Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljaci izlaze na izbore

Trump najavio premještaj vojnika iz Njemačke u Poljsku, tvrdi da Duda radi 'sjajan posao'

U.S. President Trump and Poland's President Duda hold joint news conference at the White House in Washington
Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
25.06.2020.
u 09:25

Trump već dugo prigovara Berlinu da dovoljno ne sudjeluje u NATO-ovim vojnim troškovima, a prošli je tjedan rekao da želi bitno smanjiti broj američkih vojnika stacioniranih u Njemačkoj

Američki vojnici će iz Njemačke biti premješteni u Poljsku, rekao je u srijedu Donald Trump primajući u Bijeloj kući poljskog kolegu Andrzeja Dudu, ne otkrivajući pojedinosti o njihovu broju.

Poljaci su "nas pitali hoćemo li im poslati dodatne snage (...) Najvjerojatnije ćemo iz Njemačke otići u Poljsku", rekao je američki predsjednik novinarima. 

"Smanjit ćemo naše snage u Njemačkoj. Neki će se vratiti, drugi će poći na drugo mjesto, a Poljska će biti jedno od tih mjesta u Europi", dodao je.

Poljski predsjednik Andrzej Duda radi "sjajan posao" u svojoj zemlji, rekao je u srijedu Donald Trump o svom gostu iz Poljske kojeg za četiri dana očekuju neizvjesni izbori za drugi mandat.

"Predsjednik Duda se jako dobro snalazi u Poljskoj. Radi sjajan osao, Poljaci ga smatraju velikim čovjekom ... ne mislim da mu treba moja pomoć", ocijenio je Donald Trump.

Američki predsjednik koji već dugo prigovara Berlinu da dovoljno ne sudjeluje u NATO-ovim vojnim troškovima, rekao je prošli tjedan da želi bitno smanjiti broj američkih vojnika stacioniranih u Njemačkoj koji će s 52.000 pasti na 25.000.

Poljski predsjednik je u vrtu Bijele kuće istaknuo da se "ne usuđuje govoriti američkom predsjedniku kamo će poslati svoje vojnike", ali je rekao da ga je zamolio da "ne povlači američke snage iz Europe" kako bi sačuvao sigurnost kontinenta.

Poljaci u nedjelju izlaze na predsjedničke izbore

Pobjeda aktualnog predsjednika Andrzeja Dude, kandidata vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS), vjerojatno će omogućiti njezinu čvrstu i nesmetanu vlast do parlamentarnih izbora 2023. godine. 

Ne uspije li Duda osvojiti drugi petogodišnji mandat, poraz bi mogao značajno smanjiti PiS-ov vladajući stisak i biti početak kraja njezine vladavine, kažu analitičari. 

Ankete pokazuju da je Duda u vodstvu. Može računati na oko 40 posto glasova, ali mu podrška pada zadnjih tjedana. Njegov glavni suparnik, varšavski gradonačelnik Rafal Trzaskowski, kandidat oporbene Građanske platforme, trenutno ima oko 30 posto podrške.

Ključne riječi

Komentara 7

NE
Neutralac
06:19 26.06.2020.

Skuzio je Duda da svi profitiraju od Amera ako su prijatelji..... Lukavo.... Bravo Poljska....

DU
Deleted user
11:22 25.06.2020.

Što je ovaj članak? Zar reklama Donalda Trumpa odražava pravu sliku o sadašnjem predsjedniku Poljske? Koji predsjednik ide u biletaralni posjet nepuni tjedan prije izbora i s kojim ciljem. Ne dijele svi Poljaci mišljenje američkog predsjednika - a izbori će pokazati da sadašnji predsjednik neće pobijediti u prvom krugu.

BU
Bubalamala
11:20 25.06.2020.

Zemlje bivšeg istočnog bloka nisu bile spremne za EU, taj zaokret je bio pre veliki što se stalno potvrđuje. Trampu odgovara takova situacija pa to obilato koristi jer ne voli jaku Evropu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije