Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pod pritiskom senata

Trump će izručiti Gulena da bi zaštitio Bin Salmana?

Trump i Bin Salman
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
16.12.2018.
u 21:58

Erdoğan ima nepobitne dokaze da je princ naredio ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija

Američki predsjednik Donald Trump navodno je obećao turskom predsjedniku Tayyipu Erdoğanu da radi na izručenju muslimanskog klerika optuženog za organizaciju neuspjela državnog udara u Turskoj 2016., Fetullaha Gullena. To je otkrio turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu.

– Trump je u Argentini rekao Erdoğanu da rade na izručenju Gulena i drugih osoba – rekao je Cavusoglu na konferenciji u Dohi referirajući se na summit G20 u Argentini od 20. studenog do 1. prosinca. Kako je prenio NBC, Trumpova administracija traži načine za izručenje Gulena kako bi se time utjecalo na turskog lidera Tayyipa Erdoğana da smanji pritisak na Saudijsku Arabiju zbog ubojstva novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

S druge strane, američko Ministarstvo pravosuđa zanijekalo je da je planiran dogovor o izručenju Erdoğanovih protivnika, kako bi time utjecali na turskog predsjednika da popusti u istrazi o ubojstvu saudijskog novinara u Istanbulu.

Analitičari ne isključuju mogućnost da bi američki predsjednik Trump mogao izručiti Gulena i prekršiti američka načela o ljudskim pravima i demokraciji s obzirom na to da je pod velikim pritiskom nakon što je američki Senat u usvojenoj rezoluciji proglasio odgovornim za ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija saudijskog prestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

S obzirom na to da turski predsjednik Erdoğan ima nepobitne dokaze da je princ naredio ubojstvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, izručenjem Gulena Trump bi, sumnja se, postigao kompromis s turskim predsjednikom Erdoğanom o uništenju tih dokaza.

Pogledajte videokomentar Tomislava Krasneca o aferi Donalda Trumpa:

Komentara 6

KO
korisnik997
22:27 16.12.2018.

ipak je Erdogan zilaviji nego sto su pojedini mislili

Avatar mason
mason
03:49 17.12.2018.

Trump je vec postao balija a ako ovako nastavi postatce vehabi.Isporucit ce normalnog muslimana islamskom diktatoru da bi zastitio islamskog terorista. Da je Hilary pobijedila Amerika se nebi morala sramit ovog narancastog talibana.Sve sto radi je za interes svoje obitelji.U svijetu je terorizan porastao kako je on dosao ., jos ni bombu nije bacio na teroriste.

TE
TEUTA
23:46 16.12.2018.

Cini mi se da Saudijsja Arabija nije jedna od dzava. SAD.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije