Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPTUŽBE ZA davanje podataka Pekingu

Trump Microsoftu: Kupite kineski TikTok, imate 45 dana

President Trump Departs White House for Texas
Foto: CNP/Newscom/PIXSELL
1/3
05.08.2020.
u 23:16

Microsoft je prva tvrtka koja o akviziciji neke aplikacije pregovara sa samim predsjednikom

Donald Trump došao je na još jednu briljantnu ideju: dopustio je Microsoftu da kupi aplikaciju TikTok koju je nedavno obećao zabraniti. Pod utjecajem najbližih suradnika razmišljao je o tome treba li zabraniti sve popularniju aplikaciju ili pak zatražiti od nekoga od velikih američkih tehnoloških giganata da je otkupi, i to za tržišta Sjedinjenih Država, Kanade, Australije i Novog Zelanda.

Videoaplikacija TikTok u vlasništvu je kineske tvrtke ByteDance pa se u trenucima kada su odnosi Kine i Sjedinjenih Država na najnižoj točki spominje strah od zloporabe podataka koje na ovoj društvenomrežnoj platformi ostavljaju Amerikanci.

Facebook i Google prejaki

Uvjerili smo se kako na slične zloporabe nisu imuni ni Facebook, Twitter, Google ili čak fitness-aplikacije poput Strave. A Kinezi su već došli do toga da polako skupljaju i uzorke DNK svojih građana. I tako je američki predsjednik zaključio kako TikTok ne može nekontrolirano poslovati u Americi i na teritoriju njegovih saveznika. Trump je prije samo nekoliko dana rekao da će TikTok – zabraniti. Kako se brzo ispostavilo da trenutačna zabrana neke aplikacije u Americi nije baš moguća, dosjetio se da je bolje da aplikaciju kupi neka “sigurna” i “vrlo američka” kompanija, a od te transakcije bi vlada dobila dio, čak 30 posto. Rok je kupnje 45 dana, dakle do 15. rujna, a ako se TikTok u Americi ne proda, onda će mu Trump doista zabraniti poslovanje.

– Postavio sam datum oko 15. rujna, tada će TikTok prestati funkcionirati. No, ako netko, Microsoft ili netko drugi, kupi aplikaciju, bilo bi to jako zanimljivo – rekao je američki predsjednik koji je dodao i kako bi bilo najbolje da se aplikacija otkupi u cijelosti, a ne samo jedan njen dio.

 – Riječ je o vrućoj tržišnoj etiketi. Velika je to vrijednost, ali ne toliko u SAD-u ako ne budu imali dozvolu rada na našem teritoriju. Pa ću tako aplikaciju zatvoriti 15. rujna ako je Microsoft ili netko drugi ne kupi – rekao je Trump.

Zašto baš Microsoft, a ne netko tko bi bilo logičnijim izborom poput Facebooka ili Googlea? Trump i njegova administracija ne žele riskirati da se brzorastući TikTok preda u ruke tako velikoj i moćnoj kompaniji koja bi tom akvizicijom praktički stekla tržišni monopol. I zato je najbolji izbor Microsoft, koji ima novca za takvu akviziciju, a nije veliki igrač kada se o društvenim mrežama radi. A također je i u dobrim odnosima s američkom administracijom.

Tako se dogodio i jedan povijesni presedan u svijetu tehnologije: direktor jedne velike kompanije, Microsoftov Satya Nadella o kupnji neke aplikacije pregovara izravno s – američkim predsjednikom. I to se još radi o kineskoj aplikaciji. Na Microsoftovu blogu doista se potvrđuje da je Nadella razgovarao s Trumpom o kupnji TikToka, doduše samo u Americi. “Microsoft cijeni važnost predsjednikove zabrinutosti. Tvrtka je predana akviziciji TikToka nakon cjelovitog pregleda svih sigurnosnih aspekata i osiguranja gospodarske koristi SAD-u, uključujući i ministarstvo financija”, piše na blogu.

Kinezi: To je otimačina

Jasno, ni Kinezi nisu ostali po strani. U uvodniku kineskog državnog medija na engleskom jeziku, China Dailyju, objavljeno je da Kina neće prihvatiti krađu neke svoje tehnološke kompanije te ima puno načina da odgovori ako Trumpova administracija provede svoju planiranu “otimačinu”. No TikTok, izgleda, ipak reagira na mogućnost da ih se izbaci iz Amerike. U zapadnim se medijima spominje interni memorandum koji potpisuje Zhang Yiming, osnivač tvrtke, u kojem se ne potvrđuju pregovori s Microsoftom, ali piše da tvrtka surađuje s vlastima oko privatnosti te kako su počeli pregovori s neimenovanom tehnološkom kompanijom radi omogućavanja nastavka rada u Sjedinjenim Državama.

Prema nekim najavama, ByteDance razmatra i moguće preseljenje sjedišta tvrtke iz Amerike u Veliku Britaniju gdje već imaju 800 djelatnika. No vidjeli smo kako je na brzinu Velika Britanija odustala od Huaweija, a popuštanje prema Americi već se na kineskim društvenim mrežama tumači aktom kapitulacije i antikineskim činom.

Ključne riječi

Komentara 5

IP
info_punkt
03:31 06.08.2020.

ovakvim očajničkim totalitarističkim potezima, Amerika samo pokazuje koliko zapravo brzo tone.

Avatar bimbopus
bimbopus
06:12 06.08.2020.

zimerman znaš tko je ukrao najviše ideja , znanstvenih uradaka i patentrirao ih u svojoj izmišljotini od patentnih ureda da bi ih moga skupo naplaćivati drugima . naplaćivati drugima .

ZI
zimerman
02:23 06.08.2020.

Kinezi su zabranili Facebook a google filtriraju , kradu patente od cijelog svijeta , proizvode fake brendove I na takvim stvarima su se obogatili . Kada je u pitanju globalna trgovina Kinezi još uvijek plaćaju niske poreze jer su još još uvijek pod statusom zemlje u razvoju .Ako itko stane u kraj ovim komunističkim prevarantima i špijunima to će biti Trump .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije