Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kanada

Trudeau zahvalio Trumpu na potpori u sporu s Kinom

Donald Trump i Justin Trudeau
Foto: Reuters/PIXSELL
08.01.2019.
u 07:47

Trudeau i Trump su se složili da će ustrajati u oslobađanju bivšeg kanadskog diplomata Michaela Kovriga i biznismena Michaela Spavora

Kanadski premijer Justin Trudeau zahvalio je američkom predsjedniku Donaldu Trumpu na snažnoj potpori Kanadi nakon "proizvoljnog pritvaranja dvojice Kanađana u Kini", priopćeno je iz ureda kanadskog premijera nakon telefonskog razgovora dvojice čelnika.

Trudeau i Trump su se složili da će ustrajati u oslobađanju bivšeg kanadskog diplomata Michaela Kovriga i biznismena Michaela Spavora, koji su pritvoreni u Kini nakon što je kanadska policija prvog prosinca uhitila Meng Wanzhou, glavnu financijsku direktoricu Huaweija.

Meng Wanzhou prijeti izručenje Sjedinjenim Državama, koje smatraju da je tvrtka Huawei od 2016. prodavala proizvode proizvedene u SAD-u Iranu i drugim zemljama pod američkim sankcijama. Pritvorene Kanađane se navodno istražuje zbog sumnje da su doveli u opasnost sigurnost Kine.

Meng Wanzhou, kći osnivača Huaweija, tvrdi da je nevina, a kanadski dužnosnici da nije bilo političkog upletanja u njezino uhićenje. Puštena je na slobodu uz jamčevinu od 7,4 milijuna dolara i 24-satni nadzor.

Kina je nekoliko puta pozvala Kanadu da ispravi pogrešku i oslobodi Meng inače će se suočiti s neodređenim posljedicama.

Trump je u intervjuu objavljenom prošlog mjeseca naveo da je spreman intervenirati u njezinom slučaju ako SAD dobije bolji trgovinski sporazum s Kinom, što je izazvalo oštre kritike kanadskih dužnosnika "zbog nepotrebnog politiziranja tog osjetljivog slučaja".

Trudeau i Trump u razgovoru o slučaju Meng Wanzhou "potvrdili su važnost poštivanja neovisnosti pravosuđa i vladavine prava", navodi se u priopćenju.

Pogledajte video Trumpa u Davosu:

Komentara 1

Avatar nekakav
nekakav
10:52 08.01.2019.

pa nek kanada i amerika prestanu kinu pozivati da oslobodi uhićene... to je nedopustiv pritisak na pravosuđe! teško je lopovima i muljatorima kad ih se počne sređivati istim sredstvima. ajd nek amer objasni s kakvim su dokazima pritvorili ruskinju, a rusi lako pojasne uhićenje amerikanca.. pazi, bivši marinac, svadba u rusiji, moskvi još k tome, a posebni kuriziotet je taj da je taj uhićeni vodio ekipu u razgledavanje kremlja! o tome zapadni, a i naši, mediji ni riječi. zamisli da bivši ruski pripadnik tajne službe ide u obilazak bijele kuće... dal ga treba uhititi? pa naravno, samo to što je došao tamo je dovoljan razlog za maricu! ništa nije bez razloga. ai ta kanada, zemlja gdje nema muškaraca... imaju više 'ono' nego 'on'. i ne smije se uopće o tome pričati. ne daj bože da prigovoriš nekoj ženi, odmah napad i optužba za diskriminaciju. zapadni svijet tone, ali kao i na titaniku, bend svira...ljudi plešu. i onda dođe petak, baš onaj, crni..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije