Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRIKTNE MJERE

Trump nakon pokolja nadzire internet i nasilne videoigre

DEMONSTRACIJE
Foto: EDGARD GARRIDO/REUTERS/PIXSELL
1/2
07.08.2019.
u 00:20

Trump se založio da se počiniteljima pokolja izrekne “ubrzana” smrtna kazna, odnosno da ona postane standardna kazna za sve koji počine takve pokolje.

Nakon pokolja u Daytonu i El Pasu, predsjednik Donald Trump izišao je pred američku javnost s planom suzbijanja bjelačkog rasnog terorizma. Jedna je od važnijih točaka toga plana i da se prestane s nasiljem u videoigrama.

Čak i prije nego što je Trump to iznio kao dio svoga plana, neki republikanski zastupnici i senatori također su se okomili na videoigre kao izvorište inspiracije za svekoliko nasilje, a osobito na poremećene ubojice koji planiraju masovna ubojstva. Ističu da se videoigre spominju u navodnom manifestu ubojice iz El Pasa, koji je istomišljenike pozvao da svoju vještinu pucanja provjere u jednoj videoigri. Statistički podaci govore da oko 210 milijuna stanovnika SAD-a redovito igra videoigre, a to su dvije trećine ukupne populacije. Stručnjaci za to područje, koji su obavili čitav niz istraživanja, tvrde da ne postoji veza između nasilnih videoigara i mogućeg poriva na nasilje onih koji takve igre redovito igraju.

Foto: EDGARD GARRIDO/REUTERS/PIXSELL

No prva i osnovna točka Trumpova plana je da se uspostavi kontrola interneta kako bi se efikasnije pronalazile stranice na kojima se širi mržnja i rasizam i preko kojih se poziva na pokolje. No nije naveo kako bi to trebalo učiniti. Taj je zadatak povjerio FBI-ju i Ministarstvu obrane.

U svojoj trećoj točki Trump tvrdi da su psihičke bolesti glavni razlog pokolja i da su masovni pokolji zapravo kriza psihičkog zdravlja. Predlaže da se promijene zakoni kako bi više potencijalno opasnih bolesnika moglo završiti u psihijatrijskoj instituciji. Četvrta točka je zakon koji bi psihički bolesnim nasilnicima onemogućio da kupe i imaju oružje, što je u američkom društvu kontroverzna odluka zato što je pravo na posjedovanje oružja također ustavno pravo. I na kraju, Trump se založio da se počiniteljima pokolja izrekne “ubrzana” smrtna kazna, odnosno da ona postane standardna kazna za sve koji počine takve pokolje. 

Komentara 7

Avatar mofo
mofo
07:26 07.08.2019.

Zasto stavljate dayton i "bjelacki rasizam" u istu recenicu? Zasto nema bise informacija o tom ubojici? Ne pase ha?

AA
aabbcc
09:46 07.08.2019.

Bolje da nadzire prodaju plasticnih pistolja i drugih djecijih igracaka u trgovinama ...

GV
golub Vaso
07:11 07.08.2019.

internet treba zaustaviti, previše informacija bez filtera velikog brata, zato prodaja oružja i nošenje istog uopće nije upitno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije