Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
još se ne zna hrvatski resor

Trinaest žena i 14 muškaraca u novoj europskoj vladi

Dubravka Šuica i Andrej Plenković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
10.09.2019.
u 10:11

Jučer tijekom dana i dalje nije bilo pouzdane potvrde o resoru koji bi mogla dobiti Dubravka Šuica

Prva žena u povijesti EU izabrana za predsjednicu Europske komisije, Ursula von der Leyen, objavila je jučer konačnu listu imena europskih povjerenika iz 27 država članica, a resore koje im dodjeljuje objavit će danas. Svi povjerenici još moraju proći saslušanja u Europskom parlamentu, no čini se da je Ursula von der Leyen uspjela postiži rodnu ravnopravnost koju si je zacrtala: uključujući i nju, novi kolegij povjerenika broji 13 žena i 14 muškaraca.

Jučer tijekom dana i dalje nije bilo pouzdane potvrde o resoru koji bi mogla dobiti Dubravka Šuica, no i dalje je velik broj izvora otklanjao mogućnost da to bude resor proširenja, o kojem se spekuliralo u neslužbenoj listi koja je procurila u petak u Bruxellesu.

I dalje je izglednije da Šuica dobije resor ribarstva i pomorske politike EU, a jučer je jedan izvor spominjao i resor kulture, što bi ipak bilo daleko ispod očekivanja s obzirom na utjecaj koji je hrvatski premijer Andrej Plenković imao na izbor Ursule von der Leyen za predsjednicu Komisije i s obzirom na Plenkovićeve šifrirane izjave da će hrvatska javnost biti zadovoljna kad čuje koji je resor dodijeljen hrvatskoj predstavnici u novoj europskoj vladi. Od mogućih resora koji bi za Hrvatsku bili iznad očekivanja spominje se resor regionalnog razvoja i fondova EU, no Portugal je snažno lobirao da njihova kandidatkinja Elisa Ferreira to dobije.

Foto: FRANCOIS LENOIR/REUTERS/PIXSELL

Resor pregovora o proširenju EU ipak bi mogao biti dodijeljen nekoj od druge dvije države članice iz našeg susjedstva: Sloveniji ili Mađarskoj. No, za mađarskog kandidata Lászla Trócsányija mnogi u Bruxellesu očekuju da će teško proći saslušanje u Europskom parlamentu, gdje ga očekuje rešetanje pitanjima što je kao ministar pravosuđa radio dok je Mađarska klizila u kršenje vladavine prava. Druga opcija za Mađara je resor međunarodne suradnje, koji sada drži odlazeći Neven Mimica.

Kako saznajemo, na pripremi predsjedanja Vijećem EU sljedeće godine Njemačka i Hrvatska će raditi zajedno, a predsjedanje je velika šansa za Hrvatsku, poručeno je nakon sastanka ministara vanjskih poslova Njemačke i Hrvatske Heika Maasa i Gorana Grlića Radmana jučer u Berlinu. Maas je istaknuo da predsjedanje Hrvatske pada u izuzetno važnom razdoblju kad počinje novi saziv Europske komisije. Zatim je tu i Brexit koji će biti tema i sljedeće godine. A na kraju je i dogovor oko dugoročnog financijskog okvira EU, rekao je Maas.

Dok Ursula von der Leyen sastavlja novu Komisiju, Ruža Tomašić u Europskom parlamentu priprema jednu drugu, zanimljivu političku kombinaciju: 22. listopada, kako ekskluzivno doznajemo, planira u tijekom plenarne sjednice EP-a u Strasbourgu ugostiti Miroslava Škoru, desnog izazivača Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima koji se održavaju ove zime.

Tomašić za Škoru dogovara susret s predsjednikom EP-a Davidom Sassolijem, ali i Škorino obraćanje klubu zastupnika Konzervativaca i reformista, u kojem sjedi Tomašić, a kojim inače dominiraju britanski konzervativci, trenutačno zaokupljeni izlaskom iz Europske unije, i poljski desničari iz vladajuće stranke Pravo i pravda.

Komentara 3

JO
jorgen
11:10 10.09.2019.

"čini se da je Ursula von der Leyen uspjela postiži rodnu ravnopravnost koju si je zacrtala: uključujući i nju, novi kolegij povjerenika broji 13 žena i 14 muškaraca" - znači nije bitna izvrsnost, stručnost, osposobljenost, nego spol. Nema šanse da su najbolji kandidati ovako distribuirani isključivo po kriteriju stručnosti. Krasna nas budućnost čeka. Samo gledajte u narednom periodu kakve će se odluke donositi.

MA
martinovic
10:34 10.09.2019.

Zar je toj puritanskoj evropskoj uniji bitno tko je muskarac a tko zena ???????

5S
505.scrtom
13:00 10.09.2019.

Izabrala je bilo koga samo da su sada fifti fifti ,ode sve kvragu..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije