Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
THE GUARDIAN:

Troje Hrvata traži usluge kontraverzne klinike Dignitas

'Dignitas_nnn_unu_260210'
'Photoshop'
26.02.2010.
u 23:13

U Švicarskoj, za razliku od glavnine zemalja svijeta, pa i Hrvatske, dozvoljeno je potpomognuto samoubojstvo osoba koje boluju od neizliječive bolesti

Među ljudima koji su si osigurali potpomognuto samoubojstvo u kontroverznoj švicarskoj klinici Dignitas troje je Hrvata – može se iščitati iz podataka koje je ta klinika dala na uvid britanskom listu Guardian.

Uz troje neimenovanih Hrvata, na popisu članova zainteresiranih za pomoć, na kojem je 5.989 ljudi, nalazi se i jedna osoba iz BiH te jedna iz Srbije. Iz istih je podataka vidljivo da do sada među više od tisuću ljudi koji su ondje prekinuli svoj život ipak još nije bilo Hrvata.

Debata u Britaniji

U Velikoj Britaniji ovih dana traje rasprava treba li se u toj zemlji legalizirati pomaganje u samoubojstvu, pa je u sklopu te velike dvojbe britanski Guardian dobio podatke od čuvene klinike.
Kao i u glavnini svijeta, eutanazija u Hrvatskoj nije dopuštena, kao ni nagovaranje ili pomaganje u samoubojstvu.

U Švicarskoj je eutanazija zabranjena, ali potpomognuto samoubojstvo nije, osim ako se procijeni da je neka osoba pomagala pri usmrćivanju druge radi svoje vlastite (materijalne) koristi.
Grupu Dignitas osnovao je 1998. godine švicarski odvjetnik Ludwig Minelli. Osnovna je ideja pomoći smrtno bolesnima da svoj život završe kada to žele, uz pomoć kvalificiranog medicinskog osoblja. Zainteresirana osoba mora se najprije upisati u članstvo Dignitasa i odatle podatak o troje hrvatskih državljana. Većina ljudi, tumače u toj klinici, ne obraća im se zato što planiraju samoubojstvo, već se žele osigurati u slučaju da im bol postane neizdrživa.

Najviše Nijemaca

Zainteresirane osobe sastaju se s nezavisnim liječnikom radi privatnih konzultacija. Liječnik provjerava njihovu medicinsku dokumentaciju, a prije samog čina osoba mora, u nazočnosti svjedoka, potpisati izjavu da se radi o njegovoj slobodnoj volji. Na taj se način klinika osigurava u slučaju sudskog spora. U svakom trenu prije samog ispijanja smrtonosne doze lijekova osoba može odustati od samoubojstva i tada se procedura prekida.

Uslugama Dignitasa koriste se bolesnici iz svih dijelova svijeta, a najviše usmrćenih, čak 60 posto u Švicarsku je došlo iz Njemačke.

Ključne riječi

Komentara 12

OB
-obrisani-
23:46 26.02.2010.

Neka svatko odluči o svojoj smrti. Kad već ne možemo utjecati na život.Samo većina nema novaca da plati \"humanu\" smrt, a nema novaca ni za humani život.

JU
juma
23:51 26.02.2010.

Ne sirite neistine. Cuvena klinika Dignitas??? Klinika je bolnica ili neka slicna ustanova koja ima za cilj lijecenje, a ne smrt. Radi se o privatnoj udruzi gradjana ciji je cilj promicanje eutanazije. Eutanazija se obavlja u za tu svrhu iznajmljenim stanovima, dok susjedi ne otkriju sto rade i sudskim putem ih istjeraju, tako da su promijenili vec nekoliko adresa. Bilo je slucajeva gdje su radili u kamp prikolicama i automobilima i stalna su meta svicarskog drzavnog odvjetnistva. Toliko o \"uglednoj klinici\".

OB
-obrisani-
23:39 26.02.2010.

nadajmo se da su politicari,..ta sva tri...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije