Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVOMOĆNO OSUĐENI

Trojica osuđena zbog ratnog zločina ukupno na 30 godina zatvora jer su civile ubili i zapalili

Županijski sud u Zagrebu
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
16.07.2020.
u 16:00

Žarković, Jednak i Martić jučer su na zagrebačkom Županijskom sudu osuđeni na po 10 godina svaki, a presudu je donijelo vijeće pod presjedanjem suca Zdravka Majerovića.

Dušan Žarković (63) i Bogdan Jednak (54), koji su u rujnu 2018. u odsutnosti  na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđeni svaki na po 15 godina zatvora zbog  jednog od najbestijalnijih ratnih zločina počinjenih u Domovinskom ratu, sada su u zasebnom postupku zajedno s Dušanom Martićem, ponovo nepravomoćno, u odsutnosti  suđeni zbog ratnog zločina nad civilima.

Kao i u prvom slučaju osuđeni su zbog zločina počinjenih u selu Joševica. I dok su prvom nepravomoćnom presudom bili osuđeni zbog onog što su u tom selu počinili 16. prosinca 1991., sada su osuđeni za zločine koji su počinjeni 6. studenog 1991. Žarković, Jednak i Martić jučer su na zagrebačkom Županijskom sudu osuđeni na po 10 godina svaki, a presudu je donijelo vijeće pod presjedanjem suca Zdravka Majerovića.

Prema optužnici, njih su se trojica teretila da su kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi 6. studenog 1991. u Joševici od civila Nikole i Gine Kreštalica tražili da im  predaju svoj Volvo švedskih oznaka  te zlato i nakit. Upali su im u naoružani u kuću, a u kući je bio i Đuro Kreštalica. Trojica pripadnika srpskih paravojnih postrojbi posvađala su se s članovima obitelji Kreštalica , a u jednom trenutku Nikola Kreštalica je iskočio kroz prozor kuće. Prema optužnici, trojka ga je usmrtila, pucajući mu u glavi, nakon čega su ubili i Ginu i Đuru Kreštalicu koje su zapalili zajedno s kućom. Potom su se odvezli s njihovim automobilom i stvarima.

Što se pak tiče zločina koji je u Joševici počinjen 16. prosinca 1991., u tom su postupku Žarković i  Jednak osuđeni jer su kao pripadnici  izviđačko-diverzantske grupe nelegalne paravojne skupine vojske tzv. SAO Krajine upali u selo Joševica gdje su potom išli od kuće do kuće, ubivši na spavanju 21 osobu. Sve žrtve ubili su hicima iz oružja s prigušivačem, dok se nisu mogli braniti, a najmlađoj žrtvi bilo je 15 godina.

Komentara 5

RE
reborn
01:06 17.07.2020.

A gdje su to točno pa da nisu dostupni hrvatskom pravosuđu? Da nisu možda u nekoj susjednoj državi koja bi htjela u EU a ne ispunjava ni temeljne preduvjete? Što radi hrvatsko pravosuđe i diplomacija po pitanju isporuke tih zločinaca?

Avatar Anemija_talasemijaEU-bekrija
Anemija_talasemijaEU-bekrija
05:10 17.07.2020.

Ravno 29 godina im je trebalo za presudu , u postupku potpuno cistom , svjedoci koji su ih vidjeli i poznavali , ciji iskaz je zabiljezen jos 92 god. i to unproforu i medunarodnom crvenom krizu , istodobno se pripadnike HV ispitivalo i za najsitniji prijestup a stotine su zavrsile u zatvorima , pravosude je mene kao pripadnika HV pritiskalo da lazno svjedocim o kolegama , dok su Srbi amnestirani

BU
Budibudan
08:22 17.07.2020.

Nemoguce!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije