Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prva TV debata

Trump i Biden u utrci za glasove katolika koji će presuditi izbore

U.S. President Donald Trump holds a campaign event at Smith Reynolds Regional Airport in Winston-Salem
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
30.09.2020.
u 06:30

Gotovo svaki put kada bi neki kandidat osvojio glasove katolika, na kraju bi izašao kao pobjednik

Pobijedi li demokratski predsjednički kandidat Joe Biden na izborima, bit će tek drugi katolik na čelu izvršne vlasti u povijesti zemlje, nakon Johna F. Kennedyja prije šest desetljeća. No daleko od toga da će svih 51 milijuna odraslih katolika hitati na biračka mjesta zaokružiti ime ovog iskusnog političara irskog podrijetla. Zapravo, katolici su se obično pokazali kao jedna od ključnih skupina u izboru predsjednika u posljednjih nekoliko ciklusa, a simpatije prema Bidenu i predsjedniku Donaldu Trumpu gotovo su im savršeno podijeljene: za Trumpa je u anketama 50, a Bidena podržava 49 posto njih. Borba kandidata za glasove ove skupine dobro simbolizira razliku između njih, upravo u trenutku kad izborna kampanja ulazi u svoj vrhunac s prvom predsjedničkom debatom koja je održana sinoć.

Trump osvojio katolike 2016.

Biden je praktični vjernik koji se ponosi svojim katolicizmom zbog čega se uspio povezati s dijelom birača. S druge strane, Trump je prezbiterijanac, odnosno protestant, ali ga većina Amerikanaca prema istraživanjima ne vidi kao religioznog pa pokušava katoličke birače privući konkretnim potezima te je tako za sutkinju Vrhovnog suda nominirao Amy Coney Barrett, duboko religioznu i konzervativnu katolkinju, koja bi mogla, nadaju se konzervativci, biti dio sudske većine koja će raditi na pravima nerođene djece, odnosno ograničavanju prava na pobačaj. Katolički birači, posebno oni praktični, tako najčešće i pristupaju kandidatima:

- Biden nam je pokazao da ga je vjera vodila kroz neke mračne trenutke i divim se nekome tko to može priznati. Trump pak nikada nije spomenuo svoju vjeru osim kako bi ostvario političku dobit - prenio je New York Times (NYT) riječi Alise Anderson, katoličke glasačice iz Michigana. U istom članku NYT opisuje i stav Nathana Sullivana, katolika iz Arizone koji Trumpa opisuje kao "čovjeka od akcije" te ga zato i podržava, posebno u pitanjima poput prava na pobačaj.

>> VIDEO New York Times tvrdi da Donald Trump nije plaćao porez već godinama!

- Mnogo mi je bitnije što radi od onoga u što vjeruje - rekao je 29-godišnji Sullivan. Prema istraživanjima Pew Research Centera, katolici su praktički savršeno podijeljeni između demokrata i republikanaca, s time da su bijeli katolici europskog podrijetla znatno češće na strani republikanaca i Trumpa, dok oni čije su obitelji stigle iz Latinske Amerike češće podržavaju demokrate, pa time i Bidena. Gotovo svaki put kada bi neki kandidat osvojio glasove katolika, na kraju bi izašao kao pobjednik. Trump je 2016. dobio podršku 52 posto pripadnika ove religije, nasuprot 44 posto koliko ih je biralo Hillary Clinton.

Osam godina ranije Barack Obama pridobio je glasove 54 posto katolika i osvojio izbore, jednako kao i George Bush mlađi 2004. godine kada je pobijedio izazivača Johna Kerryja i među katolicima i unutar opće populacije. Trump je nominacijom Barrett za sutkinju još jednom pokušao pridobiti glasove ovih vjernika (Senat je još mora potvrditi). Isto tako, konzervativci optužuju Bidena da licemjerno naglašava svoju vjeru, dok podržava pravo na pobačaj što je suprotno učenju Katoličke crkve.

Liberali pak kao protivne nauku Crkve naglašavaju antiimigrantske stavove republikanaca i svađu Trumpa s papom Franjom kojeg je 2016. tadašnji kandidat za predsjednika nazvao "sramotnim" zato što je rekao da osoba koja želi graditi zidove, referirajući se na Trumpa, "nije kršćanin". Dvojica kandidata jučer su se, nakon dugog iščekivanja, okušala u prvoj predsjedničkoj debati nekoliko sati nakon zaključenja ovog izdanja. Moderator debate bio je ugledni novinar Fox Newsa Chris Wallace. I dok se Biden intenzivno pripremao za debatu, a iz njegove su kampanje poručivali da očekuju da će Trump "lagati o svemu", trenutačni predsjednik odabrao je umjereniji pristup, poučen iskustvom Hillary Clinton koja se pretjerano dugo pripremala za debate 2016. godine.

"Biden koristi drogu"

Bila su najavljena pitanja o Vrhovnom sudu, pandemiji koronavirusa, gospodarstvu, integritetu samih izbora te o rasi i nasilju u američkim gradovima. Trump je ovih dana optužio Bidena da možda koristi droge za podizanje sposobnosti, što je demokrat ismijao. Uoči debate, nikoga neće začuditi, očekivalo se da ona bude žestoka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije