj staviti fontom 1 u rubriku pored smrtovnica... neovisno novinarstvo na djelu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije