Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLAZEĆI PREDSJEDNIK PRIJETI VETOM

Trump bi mogao blokirati nove sankcije za Sjeverni tok 2

U.S. President Trump participates in a medal ceremony in the Oval Office at the White House in Washington
Foto: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/3
06.12.2020.
u 07:15

Iako je ostalo još samo 100 km do dovršenja Sjevernog toka 2, Donald Trump prijeti zaustaviti zakon koji je možda i posljednja šansa da se omete ruski projekt od 11 milijardi dolara

Senat i Kongres Sjedinjenih Država pred donošenjem su novog National Defense Authorization Acta, zakona kojim se određuje godišnji proračun i troškovi ministarstva obrane. Temeljni je to zakon kojim se zapravo određuje obrambena politika za godišnje razdoblje, a ovaj je posebice važan ne samo zbog promjene u Bijeloj kući već i zbog posebnih okolnosti u kojima se svijet sada nalazi. U to ne spada samo pandemija već i odnosi s drugim velesilama poput Rusije i Kine. A među odredbama novog zakona “teškog” 740 milijardi dolara stoji i određivanje dodatnih sankcija kojima bi se nastojalo zaustaviti dovršenje plinovoda Sjeverni tok 2. Taj plinovod, koji je dovršen 90 posto, dugo je vremena trn u oku američkih interesa jer njime Rusija namjerava zaobići Ukrajinu te plin dovesti izravno u Europu.

Nema ni osiguranja

Na taj se način smanjuje geopolitička važnost Ukrajine kao američkog saveznika, a ta zemlja uz to gubi i ozbiljnu zaradu od provizije za prolazak plina po svome teritoriju. A logično, smanjila bi se i konkurentnost energenata koje bi u Europu plasirale američke tvrtke. Nositelj je cijelog projekta, jasno, ruski energetski div Gazprom, a sve vrijedi 11 milijardi dolara. Unatoč svim američkim pritiscima, Rusi tvrde kako će Sjeverni tok 2 profunkcionirati sljedeće godine, a čini se da nemaju previše odjeka ni bojazni da će Europa postati previše ovisna o ruskom plinu. Primjeri sankcija Sjedinjenih Država u cilju zaustavljanja gradnje Sjevernog toka 2 bili su vidljivi iz objavljivanih primjera gdje su zbog te mogućnosti zapadne tvrtke odustajale od gradnje. Konkretno švicarska tvrtka Allseas koja je morala uskratiti Rusima korištenje svojeg plovila specijaliziranog za polaganje plinovodnih cijevi ispod mora.

>> VIDEO Trumpov odvjetnik Giuliani žustro je pokušao osporiti rezultate izbora, a od nervoznog znojenja niz lice mu je kapala boja za kosu!

U novom američkom zakonu predviđaju se sankcije i za one koji bi eventualno Rusima prodali opremu kojom bi mogli sami izgraditi takvo plovilo, instrumente potrebne za takvu operaciju kao i one koji bi osigurali takvu opremu i plovilo ili bilo koji drugi brod koji sudjeluje u izgradnji plinovoda. Zakon bi trebao biti usvojen već sljedećeg tjedna, ne očekuju se da će biti zastoja ni u Kongresu ni u Senatu.

No problem bi mogao biti na jednom drugom mjestu – u Bijeloj kući. Koliko god se Donald Trump trudio zaustaviti projekt u svojem mandatu, sada bi mogao igrati suprotnu ulogu. I to zbog vrlo prozaičnog razloga, a to je odredba prema kojoj se američkim vojnim bazama moraju promijeniti imena ako su nazvane po konfederacijskim vojnim ličnostima iz Američkog građanskog rata. Ipak, to nema puno veze s Trumpovim porazom na predsjedničkim izborima, odnosno eventualnom namjerom da se zagorča život novom predsjedniku Joeu Bidenu. Trump je ovu namjeru jasno naglasio već početkom srpnja kada je poručio da se “i ne pomišlja na preimenovanje” vojnih baza u sklopu National Defense Authorization Acta.

Što Trumpa više smeta

Riječ je, naime, o deset baza koje nose imena generala Konfederacije, južnjačkih snaga, a također se predviđa i micanje svih simbola koji bi podsjećali na poraženu stranu u Američkom građanskom ratu što je Trump odbio učiniti ljetos. Odlazeći američki predsjednik prijeti vetom i zbog još jedne odredbe, a to je ona u kojoj pružatelji društvenomrežnih usluga poput Twittera ili Facebooka nisu odgovorni za komentare koje na njihovim platformama ostavljaju korisnici. Samo, ta odredba nije dijelom zakona kojim se reguliraju pitanja obrane, već jednog drugog zakona, Communications Decency Acta.

Ono što je također zanimljivo i dolazeći predsjednik Joe Biden je protiv te odredbe 230. No nitko ne želi poduprijeti Trumpa u vetu obrambenog zakona koji je povezan s nekim drugim zakonom. “Vrlo žalosno za našu naciju, čini se kako je senator Jim Imhofe odustao od stavljanja ukidanja odredbe 230 u zakon o obrani. Jako loše za našu nacionalnu sigurnost i izborni integritet. Zadnja šansa da ikada to napravimo. Stavljam veto!”, napisao je Trump na svojem Twitteru. Jasno, njegov je stav i osobno obojen jer praktički cijelo vrijeme optužuje tehnološke gigante da njega i njegove pristaše na društvenim mrežama – cenzuriraju.

 

>> VEČERNJI TV Granić: 'S Bidenom sam 90-ih pet sati razgovarao, a Soros me nagovarao na utrku za Pantovčak'

Komentara 1

SI
sisavac
07:16 07.12.2020.

sjeverni tok će dovršiti isključivo ruski brodovi, trenutno ih se okuplja 6 na lokaciji gdje se stalo s polaganjem cijevi. tih 100 km će nekako dovršiti, financije su sređeni prije koji tjedan, svatko tko je trebao je uplatio preko 700 mil eura, i to je to. u njemačkoj su dorađeni ruski brodovi, posebno onaj koji će odraditi najteži dio posla, i to je to. badava vam plakanje nad financijama ukrajine, za godinu dana kad isteknu i zadnji ugovori za plin preko ukrajine, ona ostaje bez 3 mlrd eura godišnje od naknada, ostaje joj najveći plinski sustav na svijetu bez kubika plina. ionak ga je trebala već modernizirati, a ne krasti tuđi plin. bez novca ostaje i ukrajina, bjelorusija, slovačka, češka. sve zemlje koje su počele lajati na ruse i priklanjati se amerima. ovdje je jedini interes ekonomski, i nešto političkog.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije