Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Feljton - 2. dio

Trump: 'Ne želim to slušati! Sve je to sranje!'

Imigranti na američkoj granici
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
28.11.2018.
u 19:31

Mattis i Cohn pokušavaju Trumpu objasniti gdje griješi, a jedan od njihovih pokušaja je i izvlačenje predsjednika iz Bijele kuće... Tako ga 20. srpnja odvode u sigurnu sobu, samo srce Pentagona

U osam ujutro 20. srpnja Priebus je sazvao sastanak svih viših službenika na temu imigracije. Uvodnu prezentaciju obavio je Stephen Miller.

Nekima je izgledala poput popisa problema - pogranični zid, nadzor granica, hvatanje i puštanje, imigracijski suci, lutrija raznolikosti, gradovi-utočišta, Katein zakon - kojim bi se povećale kazne za one koji poslije deportacije pokušaju ponovno ilegalno ući u SAD - i lančana migracija. Moramo odabrati dobitne stavke, rekao je Miller, one koje su loše za demokrate.

Zatim moramo uvjeriti Senat da počne glasovati o teškim temama poput prestanka financiranja gradova-utočišta. Kushner se jako protivio Millerovoj strategiji. Moramo se usredotočiti na dvostranačke, konstruktivne teme, čak i pronaći stvari koje bismo mogli dati demokratima - "nekoliko naših, nekoliko njihovih prioriteta". Želio je "put naprijed kojim bismo mogli uistinu nešto učiniti"...

Trump u "Spremniku" 

Kushner je rekao da većina legislativnih rasprava u Bijeloj kući uključuje Priebusove slugane iz borbenoga Republikanskoga nacionalnog odbora ili ureda bivšeg senatora Sessionsa, odnosno Penceovih konzervativnih krugova. Nitko od njih nema iskustvo u sklapanju dvostranačkih dogovora ili sporazuma. Legislativnu agendu vodili su ekstremisti i ljudi koji su pokušavali steći političke poene. Mattis i Gary Cohn nekoliko su puta potiho razgovarali o velikom problemu...

Jedan od uzroka problema bilo je predsjednikovo čvrsto uvjerenje da godišnji trgovinski deficiti od oko 500 milijardi dolara štete američkome gospodarstvu. Vodio je križarski pohod nametanja carina i kvota usprkos velikima Cohnovim naporima da ga poduči o koristima slobodne trgovine.

Galerija - Donald Trump

Imigranti na američkoj granici
1/4

Kako bi mogli uvjeriti i, da budu posve iskreni, educirati predsjednika? Cohn i Mattis shvatili su da nisu ni blizu toga da ga uvjere. Sastanci o trgovini ponavljali su se poput Sviščeva dana, a gorčina je samo rasla."Dovedimo ga ovamo u 'Spremnik'", predložio je Mattis. "Spremnik" je Pentagonova sigurna soba za sastanke Združenoga stožera. Možda mu to pomogne da se usredotoči. "Odlična ideja", rekao je Cohn. "Izvucimo ga iz Bijele kuće." ... 

Foto: JASON REED/REUTERS/PIXSELL

Neposredno prije deset sati 20. srpnja, sparnog, sunčanog četvrtka, pola godine od dolaska u Bijelu kuću, Donald Trump prešao je Potomac i došao u Pentagon. "Spremnik" je imao određenu privlačnost. Trumpu se jako svidjela prostorija. Katkad zbog sagova i zavjesa poznata i pod nazivom Zlatna soba, lijepo je uređena i svečana, zapravo svojevrsno privatno, iznimno sigurno utočište u kojem se zrcale desetljeća povijesti. Mattis i Cohn prezentaciju su organizirali djelomice kao povijesnu lekciju, a djelomice kao geostrateški prikaz. Bio je to također zakasnjeli pokušaj suočavanja s najvažnijim pitanjem: Kako da ova administracija utvrdi svoje političke prioritete i pridržava ih se? McMastera nije bilo na sastanku jer je bio spriječen obiteljskim obvezama.

Galerija - Migranti pokušali ilegalno prijeći granicu, američke snage zaustavile ih suzavcem

Imigranti na američkoj granici
1/8

Dva velika ekrana ispunjavale su karte američke prisutnosti diljem svijeta - vojna prisutnost, postrojbe, nuklearno oružje, diplomatski uredi, luke, obavještajni resursi, sporazumi, čak i trgovinski dogovori - pričajući priču o Sjedinjenim Američkim Državama u svijetu. Bile su prikazane i zemlje u kojima je SAD imao luke i pravo preleta, kao i najvažnije radarske i druge nadzorne instalacije. "Veliki dar najveće generacije nama," otvorio je sastanak Mattis,"međunarodni je demokratski poredak utemeljen na čvrsto utvrđenim pravilima." Ta je globalna arhitektura donijela sigurnost, stabilnost i blagostanje.

U samom srcu problema

Bannon je sjedio sa strane, na mjestu s kojeg je mogao vidjeti predsjednika. Predobro je poznavao to globalističko viđenje svijeta. Čak ga je smatrao nekom vrstom fetiša...

Foto: KEVIN LAMARQUE/REUTERS/PIXSELL

Eto ga - samo srce problema, pomislio je Bannon. Sljedeći je govorio državni tajnik Rex Tillerson. "Ovo je održavalo mir posljednjih sedamdeset godina", rekao je bivši teksaški naftaš. To je za Bannona bilo samo još staroga svjetskog poretka: skupog, neograničenih intervencija, obećanja koja su se davala i poštovala. Trump je odmahivao glavom, jasno dajući do znanja da se ne slaže, ali nije ništa rekao. Sljedeći je bio Cohn.

On je zastupao slobodnu trgovinu: Meksiko, Kanada, Japan, Europa, Južna Koreja. Iznio je uvozne i izvozne podatke. Mi smo golemi izvoznik poljoprivrednih proizvoda, oko 130 milijardi dolara na godinu, istaknuo je. Trebaju nam te zemlje kako bi kupovale naše poljoprivredne proizvode. Cijelu sredinu Sjedinjenih Američkih Država zapravo čine poljoprivrednici, rekao je. I većina su bili Trumpovi glasači. SAD je u fiskalnoj 2017. u inozemstvu prodao oružja za 75,9 milijardi dolara. Nije slučajno da imamo mnogo vojnih zrakoplova na istom aerodromu u Singapuru gdje kupuju mnogo Boeingovih zrakoplova, rekao je Cohn. Nije slučajno da u Singapuru ima mnoštvo naših obavještajaca. Nije slučajno da naši ratni brodovi ondje uplovljavaju i isplovljavaju kako bi se opskrbili gorivom i zalihama. Trgovinski deficiti pomažu rastu američkoga gospodarstva, ustvrdio je Cohn.

"Ne želim to slušati", javio se napokon Trump. "Sve je to sranje!"... 

Trump se okrenuo i pogledao Bannona. Zatim ga je ponovno pogledao. Bannon je to protumačio kao signal. "Stanite malo", rekao je Bannon svima i ustao. "Budimo ozbiljni." Odabrao je jedan od najkontroverznijih međunarodnih sporazuma koji je vezao Sjedinjene Američke Države za taj globalni poredak. "Predsjednik se želi izvući iz iranskoga sporazuma, a vi odugovlačite. To je užasan sporazum. On ga želi poništiti kako bi mogao ponovno pregovarati." Trump ga ne bi samo poderao, kako je obećao u kampanji. Jedna stvar koju želi učiniti je nametnuti Iranu sankcije, rekao je.

Politička knjiga koja se čita poput uzbudljiva trilera

"Strah / Trump u Bijeloj kući" izuzetna je knjiga. Kritika u SAD-u već ju je prozvala političkom knjigom godine (vjerojatno i desetljeća). A njen autor jedan je od najpoznatijih i najcjenjenijih novinara na svijetu - Bob Woodward. On je svojevrsni sinonim za istraživačko novinarstvo, novinar Washington Posta, autor koji je s Carlom Bernsteinom otkrio i pratio aferu Watergate. Dakle, novinar zbog čijeg je rada morao otići američki predsjednik Richard Nixon napisao je šokantnu insajdersku priču o Donaldu Trumpu. Knjiga se temelji na stotinama sati razgovora s predsjedniku najbližim ljudima, a neke su situacije, poput ove iz samog uvoda knjige, doslovno prenesene od riječi do riječi. Woodward je napisao političku knjigu koja se čita kao najuzbudljiviji triler, a hrvatskim je čitateljima donose 24 sata. "Strah" je u prodaji od 29. studenoga po cijeni od 159 kuna.

>> Pogledajte što naš novinar Mate Mijić kaže o migrantima

 

Komentara 23

DU
Deleted user
20:10 28.11.2018.

Pa upravo to, ne želimo čitati tu knjigu i ovaj feljton....da parafraziram "Sve je to sranje" samo da bi Trumpa ocrnili....radije priznajte da je bio u pravu za zid i da je isti potreban. Možda da pošaljete novinara za početakk da objektivno izvještava o ovoj invaziji.

TE
TEUTA
21:45 28.11.2018.

Tramp je postigao sve sto jedan covjek moze postici u zivotu. I to prva generacija u USA. Diplomirao na jezuitskom Univerzitetu " Fortham University", specializirao ekonomiju u jedan od najjacih instituta n Svijetu ( Philadelphia), tv zvjezda, otac petoro djece,e, poznati biznismen. Nikad nije pio ni pusio. Voli zivotinje ali nisu mu zamjena za djecu. Govori jazikom koji narod razumije. I nije cudno sto ga mrze oni kolima je politila zivot i profesija Ovaj novinar nece uspjeti sa Trampom kao sto je uspio sa Nixonom. Tramp je pokazao svima sto je " fake news". Ne treba mu posrednik u komuniciranje sa narodom. Sa naridom komunicira direktno sa twiterom.

AN
analukac9
15:12 29.11.2018.

Da, to je o Trumpu, o Putinu danas "Biti ili ne biti, pitanje je sad"!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije