Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NATALITET Zagrebačka i Raiffeisen banka nude moratorij na stambeni kredit

Trudnicama godina dana odgode kredita

man-tru-txt.jpg
import
24.05.2006.
u 19:18

Trudnice i mlade majke iznenadila je vijest koja se posljednjih dana proširila internetskim forumima: malo je poznato da neke banke u Hrvatskoj trudnicama nude odgodu otplate stambenih kredita na godinu dana. Zasad samo dvije banke u Hrvatskoj Zagrebačka i Raiffeisen banka nude tu uslugu koja, iako postoji već neko vrijeme, često ostaje prešućena u razgovorima s klijentima.

Poticaj za dijete
Zagrebačka banka omogućuje ženama na rodiljnom dopustu, trudnicama na čuvanju trudnoće ili bračnom drugu ugovaranje moratorija na najviše godinu dana. Slično je i u Raiffeisen banci, a klijentice mogu ugovoriti poček otplate glavnice na rok od 6 ili 12 mjeseci. Ideja je odlična, samo malo ljudi zna za nju kaže predsjednica Udruge RODA Renata Jelušić te dodaje: Sigurna sam da će ta mogućnost nekim obiteljima biti presudna da se odluče imati dijete.

Rodiljni dopust ili čuvanje trudnoće iznimno je teško razdoblje za kućni budžet. Ionako niska rodiljna naknada od 4250 kuna za prvih i 2500 kuna za drugih šest mjeseci često znači manja primanja u usporedbi s plaćom, posebice ako na to "sjednu" rate kredita dignutog prije trudnoće.

Štednja za dijete
Za to se razdoblje Eva Cvrlje, Zagrepčanka u šestom mjesecu trudnoće, priprema sa suprugom već deset mjeseci. Prošle su godine Eva i suprug digli kredit jer su željeli kupiti stan prije nego što imaju dijete. U dugoročni kućni budžet ukalkulirali su rodiljnu naknadu, koja je niža od Evine plaće, 300 eura rate kredita i odlučili da moraju štedjeti. Vožnju automobilom sveli su na najnužnije, uspoređuju cijene artikala u trgovinama, gase svjetla u stanu.

Takva pogodnost u banci značila bi mi mnogo: kao da mi netko u tih godinu dana daruje taj novac kaže Eva te dodaje da je čim je od prijateljice doznala za mogućnost odgode kredita, otišla u banku, no da službenica o tome nije znala ništa.


Dijete stoji 20 tisuća kuna

Prema izračunima Nezavisnog sindikata Hrvatske i Udruge RODA, ukupni troškovi za majku u vrijeme trudnoće i dijete do prve godine života iznose nešto manje od 20 tisuća kuna. Naravno, ako se kupuju najjeftinija kolica, najjeftinija trudnička odjeća... Kad se u taj proračun uračunaju životni troškovi cijele obitelji, smanjenje mjesečnih primanja te otplata kredita, jasno je koliki je u Hrvatskoj trošak imati dijete.


Odgoda kredita i za supruga

Uvjet za odgodu otplate kredita u Zagrebačkoj banci jest da je stambeni kredit uredno otplaćivan, a korisnik kredita ujedno korisnik paket-računa “1 za sve”. Klijent koji želi moratorij na kredit treba u poslovnicu u kojoj mu je kredit odobren donijeti potvrdu (doznaku o bolovanju ili potvrđenu uputnicu liječničkom povjerenstvu ili rješenje) HZZO-a o korištenju rodiljskog dopusta. Ako rodiljski dopust koristi bračni drug korisnika kredita, potrebno je donijeti istu takvu potvrdu i vjenčani list.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije