Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOMOVINSKI RAT

Trojica Srba optužena za ratni zločin u Ličkom Osiku nad civilima i ratnim zarobljenicima 1991.

pravosudna policija
Foto: Miranda Čikotić/PIXSELL
16.11.2016.
u 15:21

Neslužbeno se doznaje da su optuženi Milan Mirić, 68-godišnjak iz Ličkog Osika, Čedomir Budisavljević, 52-godišnjak također iz Ličkog Osika i Radomir Narandžić, 50-godišnjak iz Široke Kule

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podignulo je optužnicu protiv trojice državljana Srbije, nekadašnjih pripadnika Teritorijalne obrane Ličkog Osika, zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima od kolovoza do listopada 1991. godine na području Ličkog Osika, izvijestio je danas riječki ŽDO.

Trojica okrivljenih srpskih državljana (1948., 1964. i 1966.)  tada su bila na dužnosti zapovjednika, komandira i zamjenika komandira odjela milicije Teritorijalne obrane Ličkog Osika, koji je  za vrijeme srpske okupacije preimenovan u Teslingrad, na teritoriju samoproglašene sao krajine.

Neslužbeno se doznaje da su optuženi Milan Mirić, 68-godišnjak iz Ličkog Osika, Čedomir Budisavljević, 52-godišnjak također iz Ličkog Osika i Radomir Narandžić, 50-godišnjak iz Široke Kule.

Terete ih se da su propustili primjenjivati ratne i humanitarne propise međunarodnog prava o sigurnosti civila i ratnih zarobljenika tijekom oružanih sukoba pa su u tom razdoblju njihovi potčinjeni uz njihovo znanje, a nerijetko i odobravanje, zarobljavali civile pretežno Hrvate i zatvarali ih. Držali su ih kao taoce u prostorijama društvenog doma u Ličkom Osiku pretvorenim u zatvor, tjerali ih na prisilni rad i višekratno fizički i psihički zlostavljali, navodi riječki ŽDO.

Također pripadnici srpske Teritorijalne obrane i milicije, čiji identitet nije utvrđen, sredinom listopada 1991. godine su odveli zatočenih 17 civila i ratnih zarobljenika do jama Golubinjača 1 i Golubinjača 2 kod Široke Kule i tu ih ubili iz vatrenog oružja, a tijela im bacili u jame, dodaje se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici ŽDO-a Rijeka.

Tijela ubijenih civila i ratnih zarobljenika su nakon prestanka oružanih sukoba i reintegracije navedenog područja u ustavnopravni poredak Republike Hrvatske ekshumirana te su žrtve identificirane.

>> 'Svatko mora odgovarati za zločin ako ga je napravio, a njih je bilo na svakom dijelu BiH'

Komentara 3

Avatar Idler 3
Idler 3
22:49 18.11.2016.

Široka Kula....mjesto još jenog srpskog zločina. Oko osvete za te zločine (Gospićki slučaj) napravljena je živa drama i parada sa spektakularnim suđenjima....al spektakla za Široku Kulu ni bilo !!!

Avatar burgos1948
burgos1948
07:39 18.11.2016.

Pravda je spora ali dostižna Omolje . Pa bit će tjeralice , platit će već oni za zločine . A tebe Omolje treba sudit po hitnom postupku zbog đubretarenja po novinama .

OM
omolje
17:47 16.11.2016.

Sude ih a oni u Srbiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije