Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KONVENCIJA REPUBLIKANACA

Trump demontirao Obaminu ostavštinu i izolirao Ameriku

President Donald J. Trump and Vice President Mike R. Pence react at the Republican National Convention at the Republican National Convention in Charlotte
Foto: POOL/Reuters/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
25.08.2020.
u 20:47

Glavna tema konvencije republikanaca bit će slavljenje “velike američke priče”

Nakon što su demokrati prošlog tjedna na nacionalnoj konvenciji ustoličili Josepha Bidena za demokratskog predsjedničkog kandidata, jučer je počela republikanska konvencija na kojoj će biti potvrđena nominacija aktualnog predsjednika Donalda Trumpa za još četiri godine u Bijeloj kući. Najavljeno je da će se Trump prvog dana konvencije obratiti republikanskim delegatima u Charlotteu u Sjevernoj Karolini, premda će službeni govor kojim će prihvatiti republikansku nominaciju održati u četvrtak ispred Bijele kuće.

“Zemlja nade i heroja”

Nacionalne konvencije dviju glavnih stranaka zapravo su televizijski događaji i sve što se na njima događa usmjereno je privlačenju što veće pozornosti televizijskog auditorija, u čemu je Trump iznimno vješt. Kao što je 78-godišnji Biden bio glavna zvijezda demokratske konvencije, tako će se na republikanskoj konvenciji sve vrtjeti oko Trumpa, koji će održati govor svakog dana konvencije.

 

Dok su Biden i njegova potpredsjednička kandidatkinja Kamala Harris demokratsku konvenciju iskoristili za salve kritika na Trumpov račun, zazivajući povratak u “normalnost”, republikanci će se koncentrirati na veličanje Trumpovih uspjeha iz protekle četiri godine, računajući da će to biti dostatan argument biračima za još četiri Trumpove godine u Bijeloj kući. Trump će se hvaliti svojim “postignućima”, kojima je u cijelosti demontirao ostavštinu svog prethodnika, povukao SAD iz međunarodnih sporazuma, promijenio američku migracijsku politiku i ponudio viziju nove nacionalističke Amerike u skladu s geslom “Amerika na prvom mjestu”, čime je redefinirao položaj Amerike u svijetu.

Glavna tema konvencije bit će slavljenje “velike američke priče”, koja je po danima dramaturški podijeljena na četiri tematske cjeline: Zemlju nade, Zemlju mogućnosti, Zemlju heroja i Zemlju veličine. Republikanci žele prezentirati drukčiju sliku Amerike od mračne i depresivne slike prikazane na demokratskoj konvenciji, jer Trumpova Amerika je zemlja puna optimizma i patriotizma. O tome će na konvenciji govoriti istaknuti republikanci i Trumpovi suradnici, premda među njima neće biti mnogih koji su se u toj ulozi pojavili i 2016., a koji su u međuvremenu završili u zatvoru ili su pod istragama, poput Stevea Bannona, Paula Manaforta ili Michaela Flynna. Međutim, na konvenciji će se pojaviti i niz običnih Amerikanaca.

Kao što se na demokratskoj konvenciji pojavio dječak kojem je Biden pomogao u borbi protiv mucanja, što je Bidena prikazalo kao empatičnog i bliskog običnim ljudima i njihovim problemima, tako će se na republikanskoj konvenciji pojaviti republikanske ikone poput para iz Missourija, koji je s oružjem ispred svoje kuće dočekao prosvjednike iz pokreta “Crni životi su važni”, zbog čega je zaradio optužnicu, što je Trump kasnije nazvao sramotnim.

Među govornicima će biti i policajka čiji je muž policajac smrtno stradao tijekom nedavnih antirasističkih prosvjeda, roditelji američke humanitarke koju su ubili pripadnici terorističke Islamske države, majka ustrijeljene učenice iz Parklanda na Floridi koja podržava nošenje oružja, kao i obični Amerikanci koji će opisati kako im se pod Trumpom poboljšao život.

Spas vidi u krvnoj plazmi

Trump je uoči konvencije najavio autorizaciju korištenja krvne plazme pacijenata izliječenih od COVID-19 kao metodu liječenja smrtonosne bolesti tvrdeći da je riječ o prijelomnici u borbi protiv epidemije i terapiji koja pokazuje nevjerojatnu stopu uspješnosti i koja će spasiti bezbrojne živote, premda liječnici i stručnjaci ne dijele njegov optimizam.

Štoviše, Trump je na konferenciji za novinare s upraviteljem Savezne agencije za lijekove (FDA) Stephanom Hahnom “neke u FDA” optužio da namjerno blokiraju razvoj cjepiva i lijekova protiv COVID-19 iz političkih razloga, ne nudeći za svoje tvrdnje nikakve dokaze. Nakon lijeka protiv malarije hidroksiklorokina, zatim zračenja UV zrakama i ubrizgavanja dezinfekcijskih sredstava u pluća,

Trump je sada u plazmi pacijenata koji su preboljeli COVID-19 ponovno pronašao čudotvorno rješenje za smrtonosnu bolest, a jasno je i zašto: Trump od druge polovice veljače u skoro svim nacionalnima anketama zaostaje za Bidenom, a glavni je razlog upravo njegov neadekvatan odgovor na pandemiju koronavirusa, koja je u SAD-u odnijela gotovo 180 tisuća života.

Čak 62 posto Amerikanaca smatra da Trumpova administracija nije primjereno odgovorila na zdravstvenu krizu, što ozbiljno ugrožava Trumpov pohod na novi mandat

Komentara 13

MA
Marsijanac
21:51 25.08.2020.

Bagro crvena, a smeta vama Trump jako!

IT
I-To
21:22 25.08.2020.

Trump kada je došao pružio je ruku svima i rekako želi da živi u pravednom Svijetu ali se ne slaže da svijet zarađuje u USA a njegova Država ne u svjetu .Nsprimer Njemačka proda u Usa 120 miliarde robe ue u USA a USA u Njemačkoj niti jednu miliardu us $ i tsko dalje rekao je neka razmisle Europa na čelu BRD pokrenula mediski rat protiv Njega i protiv USA. U među vtemenu USA je sa Kanadom Mexikom Australiom napravio bisnis plan a mi snikim ah ja sa Iranom.

ZV
zvezdomor
22:05 25.08.2020.

Trumpko je zakon ..jedini am. predsjednik koji nije.poslao svoje mlade u neki rat zato im i je trn u oku pogotovo onom bivšem crnom arapu masonu obama...obama baš zvuči američki...?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije