Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
za uspjeh summita

Trump i Moon žele usko surađivati oko Sjeverne Koreje

Donald Trump
Reuters/PIXSELL
20.05.2018.
u 10:40

Nakon mjeseci približavanja i diplomatskog detanta, Pjongjang je napravio u srijedu spektakularan povratak na tradicionalnu retoriku, iznoseći mogućnost dovođenja u pitanje vrlo očekivanog summita polovicom lipnja

Američki predsjednik Donald Trump i njegov južnokorejski kolega Moon Jae-in obećali su u nedjelju u telefonskom razgovoru da će poraditi na uspjehu budućeg summita između Washingtona i Pjongjanga, nakon sjevernokorejskih prijetnji da će otkazati taj susret. 

Nakon mjeseci približavanja i diplomatskog detanta, Pjongjang je napravio u srijedu spektakularan povratak na tradicionalnu retoriku, iznoseći mogućnost dovođenja u pitanje vrlo očekivanog summita polovicom lipnja. 

Pomoćnik ministra vanjskih poslova Sj. Koreje Kim Kye Gwan optužio je SAD da primorava Pjongjang "na jednostrano odustajanje od nuklearne energije". Sj. Koreja otkazala je razgovore na visokoj razini sa Seulom prosvjedujući protiv manevara između SAD-a i J. Koreje. 

U telefonskom razgovoru u nedjelju, Trump i Moon izmijenili su mišljenja o "najnovijim sjevernokorejskim potezima", objavio je u priopćenju južnokorejski ured predsjednika. 

Dvojica čelnika suglasila su se da će "usko poraditi" na uspjehu povijesnog summita 12. lipnja u Singapuru između Trumpa i Kim Jong Una. Trump će u utorak ugostiti Moona u Washingtonu. 

Donald Trump
1/15

Komentara 8

Avatar spira
spira
11:16 20.05.2018.

Severna Koreja je otkazala sastanak sa Južnom Korejom i zapretila da će isto uraditi i povodom sastanka sa predsednikom SAD Donaldom Trampom oko američkih vojnih vežbi sa Južnom Korejom, javljaju svetski mediji. ..... “Maks tander” vežbe su jedna od nekoliko zajedničkih vojnih vežbi koje praktikuju Južna Koreja i SAD, a Severna Koreja je već neko vreme sugerisala da ih posmatra kao svojevrsni vid agresije prema Pjongjangu. Inače, te dvonedeljne vežbe počele su u petak, a u njim učestvuje više od 100 aviona, uključujući i F-22 borbene letelice i B-52 bombere, piše “Raša tudej”.---Gardijan” severnokorejski zvaničnici prete da će istorijski susret lidera biti otkazan ako SAD nastavi da insistira na tome da se Severna Koreja odrekne u potpunosti nuklearnog oružja. Zvaničnik Kim Kje Gvan, zamenik ministra za inostrane poslove, rekao je da Severna Koreja nema nameru da učestvuje u samitu koji je baziran na “jednostranim zahtevima”. – Izaći ćemo u susret Trampovoj administraciji ako ovom samitu pristupi sa iskrenom namerom da se poboljšaju odnosi – rekao je Kim.-------------------Što u prevodu znači nema ništa od susreta. Kim nije naivni Huseim ili Gadafi.

Avatar zong
zong
11:18 20.05.2018.

Nije mi jasno zašto se drugi mješaju u među korejske odnose. Pustite Koreje da same rješe svoje pitanje. Sigurno će biti bolje i lakše nego ovako gdje još i druge zemlje gledaju svoje interese u tome...

TO
Toni70
11:13 20.05.2018.

Trump i Moon žele usko zajednički "srediti Sjevernu Koreju." poznati recept je oružjem demokratizirati - u ovome slučaju je pokušaj srediti ih sa potpisom i papirom te obećanjem puno papice ( Od gazde USA tatice ) i malo ili skoroskoro bezbolno "sređivanje" preuređivanja renoviranje usrećivanje naroda S. Koreje koji nastoji da se spasi i izbjegne nepotrebno stradanje ili nuklearni pakao .......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije