Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ubojstvo Khashoggija

Trump ipak ostao suzdržan: ‘Oni su naši saveznici’

Jamal Khashoggi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
19.10.2018.
u 09:32

Kažnjavanje te zemlje išlo bi na štetu SAD-a, rekao je američki predsjednik

O misterioznom nestanku, a po svemu sudeći i ubojstvu, saudijskog novinara Jamala Khashoggija, svaki dan izlaze zastrašujući detalji. Ako se sve to pokaže točnim, to će zasigurno biti jedno od najokrutnijih ubojstava koje je teško inscenirati i u najvećem horor-filmu.

Dok čitav svijet pažljivo prati i ispituje okolnosti nestanka i likvidacije Khashoggija i prstom upire u saudijskog princa Mohammada bin Salmana,smatrajući ga odgovornim za taj gnjusni čin, jedino Donald Trump, predsjednik “jedne od najdemokratskijih zemalja na svijetu” još uvijek, kako kaže, vjeruje u riječi Bin Salmana, kada kaže da nema ništa s tim. S druge strane, rekao je da ne brani saudijske vlasti.

– No, Saudijci su nam važan saveznik na Bliskom istoku – dodao je američki predsjednik.

Gnjusno ubojstvo

Naime, Trump je čak iznio mogućnost da su za Khashoggijev nestanak odgovorni “odmetnuti ubojice” i upozoravajući da se ne okrivljuju odmah Rijad i Bin Salman. Trump je u svojim izjavama jasno dao do znanja kako, bez obzira na rezultat istrage, neće kazniti Saudijsku Arabiju, tvrdeći kako bi to bilo na veliku štetu SAD-a koji bi izgubio veliki novac.

I dok turski istražitelji intenzivno istražuju sve okolnosti ubojstva Khashoggija, u javnost su izašli novi detalji prema kojima je jedan od 15 članova koji su mučili i ubili novinara Jamala Khashoggija navodno i dr. Salah Muhammad al-Tubaigy, šef za forenzičke dokaze u saudijskom Odjelu za opću sigurnost i čelnik saudijskog Znanstvenog vijeća za forenziku, te jedan od najbližih suradnika princa Mohameda bin Salmana, koji je novinara krenuo komadati dok je još bio živ. Prema svjedočanstvu izvora koji je čuo snimku, stručnjak za forenziku je prije početka komadanja tijela stavio slušalice u uši kako bi slušao glazbu dok to radi.

– Kada radim ovaj posao, slušam glazbu. I vi biste to trebali raditi – rekao je drugim agentima u prostoriji.

Tijekom mučenja odrezani su mu prsti pa odrubljena glava, a poslije svega njegovo je tijelo raskomadano. Prema zvučnom zapisu na koji se pozivaju izvori iz turske policije, Khashoggija su u kabinetu saudijskog veleposlanika živog komadali i rezali punih sedam minuta.

Dr. Salah Muhammad al-Tubaigy, koji je snimljen nadzornim kamerama na istanbulskom aerodromu, već je dobio nadimak “Doktor Smrt”, a studirao je na uglednom medicinskom fakultetu u Melbourneu, dok je studij financirala saudijska vlada. On je već navodno pobjegao iz Turske.

Drukčiji glasovi u BiH

SAD je od Turske zatražio snimku koja navodno pruža snažan dokaz da je saudijski novinar Jamal Khashoggi ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu, dok su turski istražitelji već drugi put izvršili pretres saudijskog konzulata u sklopu istrage.

Turski i saudijski istražitelji također su proveli gotovo devet sati u rezidenciji saudijskog konzula. Dok iz čitavog svijeta dolaze osude za zločin koji je učinio saudijski režim, jedan od rijetkih koji je stao u njihovu obranu je bivši reis-ul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa Cerić koji je na svom Twitter-profilu komentirao aktualnu situaciju u kojoj mnoge zemlje kritiziraju politiku Saudijske Arabije, kazavši da se vodi ozbiljna kampanja kako bi se narušila reputacija te zemlje.

Oni koji poznaju situaciju i odnose između bivšeg reis-ul-uleme Mustafa Cerića i režima Saudijske Arabije ne čudi njegova reakcija. Naime, zahvaljujući upravo Mustafi Ceriću, koji je za vrijeme svog mandata udomio i štitio razne saudijske humanitarne udruge kojima je cilj bio širenje vehabijsko-selefijske ideologije, što je rezultiralo rastom islamskog radikalizma u BiH.

Ključne riječi

Komentara 9

Avatar istina007
istina007
12:16 19.10.2018.

Pa šta ste mislili neće ni USA krenuti protiv Saudijake Arabije dok godišnje trguju 500m dolara sa oružijom. Nažalost pare du važne a ne ljudski život. A da je to neki drugi država uradio odmah bi bio sankcija . I I Saud Arabija znao da neče biti posledica jel 8maće ne bi to sme da uradi

BE
berija
12:51 19.10.2018.

Uh, sad će im Britanci rebnut sankcije. Oni su jaaako osjetljivi na ubojstva.

Avatar superhik74
superhik74
18:06 19.10.2018.

Ubojstvo i komadanje tijela Khashogija u vehabijskom konzulatu u Istambulu je u biti izvrsna stvar koja totalno razgolicuje zapadnu bajku o navodnim ljudskim pravima, zapadnim tzv. vrijednostima, navodnoj slobodi tiska i izrazavanja itd. itd. Teroristicka tvorevina Saudijska vehabija obavlja prljavi posao genocida u Jemenu, Bahreinu i Siriji za svoje zapadne nalogodavce koje je naoruzavaju i logisticki podrzavaju a psihopatski princ MBS za uzvrat moze raditi sto ga je volja, sto i radi. Mozemo samo zamisliti da je recimo Iran ili Venecuela napravila nesto slicno, vec bi odavno letjele rakete, sankcije i brujala bi "fake news" sredstva javnog (dez)infromiranja s laznim zgrazanjima nad brutalnoscu rezima. Ovako samo podrska vehabijskom psihopati i pokusaj dodatnog zatupljivanja ionako zatupljene populacije kako bi sto prije zaboravili kako svijet stvarno funkcionira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije