Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANKETA MEĐU NOBELOVCIMA

‘Trump je za svijet opasniji od terorizma’

Melania Trump
Foto: Reuters/Pixsell
1/3
01.09.2017.
u 16:27

U velikoj anketi nisu sudjelovali samo nobelovci koji su tu prestižnu nagradu dobili za mir ili za književnost

Dobitnici Nobelove nagrade za kemiju, fiziku, biologiju, medicinu i ekonomiju sudjelovali su u anketi u kojoj su upitani što smatraju najvećim prijetnjama za budućnost čovječanstva. Oni su kao tri najveće prijetnje izdvojili klimatske promjene, nuklearni rat i američkog predsjednika Donalda Trumpa. Njih 34 posto smatra da su klimatske promjene najveća prijetnja, a 24 posto izdvojilo ih je mogućnost izbijanja nuklearnog rata kao najveću opasnost. To su izravno povezali s rastućom napetošću između SAD-a i Sjeverne Koreje. Trumpa smatraju dijelom ove prijetnje.

Zao lik iz Batmana

Bilo je i onih koji su upravo Trumpa izdvojili kao najveći globalni problem, kao čovjeka koji bi mogao izravno ugroziti globalnu budućnost. Peter Agre, dobitnik Nobela za kemiju 2003. godine, kazao je da je američki predsjednik osoba koja je izuzetno loše informirana, a uz to ima izrazito loš karakter i prirodu.

– Trump bi sasvim lako mogao postati jedan od zlih likova iz filmova o Batmanu. Sve što on čini duboko je sebično i pokvareno – kazao je Agre.

Dio njih, oko 8 posto, izdvojio je zarazne bolesti i rezistenciju na lijekove kao veliku opasnost, a isti postotak naglasio je da će svijet ugroziti golema količina sebičnosti i neiskrenosti.

Iako se danas o terorizmu i fundamentalizmu govori kao o vodećim prijetnjama čovječanstvu, takvima ih vidi tek šest posto nobelovaca. Isti postotak misli da će čovječanstvo svoju budućnost nagristi neznanjem i izvrtanjem istine i činjenica.

Opasnost od neznanja

Rezultati ove ankete objavljeni su u publikaciji Times Higher Education, a njezin urednik John Gill kazao je da je ovo istraživanje, koje je obuhvatilo sve nobelovce, osim onih koji su nagradu dobili za mir i za književnost, izvrsno pokazuje koje noćne more muče najveće znanstvene umove.

– Oni su postigli konsenzus da su politička volja i djelovanje te stavljanje obrazovanja na prvo mjesto apsolutnih globalnih prioriteta jedini način da osiguramo budućnost – kazao je Gill.

Komentara 30

KA
kajinx
16:38 01.09.2017.

To su rekli oni koji žele uništiti familiju, vjeru, granice, nacije, hoće da su svi isti, da su ljudi bez identiteta, tako da se lakše njima vlada. E, malo sutra!

NE
Necujato
16:43 01.09.2017.

Cudni su kriteriji po kojima se daje nobelova nagrada. To je nesto kao neke novinarske nagrade u RH.

ST
stefj
16:55 01.09.2017.

He, he, ovo je smiješno, kao da anketu radi Index ili neki slični medij... Trump je napravio puno stvari za Ameriku, npr. proizvodnja im je najveća u zadnjih 40 godina, burze nikada više, oživjela je trgovina nekretninama, ima 1 mil. više zaposlenih, smanjio je vanjski dug za 100 milijardi, a Ameri su prodali oružja više nego ukupno za prethodna 3 mandata, itd... Nevjerojatno je koliko su mediji protiv njega, što sve neće izmisliti da bi ga blatili... Ako se baš hoće, Obama je dobitnik Nobelove nagrade za mir, što je zapravo smiješno za čovjeka koji je naredio najviše napada dronovima u povijesti i pod čijim vodstvom su započeti ratovi diljem svijeta (Bliski istok, sjever Afrike itd)...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije