Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šesti rod vojske

Trump naredio Pentagonu da osnuje svemirsku vojsku

Donald Trump
Foto: Yuri Gripas/DPA/PIXSELL
18.06.2018.
u 23:43

Trump je još prije bio rekao da je sklon osnutku šestog roda vojske, uz kopnenu vojsku, zrakoplovstvo, ratnu mornaricu, pomorski korpus i obalnu stražu

Američki predsjednik Donald Trump potvrdio je u ponedjeljak želju da se osnuje šesti rod američkih oružanih snaga, "svemirske snage" ("space force") koje bi bile neovisne o zrakoplovstvu, ali ih još treba odobriti Kongres.

"Ovime naređujem ministarstvu obrane i Pentagonu da odmah pristupe osnutku svemirskih snaga kao šestog roda oružanih snaga", rekao je u ponedjeljak u govoru o svemiru u Bijeloj kući.

"Imat ćemo zračne snage i svemirske oružane snage, izdvojene ali jednako važne", rekao je, zaključivši trenutačnu raspravu na žalost onih koji bi htjeli da nova svemirska vojska bude u sastavu zračnih snaga.

Trump je još prije bio rekao da je sklon osnutku šestog roda vojske, uz kopnenu vojsku, zrakoplovstvo, ratnu mornaricu, pomorski korpus i obalnu stražu.

U Kongresu već godinama žestoku raspravu vode zagovornici ravnopravnosti novog ogranka vojske s drugim korpusima i oni koji misle da je bolje priključiti ga zračnim snagama.

Svemirska vojska se ne može osnovati od danas do sutra i Kongres u svakom slučaju mora donijeti poseban zakon o tom pitanju.

"Da bismo branili Ameriku nije dovoljna puka prisutnost u svemiru, moramo zavladati svemirom", istaknuo je Trump.

Komentara 23

Avatar nekakav
nekakav
10:55 19.06.2018.

to se čeka od r. reagana. i tako će svemir, zadnje i jedino mjesto koje ljudi nisu pretvorili u ratnu arenu, postati teren za ratovanje. jest da je i ovo nova utrka u naoružanju, cilj je kina, ne rusi. ali vremena su se promijenila, i američka vojska neće u svemiru, tj. izvan zemlje, imati prednost kakvu ima 'dolje'. 'gore' su ipak drugačiji odnosi, i mogućnosti. sva sreća da će uz novi rod vojske stasati i nova industrija. a to je i cilj ovog plana.

ZA
Zagy154
05:08 19.06.2018.

ovom narančastom bi netko konačno trebao reći da je ozbiljno bolestan(čitaj lud )

PL
@ploto@
07:49 19.06.2018.

Trebalo bi osnovati dvije svemirske jedinice.Jedna za plitki,a druga za duboki svemir.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije